08:01:46 23.08.2024
Stiri

Cartea „Și-am să devin erou. Texte egoiste” de Gheorghe Erizanu, lansată la Librăria din Centru

Actualitate 13.10.2023 15:05 Vizualizări1075 Autor: Irina Nechit
Cartea „Și-am să devin erou. Texte egoiste” de Gheorghe Erizanu, lansată la Librăria din Centru Facebook


Cartea lui Gheorghe Erizanu „Și-am să devin erou. Texte egoiste”, apărută la Editura Cartier în colecția Rotonda, a fost lansată joi, 12 octombrie, la Librăria din Centru. Numeroși scriitori, jurnaliști, pedagogi, studenți, librari, oameni de cultură, politicieni au venit să-l felicite pe Gheorghe Erizanu cu ocazia apariției volumului.

Moderator al lansării a fost Emilian Galaicu-Păun, coordonator al colecției Rotonda, iar la eveniment au vorbit Andrei Țurcanu, Lorina Bălteanu, Nina Corcinschi, dând o înaltă apreciere cărții care deja e în top 10 la vânzările de carte ale editurii Cartier.

„Gheorghe Erizanu este un hoinar al postmodernității înarmat cu un stilou și cu o agendă. Numai că stiloul la celălalt capăt este un stilet chirurgical. Fața cotidiană, obișnuită, seacă (precum sunt, de exemplu, datele statistice) a realității, surprinsă sub penița stiloului, este în permanență întoarsă, prin gesturi scurte, fulgerătoare cu fațeta ei paradoxală, imprevizibilă, perplexă. Lectura cărții prezintă un spectacol fascinant de întâmplări și reacții din lumea culturii, a instituțiilor și obiectivelor culturale (îndeosebi, lumea cărții, a bibliotecilor, a școlii etc.), de stupidități ale politicii și de nerozii ale politicienilor cu rarele deschideri de normalitate și speranță în domeniu, de evenimente și procese din viața de fiecare zi, triste și, de cele mai multe ori, dezolante, tragice”, a afirmat Andrei Țurcanu.



„De menționat însă că autorul nu este un mizantrop ipohondru. Este în cartea sa mult loc pentru evocări calde, pline de afecțiune, ale unor personalități uitate din trecut precum e Nicolae Simatoc, românul care a jucat la Barcelona cu nr.10 până la Hagi, descoperit pe un maidan din Grimăncăuți, sau, tot din lumea sportului, precum e Cătălin Spânu, campion european la lupte libere care locuiește la Călărași într-o casă neconectată, din cauza sărăciei, la energia electrică, la gaz și la alte utilități publice. Sunt oameni vii, personalități publice cunoscute, cu care autorul s-a cunoscut în situații mai puțin neobișnuite (rectorul USM, Igor Șarov, de exemplu), scriitori, „unități de măsură ale bunătății”, precum Vasile Romanciuc ori Victor Prohin. Sunt și oameni plecați dintre noi, într-un mod năprasnic, subit, incredibil, precum Vlad Pohilă, Viorel Mardare, Iurie Sadovnic sau Valeriu Turea. Aici ironistul lucid și tăios, mizând pe paradox și incizii subite, devine o lacrimă caldă, în care joacă durerea unor vini colective asumate personal, sentimentul de recunoștință, plânsul după pierderile irecuperabile”, a adăugat Andrei Țurcanu.

„În cartea asta, Gheorghe a adunat toate lucrurile din cauza cărora eu am plecat din țară și toate lucrurile pentru care Gheorghe a rămas în țară, lucrurile care mă fac pe mine să regret că am plecat și, sunt sigură, lucrurile pentru care Gheorghe regretă că n-a plecat și el la timp”, a spus Lorina Bălteanu la lansare.

Nina Corcinschi a făcut o amplă analiză a cărții, menționând că aceasta conține mult material informativ, documentar despre realitățile dramatice, despre situația precară a culturii din Republica Moldova. „O carte plină de nerv, care își creează propria ei convenție”, a remarcat Nina Corcinschi, felicitându-l și pe cel care a realizat o copertă sugestivă, frumoasă, pictorul Vitalie Coroban.

Potrivit lui Emilian Galaicu-Păun, volumul nu atacă doar problemele din societatea basarabeană, ci include și pagini despre figuri luminoase, despre importante realizări, astfel există un echilibru între personaje, între subiecte, această carte dându-ne curaj, speranță.

Gheorghe Erizanu a mulțumit tuturor celor care au venit la lansare, celor care au citit sau vor citi cartea.

Lansarea s-a încheiat cu o sesiune de autografe.

Gheorghe Erizanu s-a născut pe 8 iunie 1967 în Cigârleni, raionul Ialoveni. Licențiat al Facultății de Jurnalism a Universității de Stat din Moldova (1991). Din 1987 până în 1995 a lucrat ca reporter, redactor, secretar de redacție în presă. Din 1995 este director al Editurii Cartier. A debutat în 1995 cu volumul de reportaje Carte orange, Editura Arc, urmat de Miercuri când era joi (blogograme), Editura Arc, 2012 (Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova), Ce spun cărțile. Bookiseli, Editura Cartier, 2012, Ce spun cărțile. Alte bookiseli, Editura Cartier, 2014 (Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova); Texte egoiste, Editura Cartier, 2017.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.08.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mijloacele de inform...

16.08.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce MID vede avioa...

13.08.2024 13:50 Ziarul National Valeriu Saharneanu // Legea bumerangu...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md