Cât costă gazele naturale procurate de „Energocom” din Polonia: „E un preț mai mare din cauza volumului mic și a termenilor restrânși de livrare”
Guvernul de la Chișinău a anunțat, în seara zilei de luni, 25 octombrie, despre o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat „Energocom” și compania poloneză „PGNiG”.
Executivul preciza că este vorba despre o premieră, după ce R. Moldova a procurat până acum exclusiv gaze de la gigantul rus „Gazprom”, însă nu a făcut public prețul de achiziție a gazelor naturale, specificând doar faptul că tarifele pentru consumatori vor rămâne aceleași.
Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian, a anunțat că este vorba despre „un preț apropiat de cel de piață”.
„Din câte înțeleg, prețul exact nu poate fi divulgat, întrucât e vorba de un contract comercial între „Energocom” și compania din Polonia, deci secret comercial. Dar e un preț apropiat de cel de piață. Dacă ne uităm acum la bursă, e un preț de aproximativ 1 000 de dolari per mia de metru cub. E un preț mai mare, din cauza volumului mic și a termenilor restrânși de livrare. Evident că, în cazul unor achiziții de volume mari, pe termen lung prețul va fi mult mai mic. Amintesc că e vorba e o anomalie în întreaga Europă ce ține de prețul mare. Dar prețul de piață fluctuează, iar pe viitor putem beneficia de prețuri mai mici. Spre exemplu anul trecut, când toată Europa consuma gaz ieftin la preț de piață de 120 de dolari, noi achitam prețul fixat de 310 dolari, deci mult mai scump. Această achiziție este importantă, pentru că arată că suntem pregătiți logistic să asigurăm țara cu gaze naturale”, a scris legislatorul pe Facebook.
CITIȚI și VIDEO // Vicepremierul Andrei Spînu pleacă miercuri la Sankt Petersburg, pentru a purta „negocieri dificile” cu Alexei Miller în privința aprovizionării cu gaze naturale a R. Moldova: „Avem nevoie de un audit care să confirme această datorie”
Premierul Natalia Gavriliță a declarat, luni-seară, la Pro TV, că această achiziție este importantă, întrucât deschide calea surselor alternative de gaze naturale pentru R. Moldova. Cantitatea procurată este una destul de mică, de un milion de metri cubi de gaze naturale, având în vedere că, în octombrie 2020, consumul din R. Moldova s-a ridicat la 110 milioane de metri cubi de gaze naturale.
Menționăm că un contract între „Moldovagaz” și „Gazprom” de livrare a gazelor naturale către R. Moldova nu a fost semnat deocamdată, însă rușii au anunțat condițiile - plata unei pretinse datorii de peste 700 de milioane de dolari timp de trei ani și circa 800 de dolari pentru mia de metri cubi. Dacă autoritățile de la Chișinău nu acceptă, atunci să achite această „datorie” timp de o lună. În caz contrar, Rusia va sista livrările de gaze către R. Moldova de la 1 decembrie curent.
CITIȚI și Oficial „Transgaz”: „Gazoductul Iași-Chișinău a fost pus în funcțiune pe 1 octombrie 2021 și poate asigura ÎNTREGUL necesar de consum de gaze al R. Moldova, cu excepția Transnistriei”
„Această datorie începe încă din anul 1994. Noi suntem gata să continăm discuțiile în problema datoriei, dar poziția noastră rămâne neschimbată. Avem nevoie de o evaluare, un audit independent care să confirme această datorie înainte ca să putem semna orice fel de angajamente”, a răspuns vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Un nou protest anunțat de Ilan Șor în fața Procuraturii Generale: „Degrabă, va fi imposibil de reparat situația”. Acțiunea urmează să aibă loc luni, 28 noiembrie
Prima reacție a Partidului „ȘOR”, după ce poliția a DEMONTAT corturile instalate pe bulevardul Ștefan cel Mare: „Noul simbol al PAS este, de astăzi, bâta și cagula”
Un nou protest de amploare în fața Președinției. Partidul „ȘOR" afirmă că la manifestația împotriva guvernării ar participa „peste 45 de mii” de oameni