09:33:22 17.01.2025
Stiri

Cât costă, de fapt, Cupa Mondială: Pe lângă ce plătesc ruşii, cât pierde economia, pentru că oamenii urmăresc meciurile

Sport 18.06.2018 08:00 Vizualizări3607 Autor: Ziarul National
Cât costă, de fapt, Cupa Mondială: Pe lângă ce plătesc ruşii, cât pierde economia, pentru că oamenii urmăresc meciurile Economica

La fiecare patru ani, în timp ce fanii fotbalului se încălzesc pentru Cupa Mondială, economiştii încearcă să estimeze costurile evenimentului sportiv. Pentru Rusia, organizarea ediţiei din acest an, care a început joi, costă aproximativ 11 miliarde de dolari.

O cifră mai puţin ştiută este însă costul economic: un calcul complex prin care se încearcă analizarea pierderilor suferite de angajatori, guverne şi de economia mondială în ansamblu pentru că lumea este cuprinsă de euforia sportului-rege.

Pentru a calcula numărul de ore de productivitate pierdute în timpul turneului final din Rusia, o analiză Bloomberg, citată de Economica, porneşte de la un program de lucru normal, de la 9 la 5, şi de la prezumţia că 50% din populaţia ţărilor participante este interesată de meciuri. Astfel, costul economic al Cupei Mondiale este estimat, în primele două săptămâni ale turneului, la 14,5 miliarde de dolari. Cifra se referă la productivitatea pierdută, adică poate fi scăzută din PIB.

Poate contraintuitiv, un meci de fotbal poate creşte productivitatea angajaţilor. Există studii care spun că starea de fericire a unui suporter este crescută înainte şi după meci. Alte sutdii spun că angajaţii mai fericiţi sunt mai productivi, că un rezultat bun al echipei preferate poate conduce la o zi de muncă mai spornică. Problema este că aceleaşi studii spun că un rezultat nefavorabil are un impact negativ asupra productivităţii angajaţilor de până la două ori mai sever.

Coroborând aceste tendinţe cu cotele de la casele de pariuri din Marea Britanie, jurnaliştii Bloomberg au ajuns la concluzia că jumătate dintre meciurile din faza grupelor vor avea consecinţe sesizabile asupra productivităţii economice. Astfel de calcule sunt speculative, însă pot contribui la formarea unei imagini generale asupra relaţiei dintre Cupa Mondială şi economie.

Şi un exemplu concret: meciul Franţa - Peru, programat într-o joi, la 14:00 ora Franţei. Tot meciul are loc în timpul orelor obişnuite de lucru, iar francezii sunt destul de pasionaţi de fotbal. Cotele de la pariuri spun că Franţa este favorită, astfel că Bloomberg estimează că angajaţii francezi vor fi cu 4,4% mai productivi în acea zi, ceea ce va spori PIB-ul cu 354 milioane de dolari. Pe de altă parte, presupunând că mulţi angajaţi îşi vor întrerupe programul de lucru timp de cel puţin două ore pentru a se uita la meci, pierderea economică netă ajunge la 2 miliarde de dolari, fără a lua în calcul situaţia în care Peru ar produce surpriza.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md