Cât a CHELTUIT până acum Guvernul R. Moldova pentru gestionarea CRIZEI refugiaților din Ucraina. Întreținerea unui refugiat găzduit de unul dintre cele 96 de centre de plasament temporar costă 130 de lei pe zi
Autoritățile de la Chișinău nu au, deocamdată, un calcul exact privind banii alocați pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina, a declarat astăzi premierul Natalia Gavrilița. În același timp, întreținerea unui refugiat în cele 96 de centre de plasament temporar deschise în R. Moldova costă 130 de lei pe zi, a menționat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătaru.
„S-au făcut anumite estimări în baza experienței altor țări, dar deocamdată nu avem calcule preliminare. De asemenea, am adoptat anumite regulamente care prevăd limite de cheltuieli în centrele de plasament. Dar aici trebuie să vedem costurile totale pentru societate, pentru că s-a mobilizat toată lumea, nu doar Guvernul. A fost un efort de unitate și solidaritate, care a dus faima R. Moldova în toată lumea. Acum contabilizăm… Noi alocăm mijloace, dar raportarea vine cu o anumită întârziere. Vom veni cu o informație despre costuri atunci când va fi această raportare”, a declarat Natalia Gavrilița.
Prim-ministra a subliniat că autoritățile depun eforturi ca anumite organizații internaționale să preia anumite costuri pentru gestionarea fluxului de refugiați. „În special vorbim despre alimentare, despre anumite programe de ajutorare a refugiaților sau familiile care îi găzduiesc. Suntem într-un proces de transfer al unor cheltuieli pe instituțiile internaționale specializate”, a adăugat sursa citată.
În același context, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătaru a menționat că nu este un cont specializat pentru refugiați, iar din acest motiv e dificil de spus cât a cheltuit R. Moldova din 24 februarie și până acum.
„Au fost donații din partea agenților economici, persoanelor fizice, inclusiv din alte state. O parte din acești bani a fost alocată pentru autoritățile publice locale, inclusiv Chișinău. Acești bani vor permite să fie acoperite cheltuieli care au fost realizate începând cu 24 februarie, când au ajuns primii refugiați. Dacă documentele sunt însoțite de facturi, sunt justificate, atunci acestea vor fi acoperite din acest fond. În baza devizelor de cheltuieli prezentate la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, estimăm că întreținerea zilnică a unui refugiat în centrele de plasament este în jur de 130 de lei. Dar vorbim strict despre întreținerea unui refugiat într-un centru de plasament. Dar R. Moldova are și alte cheltuieli indirecte. E vorba de personalul implicat cu gestiunea crizei refugiaților la frontieră și în interiorul republicii, e vorba de cheltuielile de transport etc.”, a conchis Spătaru.
Actualmente, pe teritoriul R. Moldova sunt circa 100 000 de refugiați. În jur de 5 000 de refugiați se află în cele 96 de centre de plasament temporar, care pot găzdui până la 9 000 de refugiați.
Detalii în cazul femeii moarte într-un salon de frumusețe din Chișinău: Anesteologul a fost demis anterior dintr-un spital public pentru ilegalități. Anchetă MS și ANSP
CSE a decis cum va fi cheltuit grantul UE: ,,Energocom" va cumpăra gaze în sumă de 20 de milioane de euro și va livra câte 3 milioane de metri cubi zilnic în stânga Nistrului, până pe 10 februarie
VIDEO // Eminem și Dr. Dre, pe acorduri de țambal! Basarabeanul Vladimir Duminică, aplaudat în picioare de toți jurații de la ,,Românii au talent": „Ai un talent colosal!”