Cât o costă pe Ucraina o zi de război împotriva Rusiei
Fostul ministru ucrainean al apărării Oleksii Reznikov a precizat că o zi de război împotriva Rusiei costă Ucraina 100 de milioane de dolari și că fondurile vin în vasta lor majoritate din bugetul de stat, relatează Ukraîinska Pravda.
El a făcut comentariile în cadrul unui amplu interviu acordat agenției Ukrinform, după ce a fost întrebat de ce militarii ucraineni au ajuns să aibă atât de puține drone și de ce acestea sunt cumpărate cu fonduri pe care cetățenii le donează voluntarilor, și nu cu fonduri bugetare.
„Pot să vă spun că proviziile de la voluntari din 24 februarie 2022 până în prezent reprezintă 3% din tot ceea ce a mers la război. O zi de război ne costă 100 de milioane de dolari. Acum, luați bugetele tuturor fondurilor mari respectate de voluntari, vedeți cât colectează”, a îndemnat el.
Reznikov a adăugat că este nedrept să se afirme că voluntarii fac totul pentru dotarea forțelor armate, pentru că lucrurile nu stau deloc așa.
„De fapt, cetăţenii Ucrainei o fac - cei care muncesc, pentru că ei plătesc taxe şi aceste taxe merg la buget, iar din acest buget se duc şi la armată. Armata de astăzi este cel mai mare consumator de fonduri. Dar fonduri sunt necesare și pentru întreținerea țării în ansamblu: pentru infrastructură, pentru reconstrucție, pentru sprijinirea celor ce au nevoie de protecție socială”, a explicat Reznikov.
„De aceea, trebuie să muncim și să plătim impozite. Afacerile trebuie să fie active și noi să sprijinim antreprenorii”, a subliniat el în condițiile în care Ucraina a revenit la ratele de impozitare de dinaintea războiului începând cu luna trecută.
Oleksii Reznikov a acordat duminică interviul, înainte ca Volodimir Zelenski să anunțe că acesta va fi remaniat din funcție.
Gazul rusesc ar putea ajunge în Transnistria de la 1 februarie prin intermediul unei firme cipriote: Cantitatea oferită nu va permite producerea de energie electrică pentru malul drept al Nistrului
Republica Moldova se retrage de la concursul Eurovision 2025: „Selecția națională din acest an a evidențiat anumite provocări, inclusiv o scădere a interesului publicului și a calității generale a pieselor și prestațiilor artistice”
Cele zece ministere și agenții din R. Moldova cu ZERO servicii digitalizate: Guvernul bifează o rată generală de 59%