20:01:10 11.02.2025
Stiri

Care sunt cele ZECE lucruri pe care medicul nu ți le va spune despre moarte

Actualitate 11.02.2025 16:11 Vizualizări284 Autor: ZiarulNational
Care sunt cele ZECE lucruri pe care medicul nu ți le va spune despre moarte

Moartea este un subiect despre care multor oameni nu le place să discute, dar este o parte a vieții cu care trebuie să ne confruntăm cu toții. Uneori, cu cât știi mai multe despre un subiect, cu atât devine mai puțin înspăimântător. Iată 10 lucruri pe care s-ar putea să nu le știți despre moarte.

1. Moartea este adesea un proces

Există multe cauze ale morții, iar multe dintre ele sunt imediate. Dar pentru persoanele care știu că moartea se apropie – fie din cauza bolii sau a bătrâneții – există anumite semne. Aceste semne includ încetinirea respirației, scăderea sau slăbirea ritmului cardiac, scăderea tensiunii arteriale (TA) și schimbarea culorii pielii, spune Dr. Zachary Pallas, director medical al Hebrew Home at Riverdale, Riverdale, N.Y. Acest proces și ordinea în care apar simptomele pot fi puțin diferite pentru toată lumea.

„În general, în perioada premergătoare decesului, persoana va deveni de obicei palidă din cauza scăderii tensiunii arteriale”, spune el. „Degetele pot deveni reci sau albastre. Dacă simțiți pulsul, acesta va fi slab, iar apoi încep să dezvolte o respirație neuniformă și acesta este un semn că lucrurile nu merg bine.”

2. Atunci când respirația încetinește, moartea este probabil aproape

Dr. Pallas explică faptul că pot exista pauze între respirații, în timpul cărora persoana pare să nu mai respire timp de 15 până la 20 de secunde. El spune că familiile își fac adesea griji în acest moment, dar le asigură că este o parte normală a procesului de moarte.

3. Există 2 etape ale morții

Prima etapă, cunoscută sub numele de moarte clinică, are loc atunci când inima unei persoane încetează să mai bată. Aproximativ patru până la șase minute mai târziu, celulele creierului încep să moară din cauza pierderii de oxigen și are loc moartea biologică, potrivit Asociației Americane de CPR, care certifică persoanele în primul ajutor, resuscitare cardiopulmonară (CPR), utilizarea unui defibrilator extern automat (AED) și multe altele.

Deși uneori este posibilă resuscitarea persoanelor în timpul morții clinice, acest lucru nu este posibil în timpul morții biologice.

4. Resuscitarea cardio-respiratorie nu este întotdeauna la fel de eficientă ca la televizor

Spectacolele și filmele de la televizor i-au făcut pe mulți să creadă că resuscitarea cardiopulmonară (CPR) salvează viața majorității oamenilor. Într-un studiu publicat într-o revistă de specialitate, 95% dintre cei 500 de pacienți de la camera de urgență au obținut majoritatea informațiilor despre resuscitarea cardiacă din emisiunile TV, iar mai mult de jumătate credeau că rata de succes a resuscitării este de 75%.

Cu toate acestea, realitatea este diferită, în special pentru persoanele cu boli cronice. Conform studiilor anterioare, rata globală de supraviețuire după resuscitare este în medie de aproximativ 12 % pentru stopurile cardiace în afara spitalului și de 24-40 % pentru stopurile în spital. Deși CPR salvează multe vieți, aceasta poate avea, de asemenea, un efect negativ asupra sănătății și calității vieții unei persoane. Autorii studiului subliniază importanța discutării potențialelor riscuri și beneficii ale resuscitării cu medicul dumneavoastră și cu cei dragi, în special atunci când vine vorba de îngrijirea la sfârșitul vieții.

5. Auzul poate fi ultimul simț pe cale de dispariție

Se crede în general că auzul este ultimul simț pe care îl pierdem înainte de moarte. Un studiu a arătat că sistemele auditive ale pacienților din azil răspund în mod similar cu cele ale subiecților de control tineri și sănătoși cu doar câteva ore înainte de sfârșitul vieții. „Auzul este cel mai pasiv simț”, spune Pallas, explicând că, atunci când moartea pare iminentă, ”încurajăm familiile să vorbească și să împărtășească ultimele gânduri, dragostea și sprijinul cu cei dragi, pentru că, chiar dacă le scade tensiunea arterială și devin tăcuți, ei pot auzi ceea ce spunem noi.

6. Capacitatea de a urina și defeca

Când suntem în viață, creierul nostru trimite în mod constant semnale pentru a spune diferitelor părți ale corpului nostru ce să facă. La moarte, aceste semnale se opresc și mușchii noștri se relaxează. „Nu mai există semnale neuronale către vezică sau intestin, acestea se relaxează”, spune Pallas.

7. Morfina este folosită doar pentru a ameliora durerea asociată cu decesul

Pallas spune că cea mai mare concepție greșită pe care o aude este că morfina este administrată pacienților pentru a induce moartea. El spune că acest lucru nu ar putea fi mai departe de adevăr. „Evident, sinuciderea asistată de medic nu este legală, deci morfina nu este administrată pentru a ajuta la grăbirea sfârșitului”, spune el.

Când oamenii mor, explică Pallas, tensiunea arterială scade și mai puțin oxigen ajunge la organele lor. Corpul reacționează gâfâind după aer într-o încercare inutilă de a crește rata respiratorie. Medicii numesc acest lucru înfometare de aer. „Această gâfâială este foarte dificil de monitorizat de către familii, deoarece, evident, pare dureroasă, și aici intervine rolul morfinei”, spune Pallas. „Doza potrivită de morfină ameliorează senzația de gâfâit după aer, astfel încât să respire mai calm”.

8. Corpul ca întreg poate fi mort, dar anumite părți din interior sunt încă vii

Creierul este primul organ care începe să se descompună, iar alte organe urmează. Bacteriile vii din organism, în special din intestine, joacă un rol major în acest proces de descompunere sau putrefacție. Această putrefacție produce un miros foarte puternic cunoscut sub numele de mirosul morții. „Chiar și într-o jumătate de oră, poți simți mirosul de moarte în cameră”, spune Pallas. „Este un miros foarte distinct”.

9. Poate exista o explicație științifică pentru viziunea vieții tale care îți trece prin fața ochilor

Atunci când o persoană moare într-un film sau într-o emisiune TV, este obișnuit să vezi în fața ochilor amintiri din diferite perioade ale vieții sale. Se pare că ar putea exista un adevăr științific pentru acest fenomen. Într-un studiu publicat în 2022, cercetătorii au descris cazul unui muribund care părea să experimenteze o străfulgerare bruscă de memorie cu doar câteva secunde înainte ca inima să i se oprească. „Medicii făceau o scanare cerebrală pacientului în vârstă de 87 de ani, care se afla în spital după o căzătură care a dus la o hemoragie cerebrală și care a murit în urma unui stop cardiac. Scanarea a continuat după ce inima sa s-a oprit și a relevat o explozie de unde cerebrale legate de memorie și visare, care a durat aproximativ 30 de secunde. Cercetătorii au speculat că această sclipire de activitate ar putea fi o reluare a amintirilor din viața sa. Un studiu mai vechi pe rozătoare a constatat niveluri ridicate similare de unde cerebrale la scurt timp după ce inima șobolanilor a încetat să bată”, spune Pallas.

10. Conștiința poate continua după moarte

Cercetătorii încearcă de mult timp să înțeleagă ce se întâmplă cu mintea după moarte. Un studiu asupra pacienților cu stop cardiac publicat în septembrie 2023 în revista Resuscitation ar putea oferi unele răspunsuri. Studiul a inclus mai mult de 550 de pacienți din spitale din SUA și Marea Britanie care au primit resuscitare după ce inima lor a încetat să mai bată. Mai puțin de 10% dintre cei studiați și-au revenit, dar dintre acești supraviețuitori, 4 din 10 și-au amintit un anumit grad de conștiență în timpul RCP. Unii au descris că au avut experiențe lucide, inclusiv sentimentul de separare de corpul lor, observarea evenimentelor fără durere și evaluarea semnificativă a relațiilor și acțiunilor lor. Cercetătorii au observat, de asemenea, modele cerebrale în scanările legate de gândire și memorie timp de până la o oră după resuscitare. „Acesta este primul studiu major care arată că aceste amintiri și modificări ale undelor cerebrale pot fi semne ale unor elemente universale și comune ale așa-numitelor experiențe apropiate de moarte”, spune autorul principal al studiului, Sam Parnia, MD, PhD, profesor asociat la Departamentul de Medicină din cadrul NYU Langone Health.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md