Castelul Peleș, un obiectiv UNICAT
Castelul Peleș, un obiectiv UNICAT
Dacă plănuiești să te duci la sfârșit de săptămână în stațiunile de schi de pe Valea Prahovei, vizitează și Castelul Peleș. Experiența este memorabilă – fiindcă monumentul este considerat unicat în Europa.
Încăperi de basm
Castelul are peste 160 de încăperi, din care doar 10 sunt accesibile publicului. Turul începe cu somptuosul Hol de onoare, de la intrare. Abundă lambriurile din nuc, basoreliefurile, statuetele. Plafonul mobil, din sticlă, putea fi acţionat cu un motor electric sau manual, permiţând oaspeţilor regelui să admire cerul înstelat în nopţile senine. Dintre încăperile vizitabile, cucerește imediat Sala Maură, operă a arhitectului Charles Lecompte de Nouy, cu elemente hispano-maure şi o fântână din marmură de Carrara, copie după o piesă din Cairo. O altă încăpere cu aer de 1001 de nopţi este Salonul turcesc, cu o colecţie de vase turceşti şi persane din alamă.
Primul edificiu regal electrificat
Castelul Peleș fost ridicat pe gustul regelui Carol I al României, în stilul neorenaşterii germane, cu profiluri ascuţite şi verticale zvelte, cu ornamente abundente la interior. Este un castel unicat în Europa, fiind primul edificiu de acest gen electrificat în întregime. La exterior, se remarcă ornamentele din piatră, picturile murale, dar mai ales decoraţiunile din lemn, folosite din belşug şi la interior. Acestea dau acel aspect cu totul special, unic, clădirii. Terasele – şapte la număr – sunt în stilul neorenaşterii italiene: statui, vase, coloane, fântâni.
Costuri mari, rezultate pe măsură
Importante forţe umane au fost mobilizate de la început. Costurile totale ale lucrării, până în 1914, se ridicau la suma de 16 milioane lei-aur. Terenul dificil – alunecări de teren, izvoare subterane ce trebuiau drenate – au impus aducerea la faţa locului a unei somităţi în materie, arhitectul Wilhelm von Doderer. Nu a fost lăsată deoparte ideea de confort: uzina electrică proprie era amplasată pe malul pârâului Peleş. Clădirea mai avea lift interior, aspirator şi încălzire centrală.
Colecții prețioase
Complicatele decoraţiuni interioare, din esenţe rare de lemn, încrustate cu aur, sidef, argint, au fost realizate de ebenişti de prestigiu. Peste tot, pot fi admirate tapiserii, sculpturi, arme (peste 4000 de piese europene şi orientale), cărţi, covoare, ceramică, veselă din aur şi argint etc. Colecţia de tablouri pe care regele o adunase la Peleş era una din cele mai valoroase din Europa. Mobilierul de artă e alcătuit din piese originale de secol XV, realizate de cunoscute ateliere europene din Mainz, Munchen, Viena, Hamburg.
Sursa: clickpentrufemei.ro
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”