Care sunt ȘANSELE R. Moldova de a adera la UE și de ce sprijinul REFUGIAȚILOR ucraineni va cântări greu în acest proces. Austria, Cehia și Slovacia, alături de R. Moldova: „Ce ați făcut voi nu va fi uitat NICIODATĂ”
Austria, Republica Cehia și Slovacia sprijină R. Moldova în demersul său de a se integra în marea familie a Uniunii Europene, iar în acest sens va acorda toată asistența necesară. Asigurările au fost date astăzi de către ministrul Federal pentru Afaceri Europene și internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg, ministrul Afacerilor Externe al Cehiei, Jan Lipavský, și ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Ivan Korčok, care se află într-o vizită la Chișinău.
„Am venit pentru a arăta suportul față de R. Moldova, mai ales în această situație foarte dificilă. Suntem aici pentru a demonstra solidaritate și pentru a spune că R. Moldova e o parte importantă a Europei. Noi ne gândim la R. Moldova și nu uităm de voi. Deși nu sunteți membri UE și NATO, noi vă promitem suport în această criză a refugiaților. Noi știm că 370 de mii de refugiați au intrat în R. Moldova, iar 100 de mii au rămas. Noi am oferit asistență de 3,5 milioane de euro și, cu siguranță, vom oferi și resurse suplimentare. Noi apreciem faptul că R. Moldova a denunțat aceste atacuri ale Rusiei. Noi o să oferim un sprijin concret pentru ca R. Moldova să devină membră UE”, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Cehiei, Jan Lipavský.
Și ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korčok, s-a declarat solidar cu aspirațiile europene ale R. Moldova: „Suntem aici pentru a vă sprijini, pentru a vă susține. Am venit pentru a oferi un semnal clar că noi nu uităm de voi. Guvernul de la Chișinău este foarte angajat să modernizeze R. Moldova. Avem un respect deosebit față de angajamentul vostru privind reformele. R. Moldova și moldovenii duc o povară foarte mare în gestionarea acestei crize a refugiaților. Voi ați deschis hotarul pentru ucrainenii aflați în căutare de adăpost. Este ceva care nu se va uita niciodată la nivel european, mai ales când e vorba de o țară ca Rusia, care încalcă normele internaționale și distruge arhitectura securității europene. Este clar că noi trei susținem suveranitatea și integritatea R. Moldova, în cadrul hotarelor recunoscute la nivel internațional. Eu sunt sigur că veți obține rezultate bune în privința modernizării R. Moldova. Slovacia sprijină R. Moldova”.
În același context, Ivan Korčok a menționat că UE își va schimba atitudinea în ceea ce privește extinderea, în contextul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, dar asta nu înseamnă că R. Moldova va beneficia „de o scurtătură”.
„Cererile de aderare ale Ucrainei, R. Moldova și Georgiei au fost depuse într-un anumit context și nici nu mă miră acest lucru. Pentru că acest război a schimbat totul în Europa. Nimic nu mai e cum a fost în Europa și nimic nu va fi așa cum a fost. Eu înțeleg că ați depus această cerere de aderare. Voi nu vedeți doar că Ucraina e distrusă, dar vedeți și o lipsa de respect pentru valorile care sunt importante pentru voi. De aceea, înțeleg că vreți să fiți mai aproape de aceste valori. Apropo, Nicu Popescu e foarte important pentru republica voastră. E un ministru cu experiență și foarte cunoscut în Europa. El știe că există un anumit proces de aderare și acest proces nu ține de noi. Noi nu putem să vă oprim. Puteți pregăti R. Moldova să devină membră a UE. Transformarea va ajuta cetățenii să trăiască mai bine înainte de a deveni membri ai UE. Europa s-a schimbat. Noi înțelegem că vreți să fiți aproape mai rapid, iar noi vom răspunde acestei dorințe a cetățenilor moldoveni”, a punctat Ivan Korčok.
Ministrul federal pentru Afaceri Europene și Internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg, a subliniat că vizita reprezentanților „Slavkov” reprezintă un semnal puternic în sprijinirea R. Moldova.
„Aveți o poziție politică foarte clară în privința războiului din Ucraina, cu toate riscurile de rigoare. Voi arătați acest grad de solidaritate cu cetățenii din Ucraina. Solidaritatea noastră nu sunt cuvinte deșarte, nu venim cu mâinile goale. Deja 300 de ucraineni au plecat spre Austria, iar mâine va mai fi un avion. Totodată, vin cu un pachet de asistență financiară și umanitară. Vom oferi 10 milioane de euro. Trebuie să ne asigurăm că banii vor ajunge la oameni, la familiile care ajută ucrainenii și care îi primesc la ei în casă. E clar că suntem alături de voi și nu vă vom abandona. Conducerea de la Moscova trebuie să-și dea seama că acest război pe termen lung va fi unul perdant pentru ei. Ei nu pot câștiga acest război. Rusia a pierdut războiul deja. Câte vieți mai trebuie pierdute, câți oamenii mai trebui să-și părăsească casele și câte orașe mai trabuie distruse?”, s-a întrebat Alexander Schallenberg.
Oficialul austriac a adăugat că Vladimir Putin nu ar viza doar Ucraina, ci și R. Moldova.
„Kremlinul nu se uită doar la Ucraina, dar se uită și la alte țări din vecinătate – R. Moldova, Caucazul de Sud, chiar și Balcanii de Vest. Iată de ce e important să aveți această poziție foarte clară. De asta aveți tot respectul nostru. Astfel, noi am început să vă integrăm în rețeaua energetică a UE și să vă oferim un pachet enorm de asistență macrofinanciară. Voi nu sunteți singuri și puteți conta pe suportul nostru. Ne dorim ca R. Moldova să fie ancorată la lumea democratică din Vest.
Noi înțelegem pasul făcut de voi în privința aderării la UE. 24 februarie 2022 a schimbat multe lucruri, iar Europa nu va mai fi aceeași. Șocul acestui cutremur va fi resimțit la nivel global. Dacă ne uităm la Parteneriatul Estic, atunci trebuie să admitem că este e un mare semn de întrebare. Cum va continua acest parteneriat? Cel puțin o țară nu mai e stat suveran, dar e un vasal al Rusiei. E vorba de Belarus. Un alt partener e atacat de altă țară. E ceva ce noi nu am văzut. Deci, nu sunt scurtături pentru voi, e același proces pentru voi și pentru Balcanii de Vest. E un proces deloc ușor. Cel mai important e să fim împreună și R. Moldova să-și facă temele pe acasă. Asta e important pentru voi, deoarece aceste reforme le faceți pentru voi”, a conchis Alexander Schallenberg.
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2