CASA BORDEI: Rezistă şi la un CUTREMUR de 10 grade pe scara Richter. Cine a construit-o
O casă inedită se află pe meleagurile noastre. Casa este ridicată într-o zonă frumoasă, Băile Olănești. În primul rând este o locuință eco, iar la noi nu prea există oameni pasionați de asta. Dar Dragoș Iliescu, proprietarul casei, este mai mult decât pasionat. Pentru el e un stil de viață, o viață strâns legată de minerale, care au început să-i capteze atenția în urmă cu vreo zece ani.
Dragoş Ilescu şi-a construit o casă din pământ, scrie adelaparvu.ro. Și pentru că și-a dorit o casă bordei, unde să și-o facă, în București? N-avea cum. Mult timp s-a gândit, s-a răzgândit. Îi era teamă că dacă pleacă din Capitală o să piardă contactul cu civilizația, dar și-a spus că atâta timp cât există internet, poți să lucrezi de oriunde. Așa că a ajuns la Băile Olănești, un loc superb. A durat ceva timp, vreo 3 ani de zile, dar a construit nu una, ci două case pe același teren. Și-a făcut un colț de Rai și a constatat că există viață și fără București.
Casa pe care și-a făcut-o este greu de fotografiat, fiind semi îngropată. Dragoș crede în acest material fabulos pe care călcăm – pământul, element primordial, hrănitor și protector. Dar tot pământul e și cel care se zguduie, numai că în mod paradoxal o casă sub pământ este cel mai bun buncăr anti-cutremur. Ba te ferește și de radiații.
Casa are 200 mp și la suprafață sunt construite din bârne groase de stejar și piatră o bucătărie de vară, magazia de lemne, magazia de scule și garajul pentru ATV. La interior are living cu șemineu centrală (adică se încălzește toată casa de la el), bucătărie, baie, dressing, două dormitoare, dintre care cel matrimonial are baia lui unde se află o cadă cu hidromasaj. Toată tâmplăria casei, că o vezi în partea din față, este din lemn stratificat și geam triplu, care asigură o super izolație. Partea frumoasă este că fiind o casă semi îngropată n-are nevoie de aer condiționat deoarece vara e răcoare naturală. Da, îți mai spun că la asta contribuie și acoperișul care are un strat de pământ consistent ce susține plantele. Și pentru că are panta lină poate fi folosit chiar pentru cultivarea legumelor.
Și în adăpostul care are circa 10 metri pătrați există wc, chiuvetă, sifon de pardoseală, hidrofor, pompă manuală de apă, puț îngropat, gerantor de curent, unitate de transformare 220 din 12V, coș de fum pentru eventuală sobă, loc pentru două paturi surapuse. Ce mai? Zici că ești la emisiunea de la Discovery cu sfârșitul lumii. Dar cât timp nu e sfârșitul lumii, buncărul e perfect ca beci sau cameră tehnică, că doar poți avea acces la el direct din casă.
Tot pe acelaşi teren proprietarul a mai ridicat o căsuță de oaspeți, de circa 60 de metri pătrați. Are și beci de 7 și două terase mici, plus acoperișul cu pământ, unde vara poți să stai la plajă. Căsuța a fost construită pe structură din lemn de stejar, iar pereții sunt din pământ amestecat cu paie (paiantă), văruiți la interior și la exterior. Tradițional, dar parchetul e triplu stratificat și are încălzire sub pardoseală. Și ghici de unde se face încălzirea. Ai două opțiuni: cu electricitate sau de la soba – centrală pe lemne, care are boiler de 125 litri.
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski