Care sunt cele patru scenarii pentru încheierea războiului Rusia-Ucraina după întoarcerea lui Trump la Casa Albă
După trei ani de confruntări intense, războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei dă semne că ar putea intra într-o nouă fază, una ce ar putea marca sfârșitul său, cel puțin pentru moment, scrie Kyiv Independent, într-o amplă analiză.
În vara și toamna anului 2024, situația de pe front s-a înrăutățit semnificativ pentru Kiev, Rusia reușind să cucerească teritorii într-un ritm alarmant, similar cu cel din primele luni ale invaziei masive din 2022. În acest context, victoria zdrobitoare a fostului președinte american Donald Trump în alegerile din SUA a pus sub semnul întrebării viitorul ajutorului militar și financiar pentru Ucraina, având în vedere retorica sa deschisă de a reduce sprijinul acordat Kievului și declarațiile anti-ucrainene promovate de cercul său apropiat.
Cu toate acestea, Trump a declarat de mai multe ori că va pune capăt rapid războiului odată ce va prelua mandatul, în ianuarie. Însă, în ciuda acestui angajament, viitorul președinte american ar putea întâmpina dificultăți, având în vedere că Statele Unite nu sunt direct implicate în conflictul armat, care a început cu atacurile Rusiei asupra Ucrainei și continuă cu obiectivele maximaliste ale lui Putin, ce nu au fost niciodată abandonate.
Între timp, în Europa, preocupările cu privire la războiul din Ucraina s-au intensificat, iar țările europene au înțeles că trebuie să își consolideze apărarea în fața incertitudinii privind politica externă a Statelor Unite sub Trump, care a pus sub semnul întrebării respectarea articolului 5 al Tratatului NATO. Totuși, în ciuda retoricii puternice a liderilor europeni privind necesitatea de a prelua mai multă responsabilitate în privința securității, nu există încă un răspuns clar la întrebarea dacă aceste planuri includ și pași concreți pentru asigurarea unui viitor sigur pentru Ucraina.
Cu mai puțin de o săptămână până la învestirea lui Trump, atât Kievul, cât și Moscova se pregătesc pentru o iarnă extrem de dinamică pe câmpul de luptă și în plan geopolitic, în încercarea de a-și întări pozițiile de negociere.
Într-o realitate marcată de incertitudini și posibilități sumbre, putem analiza patru scenarii principale ce ar putea marca sfârșitul războiului. Aceste opțiuni, care pleacă de la premisa unei rezolvări realiste și nu bazate pe iluzii, sunt cele care conturează drumul pe care l-ar putea urma conflictul:
Scenariul 1: Pace cu linii înghețate și o Ucraină sigură
Cel mai optimist scenariu pentru Ucraina presupune obținerea unui acord de pace bazat pe garanții solide de securitate care să prevină o invazie ulterioară, chiar dacă nu toată Ucraina ar fi recuperată deocamdată. Președintele Zelenski a propus un plan de victorie în octombrie 2024, în care a menționat integrarea Ucrainei în NATO și staționarea de rachete cu rază lungă de acțiune pe teritoriul ucrainean ca măsură de descurajare. Cu toate acestea, întrebarea rămâne: de ce ar accepta Rusia să pună capăt luptelor în aceste condiții, având în vedere obiectivele sale expansioniste?
Scenariul 2: Încetarea focului cu linii înghețate, dar fără o Ucraină sigură
Acesta presupune un acord de încetare a focului, dar fără garanții serioase de securitate pentru Ucraina. În acest caz, Occidentul, divizat și tot mai preocupat de propria sa securitate, ar încerca să pună capăt conflictului fără a pierde prea mult în fața publicului. Un astfel de acord ar putea semăna cu Acordurile de la Minsk, care ar putea include, printre altele, o Ucraina care renunță la aspirațiile sale de aderare la NATO pentru a salva fața Kremlinului. Totuși, fără un angajament ferm din partea Rusiei de a opri invazia, acest scenariu ar lăsa deschisă posibilitatea unui nou atac în viitor.
Scenariul 3: Pace din cauze disperate
În cazul în care Ucraina cedează în fața presiunilor, războiul ar putea ajunge la o încheiere cu concesii majore din partea Kievului. Având în vedere pozițiile tot mai precare de pe front, Kievul ar putea cere pace pentru a evita o înfrângere totală. Moscova, având toată puterea, ar impune condiții dure, care ar putea include recunoașterea limbii ruse ca oficială sau cedarea de teritorii, inclusiv regiunile anexate de Rusia. În acest scenariu, Ucraina ar fi obligată să facă compromisuri care ar pune în pericol suveranitatea și democrația sa.
Scenariul 4: Fără pace, Rusia continuă să avanseze
Într-un astfel de scenariu, nici SUA, nici Europa nu ar putea răspunde eficient întrebării „De ce să se oprească Rusia?”. Ajutorul occidental ar fi insuficient pentru a opri avansul Rusiei pe câmpul de luptă, iar Kievul, deja instabil, ar risca o înfrângere totală. În fața unui Trump care încearcă să impună un acord de pace, dar care nu ar rezista presiunilor interne și externe, Moscova ar putea să continue să își urmărească obiectivele teritoriale. Acesta ar fi un drum lung și extrem de periculos, cu milioane de refugiați ce ar lua cu asalt Europa și cu Ucraina pe cale de a se prăbuși în fața unui regim rusesc agresiv.
În concluzie, războiul din Ucraina pare că nu va avea o soluție rapidă, iar posibilele scenarii care se conturează sunt departe de a fi favorabile Kievului. Războiul se află într-un punct critic, iar orice încheiere a acestuia va depinde de factori interni și externi care pot schimba radical cursul evenimentelor. Tot ce putem spera este ca Ucraina să reușească să își mențină integritatea și suveranitatea în fața unui dușman implacabil, notează Kyiv Independent.
Ministrul de Externe de la București, Emil Hurezeanu, și Kaja Kallas, discuții despre strategia UE la Marea Neagră, extinderea UE cu R. Moldova și Ucraina și sprijinirea Chișinăului în actuala criză energetică
PLANURI // Investiții de milioane în școli, universități și grădinițe în 2025, alimentație gratuită pentru elevii din clasele a V-a – a IX-a și curriculum nou
NOU // Observatori delegați de MEC în toate clasele ce vor susține examene de absolvire a gimnaziului în 2025, examene evaluate extern la câteva discipline din colegii și centre de examinare dotate cu camere de luat vederi în șase universități