Care este planul următor al lui Putin în privința „răzvrătitului” Prigojin?
Evgheni Prigojin, care a fost odată un aliat al lui Putin, s-a răzvrătit împotriva președintelui rus și a ministerului Apărării, după ce i-a criticat luni de zile cu privire la performanța militară slabă a Moscovei în războiul din Ucraina. Fostul ambasador al SUA în Rusia, Michael McFaul, a prezis că președintele rus Vladimir Putin „probabil că nu a terminat” încă planul legat de fondatorul și liderul Wagner Group.
Grupul Wagner a ajutat forțele ruse în operațiuni militare încă de la începutul războiului din Ucraina în februarie, dar Prigojin a fost recent deschis cu privire la eșecurile ministerului rus al Apărării, Newsweek.
El a încercat să conducă o revoltă a mercenarilor împotriva guvernului rus, avansând în interiorul Moscovei, dar aceste eforturi au fost încetinite la scurt timp după aceea, când trupele sale s-au întors în taberele lor de câmp după ce principalul aliat al lui Putin, președintele belarus Alexandru Lukașenko, a negociat pași de deescaladare.
McFaul a spus că, deși revolta s-a încheiat, iar forțele Wagner au ajuns să se întoarcă în taberele lor de câmp în loc să avanseze în interiorul Rusiei, confruntarea dintre Putin și Prigojin nu s-a încheiat.
„Deși conflictul dintre Putin și Prigojin a fost suspendat, el nu s-a încheiat. Având în vedere istoricul lui Putin de a căuta răzbunare împotriva presupușilor trădători, inclusiv a celor care trăiesc în exil în străinătate (asasinarea lui Serghei Litvinenko la Londra și tentativa de asasinare a lui Serghei Skripal în Salisbury, Marea Britanie și Aleksandr Poteyev din Miami), probabil că Putin nu a terminat încă cu Prigojin. Dacă Prigojin moare în mod misterios, asta va trimite un mesaj puternic altor potențiali creatori de puciuri", a spus fostul ambasador american.
McFaul a subliniat că Putin încă controlează Rusia și că regimul său nu se prăbușește, dar revolta i-a „slăbit” imaginea de „lider atotputernic”. Fostul ambasador al SUA a făcut o declarație similară weekendul trecut, spunând că Putin pur și simplu „a acceptat umilirea” în loc să zdrobească revolta Grupului Wagner.
„În timp ce s-a dublat să-i eticheteze pe comandanții lui Wagner trădători, Putin i-a celebrat pe soldații Wagner drept patrioți și eroi. Într-un alt semn de slăbiciune, Putin i-a rugat pe acești soldați să se alăture lui și să-și abandoneze liderii”, a afrimat McFaul.
El a continuat: „Putin încerca să-i liniștească pe aceiași luptători care cu câteva zile mai devreme au organizat o revoltă împotriva armatei sale. Mesajele publice ale lui Putin au reflectat în mod ciudat la ceea ce Prigojin a încercat să facă cu forțele convenționale ruse în mesajele sale din zilele trecute – a despărțit generalii de soldați prin etichetarea comandanților drept infractori”.
Rebeliunea Grupului Wagner a scos la iveală unele slăbiciuni în cadrul conducerii militare a Rusiei și a Kremlinului, deoarece Putin a fost contestat direct de Prigojin, potrivit experților.
Exerciții militare ale rușilor în Transnistria cu tehnică blindată ce trebuia retrasă din 2003: Delegația Chișinăului în CUC denunță „discreditarea considerabilă” a mecanismul actual de menținere a păcii la Nistru
VIDEO // Separatistul Krasnoselski, pus să arate cât de mărinimoasă e Rusia, după ce „Gazprom” a lăsat în frig și întuneric Transnistria: „Rusia a făcut tot posibilul ca să livreze gaz, dar R. Moldova se opune”. Replica Guvernului de la Chișinău
VIDEO // Cetățenii R. Moldova care se află peste hotare trebuie să achite prima de asigurare medicală? Precizările CNAM