Capitala ce intră într-o perioadă cu poluare atmosferică „periculoasă”
Acest nor de poluare este în principal cauzat de arderea miriştilor de către fermierii care doresc să scape de resturile recoltelor în cadrul pregătirilor pentru sezonul următor
Smogul a învăluit miercuri capitala Indiei, New Delhi, victimă a unei poluări atmosferice descrisă, pentru prima dată în acest sezon, drept „periculoasă” de către o companie specializată în calitatea aerului, informează AFP, transmite Agerpres.
Salariaţii din capitala Indiei, aflaţi miercuri dimineaţa în drum spre locurile de muncă tuşeau în timp ce se deplasau prin smogul toxic, însă puţini dintre ei purtau măşti, cum a constatat AFP.
Acest nor de poluare este în principal cauzat de arderea miriştilor de către fermierii care doresc să scape de resturile recoltelor în cadrul pregătirilor pentru sezonul următor.
Poluarea aerului riscă să se agraveze, în special din cauza creşterii numărului de focuri de artificii în timpul festivităţilor ce însoţesc sărbătoarea Diwali, la 1 noiembrie, un eveniment major al culturii hinduse care celebrează triumful luminii asupra întunericului.
În fiecare an, capitala Indiei cunoaşte vârfuri de poluare în timpul sezonului de iarnă.
Rata particulelor fine – microparticule cancerigene cunoscute sub numele de PM2,5 care pătrund în sânge prin plămâni – înregistrate în oraş a ajuns miercuri la 344 de micrograme pe metru cub, conform companiei elveţiene IQAir, specializată în monitorizarea calităţii aerului, care a calificat nivelul de poluare drept „periculos”.
Acest nivel a depăşit cu aproape 23 de ori pragul maxim de poluare zilnică, de 15 micrograme de PM2,5 pe metru cub, recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
La jumătatea lunii octombrie, autorităţile din New Delhi au ordonat „interzicerea totală” a fabricării, depozitării, vânzării şi utilizării artificiilor şi petardelor în vederea reducerii nivelului de poluare a aerului. Măsura, în vigoare până la sfârşitul anului 2024, este cea mai severă dintr-o serie de restricţii ce vizează utilizarea artificiilor şi petardelor, extrem de populare în India. Restricţiile anterioare impuse în metropola de aproximativ 30 de milioane de locuitori au fost în mare parte ignorate.
Conform unui studiu apărut în revista ştiinţifică The Lancet, 1,67 milioane de persoane au murit prematur în 2019 din cauza poluării aerului în a doua cea mai populată ţară din lume.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”