08:50:16 18.01.2025
Stiri

Cartoful timpuriu - o afacere profitabilă și ușoară

Economie 26.03.2016 12:20 Vizualizări18311 Autor: Ziarul National
Cartoful timpuriu - o afacere profitabilă și ușoară

UTIL // Plantarea cartofului timpuriu se efectuează în funcție de data estimativă a ultimului îngheț de primăvară

Meteorologii avertizează că iarna încă n-a plecat definitiv, prognozând în următoarea perioadă temperaturi scăzute, pe alocuri cu îngheț, însă mulți fermieri au sădit deja cartofi în pământ.

Agronomii susțin că acestei culturi frigul nu poate să-i strice, mai ales că înghețurile de primăvară nu sunt profunde și afectează doar suprafața solului.

În același timp, mai mulți producători agricoli, în special din nordul țării unde cultivarea cartofului este tradițională, afirmă că plantarea timpurie este cea mai profitabilă. Primii cartofi noi care apar pe piață în luna mai se vând scump, iar cheltuielile de creștere se răscumpără în orice caz.

Am întrebat mai mulți fermieri care se ocupă de creșterea cartofului timpuriu pentru a face niște calcule privind o eventuală afacere cu trufandale din bulbi.

Ieftin și ușor de crescut

Culturile de cartofi sunt printre cele mai prietenoase cu mediul înconjurător. Sunt ușor de crescut, nu necesită prea multă apă sau îngrășământe pentru a se dezvolta armonios.

Plantarea cartofului timpuriu se efectuează în funcție de data estimativă a ultimului îngheț de primăvară, dacă se face direct în câmp, fără alte metode de protecție.

Perioada de la plantat la răsărire este de 18-25 de zile.

Pentru călirea tuberculilor, cu două săptămâni înainte de data plantatului, în spațiile de depozitare se creează treptat o temperatură apropiată de cea din câmp. Se deschid ușile și ferestrele, eventual se conectează ventilatoare.

Calendaristic, plantarea cartofului timpuriu poate fi efectuată pe tot parcursul lunii martie – începutul lunii aprilie.

Pregătirea terenului

Terenul, bine arat din toamnă, trebuie să fie zvântat, reavăn și bine mărunțit.

Fertilizarea de bază, dacă nu s-a efectuat din toamnă, trebuie să fie compusă dintr-un sortiment echilibrat, ținând cont că pentru obținerea unei tone de cartofi avem nevoie de 8-10 kg de azot substanță activă, 3 kg de fosfor și 12-15 kg de potasiu.

De regulă, un sol mediu aprovizionat în elemente nutritive poate asigura fără fertilizare o producție de 8-14 tone de cartofi timpuriu per hectar. Nivelul fosforului este mai redus decât la cartoful de toamnă sau de sămânță, întrucât o fertilizare mai consistentă cu fosfor determină formarea unui număr mai mare de tuberculi în cuib cu o creștere mai lentă și, deci, o producție mai târzie.

Îngrășămintele se aplică o singură dată, înainte de plantare. Fertilizarea cu cantități mari, concomitent cu plantarea, nu se recomandă la cartoful preîncolțit, întrucât după solubilizare, îngrășămintele chimice aplicate local vor forma o soluție concentrată care poate afecta colții formați.

Fertilizarea cu gunoi de grajd ar fi trebuit aplicată în toamnă. Se poate executa și în primăvară, dar cu gunoi de grajd foarte bine fermentat, cu aplicare generală înaintea pregătirii patului germinativ, sau cu aplicare locală în cuiburi, în cantități ce pot varia între 10 și 30 tone/ha, în funcție de tipul și conținutul solului, de umiditate și de metoda de aplicare.

Plantarea efectivă

Tuberculii preîncolțiți se pot planta manual, semi-mecanizat sau integral mecanizat. Pe suprafețe mici este de preferat plantatul manual sau ajutat de un cultivator prevăzut cu rarițe. Prin această metodă, colții abia formați sunt mai bine protejați, iar poziționarea tuberculilor în cuib este mai corectă.

Distanța dintre rânduri nu trebuie să depășească 60 cm, deoarece perioada de vegetație este scurtă și acest spațiu de nutriție este suficient. Distanța între tuberculi pe rând este de 25-33 cm când folosim cartofi de calibru mare (peste 45-50 mm în diametru) și de 20-25 cm când folosim tuberculi sub calibrul respectiv sau cartofi secționați. Secționarea nu se face decât la cartofii mari, cu colți bine dezvoltați din majoritatea ochilor. Secționarea se face în lungime, iar cicatrizarea tăieturii este obligatorie înainte de plantare.

Adâncimea de plantare este de 4-8 cm, iar tuberculul de sămânță trebuie poziționat cu partea superioară.

Bilonarea - procedeu neapărat pentru cultivarea cartofului

La cultivare este necesară bilonarea (bilon - ridicătură de pământ de-a lungul unui rând de plante cultivate - n.r.).

Bilonarea cartofului se face în două faze: odată cu plantarea se constituie un bilon de 10-12 cm deasupra tuberculului, urmând ca după înrădăcinare să se completeze bilonul până la 25-30 cm. Bilonul superficial favorizează încălzirea cuibului și implicit dezvoltarea noii plante, iar bilonul final, bine consolidat, favorizează dezvoltarea stolonilor și a tuberculilor.

Înainte de răsărirea cartofului, se face erbicidarea culturii. În acest caz, până la recoltare, nu mai trebuie să avem probleme cu buruienile.

În lipsa erbicidelor, combaterea buruienilor se poate face manual sau mecanic, prin lucrări ușoare, fără a deranja poziția tuberculilor și a stolonilor în formare.

Cum se cultivă cartoful pentru a avea roadă bogată

Pentru a obține o roadă pe măsura așteptărilor, producătorii experimentați au niște recomandări.În primul rând,încolțirea cartofilor de sămânță este esențială. Această lucrare duce la obținerea unei recolte cu circa 15 zile mai timpuriu și a unui spor de producție de până la 100%, la primele recoltări. Încolțirea cartofilor pentru sămânță înainte de plantare durează circa o lună.

Arătura de toamnă este obligatorie. Înghețul și dezghețul pământului din timpul iernii determină fărâmițarea acestuia, un aspect foarte important pentru cuibul de cartofi.

Încadrarea cartofului într-un asolament rațional și alegerea celei mai potrivite plante premergătoare contribuie la sporirea producției. Ierburile perene și țelina pajiștilor naturale, leguminoasele perene și anuale sunt foarte bune premergătoare pentru cartofi. După aceste culturi solul rămâne îmbogățit în materie organică și azot, condiții foarte bune pentru formarea tuberculilor.

Cartoful se cultivă cu bune rezultate și în mod frecvent după cerealele păioase. Se poate cultiva, de asemenea, după floarea-soarelui, sfeclă de zahăr sau porumb.

Folosirea gunoiului de grajd la cartof asigură sporuri de producție cuprinse între 4 000 și 7 000 kg/ha.

Pentru că se execută cu material încolțit, plantarea cartofului pentru consum extratimpuriu și timpuriu ridică unele probleme din punct de vedere al mecanizării. În acest sens se deschid mai întâi șanțuri de 8-10 cm adâncime, pe care se repartizează tuberculii încolțiți cu atenție pentru a nu le rupe colții. Se face apoi o bilonare prin care se acoperă cartofii plantați.

Pentru a se obține o producție mare la recoltările timpurii, este nevoie ca tufele să fie cu mai multe frunze. Acest lucru se poate realiza printr-o densitate sporită.

Cantitatea de tuberculi necesară la plantare este de 3 000 – 4 500 kg/ha, în funcție de densitate și greutatea medie a tuberculilor.

Cartoful este atacat de multe boli atât în timpul vegetației, cât și în timpul păstrării tuberculilor peste iarnă. Virozele, râia neagră, înnegrirea tulpinii, alternarioza, mana sunt cele mai cunoscute. Combaterea manei și a gândacului de Colorado se poate face concomitent, folosind tratamente cu substanțe care dau rezultate, cum ar fi Turdacupral,Decis sau Sinoratox.

Lilia Grubîi

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md