Cât de periculoasă e decizia Rusiei de a muta rachete balistice în Belarus: „Irosește muniții avansate împotriva unor ținte de importanță operațională limitată”
Ministerul britanic al Apărării a transmis marți, 1 noiembrie, că Rusia a mutat rachete balistice de mari dimensiuni în Belarus cel mai probabil ca un ”mesaj către Occident”, relatează Sky News.
În actualizarea zilnică privind situația de pe frontul din Ucraina, Londra a subliniat că Moscova are ”stocuri foarte limitate” de rachete AS-24 Killjoy și ”continuă să irosească munițiile avansate cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte de importanță operațională limitată”.
Mutarea rachetelor balistice în Belarus oferă Rusiei ”un mic avantaj în ceea ce privește lovirea unor ținte suplimentare în Ucraina”, se mai arată în analiza Ministerului britanic al Apărării.
„Probabil că a efectuat această desfășurare în principal pentru a transmite un mesaj Occidentului și pentru a prezenta Belarusul ca fiind din ce în ce mai complice în război”, a subliniat ministerul.
Belarusul a fost descris ca fiind o ”marionetă” a Rusiei, notează jurnaliștii. Recent, cele două țări au confirmat planurile de desfășurare a unui grup militar comun. Deși au fost lansate rachete asupra Ucrainei din țara vecină, Belarusul nu a intrat încă direct în conflict.
„Imaginile au arătat că două avioane de interceptare MiG-31K Foxhound au fost aproape sigur parcate pe aerodromul Machulishchi din Belarus la 17 octombrie, cu o canistră mare depozitată în apropiere. Este probabil ca recipientul să fie asociat cu racheta balistică lansată din aer AS-24 Killjoy, o muniție de mari dimensiuni pe care varianta MiG-31K este adaptată să o transporte”, a mai subliniat Ministerul britanic al Apărării.
METEO // Luna februarie, între minus 32,1 și plus 23,3 de grade Celsius, pe teritoriul R. Moldova: Ninsori abundente, o dată în cinci ani
Tiraspolul a solicitat, în ultimele două zile, volumul maxim de gaze livrat gratuit în regiune din contul grantului UE
Treisprezece candidați pe un loc: Un fost rector și un fost vicepremier, printre persoanele admise în cea de-a doua etapă a concursului pentru funcția de director al Consiliului de administrație al ANRE