Câte cești de cafea poți bea fără să dăuneze sănătății: mulți nu știu despre asta


Cafeaua ne ajută să facem față somnolenței, să creștem eficiența muncii și să începem ziua cu mâncarea potrivită în fiecare dimineață.
În Spania, de exemplu, o persoană consumă în medie aproximativ 4,5 kg de cafea pe an.
Mulți oameni din întreaga lume își încep ziua cu o ceașcă de cafea.
Câtă cofeină este într-o ceașcă de cafea
Se estimează că o ceașcă de cafea conține 50 până la 400 mg de cofeină. Acest număr poate varia în funcție de raportul dintre cafea și apă din ceașcă. De asemenea, trebuie menționat că o doză de 10 g poate fi fatală pentru organism.
Consumul a 25 de cești de cafea tare într-o perioadă foarte scurtă de timp poate duce la complicații severe.
Doze critice pentru organism:
La persoanele cu o greutate de până la 50 kg, administrarea a 7,5 g de cofeină poate provoca probleme grave, chiar deces.
Pentru persoanele care cântăresc peste 78 kg, 12 g pot fi fatale. Conform unor experimente, consumul a peste 90 de shot-uri de espresso poate duce la moarte.
Copiii au nevoie de doar 35 mg per kg de corp pentru a experimenta intoxicații severe cu cafeină.
Simptome de supradozaj
Cofeina are un efect pozitiv asupra organismului. Cu toate acestea, dacă este consumat în exces, poate afecta negativ sănătatea.
O supradoză poate provoca simptome periculoase, inclusiv:
- insomnie;
- tremor muscular;
- ameţeală;
- durere abdominală;
- iritabilitate;
- aritmie.
Nu trebuie să bei mai mult de 4 căni de cafea pe zi. Aceasta este o limită ideală, dar mulți pe propriul risc se abat semnificativ de la ea.
Alternative
Dacă vrei să fii mai eficient la locul de muncă, rămâi plin de energie, există și alte modalități de a crește energia pe parcursul zilei.
Ciocolata, de exemplu, poate activa substanțe precum endorfinele, care măresc energia și chiar te fac să te simți fericit. Există ceaiuri care conțin cofeină, dar în doze foarte mici.
Dependenta
Cofeina poate duce la dependență la persoanele care au obiceiul de a bea cafea timp de 24 de ore consecutive. În special, pot apărea dureri musculare, dureri de cap, oboseală fizică și probleme de concentrare.
Așadar, somnolența și lipsa de concentrare pe care le simți atunci când nu consumi suficientă cofeină pot fi de fapt rezultatul consumului de cafea prea mare.
Cafeaua nu are efect negativ asupra organismului dacă este consumată cu moderație. Abuzul de cafea poate avea efectul opus.









































































