Care vor fi pagubele embargoului la carne impus de Rusia? „În 11 luni am exportat 60 kg de cârnați”
Doar două companii au dreptul de a exporta în Rusia preparate din carne, fiind acceptate pe piață în 2012. Experții susțin că prezența îngustă pe piața rusească a acestui tip de produse arată că pierderile nu vor fi semnificative, atât pentru producători, cât și pentru bugetul de stat.
Rusia a anunțat în 2012 că două companii moldovenești vor putea exporta preparate din carne: „Carmez” și „Carne-Sud”. Informațiile prezentate de MAIA arată că volumul de carne de bovină exportată în Rusia a crescut nesemnificativ, constituind 3 300 de tone, iar volumul exportat din carne de ovină s-a redus în jumătate. În același timp, responsabilul din cadrul ministerului, Ion Bizuțchi, susține că anul trecut, în 11 luni, au fost exportate în Rusia 60 de kilograme de cârnați și cârnăciori, cu zece kg mai puțin decât în 2012. Autoritățile spun că nu a fost exportată carne de porc în Rusia. Pe de altă parte, volumul de conserve din carne exportat pe piața rusească a constituit 4,9 tone, dublu comparativ cu 2012, iar mezelurile, în afară de cârnați și cârnăciori, au fost incluse în această categorie. Astfel, pe parcursul anului trecut, cele două companii au exportat în Rusia circa trei tone de mezeluri.
„Cunosc foarte bine produsele respinse de Rusia și putem vorbi doar despre o calitate înaltă a acestora. Marea majoritate a produselor sunt din carne autohtonă. Ne dăm seama că este o decizie politică”, a afirmat Ion Bizuțchi.
Experții consideră că nu putem vorbi despre pierderi colosale în cazul embargoului la carne impus de Rusia, însă este tragic faptul că producătorul autohton este umilit în acest fel. „Nu a fost o decizie argumentată și este clar că este încă o decizie politică. Este felul Rusiei de a ne face din deget, de a ne arăta că ea mai are instrumente de a ne presa în actualul context politic”, a afirmat expertul economic Gheorghe Costandache.
Potrivit economistului, producătorul autohton nu a încălcat regulamentul privind comerțul cu Uniunea Vamală, deoarece nu e nimic ilegal în a aduce materie primă din alt stat și de a o exporta după ce a fost certificată în R. Moldova. „Dacă este să vorbim despre dublele standarde aplicate în cazul embragoului la vinuri, și aici mă refer la eliminarea restricțiilor pentru o companie din Găgăuzia, atunci Rusia ignoră toate tratatele și prevederile internaționale privind schimburile comeriale între state. Aceste acțiuni reprezintă un semnal pentru autoritățile de la Chișinău să fie mai vigilente”, a conchis Costandache.
Datele statistice arată că valoarea exporturilor de carne și preparate din carne în Rusia a constituit în 2013 peste 376 de mii de dolari, în scădere dramatică față de 2012 când valoarea acestora era de 2,039 de milioane de dolari.
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană