Care sunt limitele alcoolemiei permise în alte țări? În unele poți conduce aproape beat!
Se apropie vacanța de 1 mai și mulți dintre noi vom călători cu mașina spre destinația de vacanță. Pentru cei care pleacă în afara țării, este util să știe care sunt limitele alcoolemiei permise în alte țări. Greșelile mărunte se pot dovedi adevărate găuri în bugetul de vacanță.
Indiferent dacă pleci cu mașina în afara țării sau mergi cu avionul dar închiriezi local o mașină, regulile de circulație specifice zonei sunt de o importanță majoră. Dintre acestea, limitele alcoolemiei sunt cele mai importante pentru șoferii români, care apreciază un „întăritor” la masa de prânz. Dacă în multe țări din Europa acest lucru este admis, în limite rezonabile, sunt și țări în care consumul de alcool este interzis – așa numita „toleranță zero” la alcool.
Trebuie spus din start că nu există limită „sigură” pentru consumul de alcool la volan – alta decât zero la mie (0‰). Alcoolul afectează oamenii în mod diferit, și ceea ce pare insignifiant pentru cineva poate fi clar prea mult pentru altcineva. Uneori este suficient să bei seara mai multe pahare de vin pentru ca a doua zi dimineața să ai încă o cantitate apreciabilă de alcool în sânge. Durata în care este eliminat alcoolul din sânge depinde de la persoană la persoană, în funcție de sex, vârstă, masă corporală, dietă și alți factori.
Fiecare țară a re propriile reguli în ceea ce privește alcoolul, iar încălcarea acestor reguli te poate costa scump – nu doar în bani ci, uneori, chiar libertatea. Spre exemplu, în Africa de Sud, depășirea limitei de 0,5‰ se pedepsește cu închisoare de până la 6 ani, în timp ce în Norvegia, depășirea limitei de 0,2‰ te poate costa întregul salariu pe o lună.
Care sunt limitele alcoolemiei permise în alte țări: de la semi-beție la toleranță zero
Multe țări au, însă, ca și România, toleranță zero la alcool, ceea ce înseamnă că este ilegal să ai alcool detectabil. În harta de mai jos, cei de la Discovercars.com au reprezentat grafic situația din cele mai multe țări ale lumii.
Dacă vei traversa mai multe țări, este util să cunoști limitele alcoolemiei în fiecare dintre acestea. O alcoolemie perfect legală într-o anumită țară te-ar putea lăsa pieton de partea cealaltă a graniței, iar în multe zone din Europa granița nici măcar nu mai este evidentă. Spre exemplu, în Marea Britanie sunt limite diferite ale alcoolemiei în Anglia, Țara Galilor și Irlanda de Nord (0,8‰) față de Scoția (0,5‰). La fel, dacă treci din Irlanda de Nord în Irlanda, trebuie să fii atent, pentru că și aici limita este de 0,5‰. Pedeapsa – amendă de 200 de euro și trei luni de suspendare a permisului.
În țările din jurul nostru, situația diferă destul de mult. Spre exemplu, în Bulgaria limita este de 0,5‰, la fel ca și în Grecia și Turcia. În schimb, în Ungaria și Moldova limita este 0,0‰, la fel ca în România. În Serbia, Croația și Slovenia limita este de 0,5‰, dar în Muntenegru este de 0,3‰. O listă cu toate limitele de alcoolemie din întreaga lume poate fi consultată pe site-ul DrinkDriving.org.
În afară de regulile pentru alcoolemie, șoferii care conduc în afara țării trebuie să țină cont și de celelalte reglementări din aceste țări. Promotor a realizat o colecție cu cele mai neobișnuite reguli de circulație existente în diferite țări ale Europei, subliniază Promotor.ro.
Guvernul demontează falsurile rusești enunțate la întrevederea lui Krasnoselski cu ambasadorul Rusiei în R. Moldova: „Chișinăul nu a blocat niciodată livrările de gaze naturale pe malul stâng al Nistrului”
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”