Care este diferența dintre rucola și păpădie
Rucola și păpădia sunt plante diferite. Cu toate acestea, sunt similare și pot fi folosite oarecum în aceleași preparate. Sunt la fel de intense ca gust, însă rucola tinde să aibă un gust mai piperat, pe când păpădia tinde să fie mai amară. Iată care sunt celelalte diferențe dintre aceste două plante!
1. Conținut de apă
Când vine vorba de conținutul de apă, frunzele de rucola și cele de păpădie au aproape aceleași proprietăți. Acestea te ajută să te hidratezi, în acest fel ajutându-te să transporți substanțele nutritive și oxigenul în întregul organism. Rucola conține 91,71 de grame de apă, pe când păpădia 85,6 grame per suta de grame.
2. Energie
Energia pe care ne-o luăm din mâncare se măsoară tot în kiloJoules. Minimul necesar în fiecare zi este de 7.500 de kJ. Per suta de grame, rucola conține 105 kJ, iar păpădia 188 kJ.
3. Vitamina E
Vitamina E este un antioxidant solubil în grăsimi, care protejează celulele organismului de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, întărește sistemul imunitar și previne coagularea sângelui. Dacă vrei să ai parte de un conținut mai ridicat de vitamina E, este recomandat să alegi frunzele de păpădie, deoarece acestea conțin 3,44 mg de vitamina E per suta de grame, față de rucola, care conține doar 0,43 mg.
4. Proteine
Proteinele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Doza zilnică recomandată este de 0,8 - 1 g de proteine la 1 kilogram de greutate corporală.
Rucola și păpădia au aproximativ același conținut de proteine per suta de grame: 2,58 g în cazul rucolei și 2,7 g în cazul păpădiei.
5. Lipide
Și lipidele sunt esențiale pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Acestea furnizează energie și joacă, de asemenea, un rol cheie în producția hormonilor și membranelor celulare, precum și în absorbția nutrienților și a vitaminelor solubile în grăsimi. Într-o sută de grame, vei regăsi 0,66 g de lipide în frunzele de rucola și 0,7 g în frunzele păpădiei.
6. Carbohidrați
Carbohidrații sunt compuși din carbon, oxigen și hidrogen și sunt împărțiți în patru grupe: oligozaharide (glucoză), monozaharide și dizaharide care sunt zaharuri și servesc ca surse rapide de energie, în timp ce polizaharidele, precum amidonul, servesc la stocarea energiei. Rucola conține 3,65 g de carbohidrați într-o sută de grame, pe când păpădia 9,2 g.
7. Calciu
Calciul este un mineral foarte important pentru sănătatea osoasă. Doza zilnică recomandată pentru adulți este de aproximativ 1000 mg pe zi. 100 grame de rucola are un conținut de 160 mg de calciu, pe când frunzele de păpădie conțin 187 mg.
Sursa: eva.ro
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski