21:34:15 22.11.2024
Stiri

CAPCANA Rusiei întinsă R. Moldova

Economie 26.12.2014 13:00 Vizualizări5344 Autor: Mariana Rață
CAPCANA Rusiei întinsă R. Moldova


Strânsoare // R. Moldova s-a pomenit din nou dependentă energetic de Rusia, prin majorarea până la 80% a livrărilor de energie electrică de la Centrala Cuciurgan, deținută de gigantul rus RAO EES

După ce a sărbătorit „eliberarea” simbolică de dependența față de gazul rusesc prin construcția gazoductului Iași-Ungheni, R. Moldova s-a pomenit „încătușată” energetic de Tiraspol. În ultimele două luni, după sistarea livrărilor de energie electrică din Ucraina, R. Moldova a trebuit să solicite majorarea livrărilor de energie electrică produsă de Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan, situată în stânga Nistrului. Astăzi, livrările de energie electrică de la compania deținută de gigantul rus RAO EES ajung la aproape 80% din volumul total de energie electrică utilizată în R. Moldova. Acum o săptămână, așa-zisul serviciu pentru energie al Transnistriei a lansat un avertisment public autorităților de la Chișinău că am putea avea probleme cu livrarea de energie electrică din stânga Nistrului din cauza unor neînțelegeri legate de valuta în care R. Moldova efectuează plățile.

Șantaj de la Tiraspol

Într-un mesaj public adresat încă vineri de instituția de la Tiraspol, aceasta acuză autoritățile de la Chișinău că ar fi apelat la niște scheme netransparente pentru a plăti pentru energia electrică livrată de Centrala Termoenergetică de la Cuciurgan, provocându-le astfel pierderi de sute de milioane de lei. Așa-zisul serviciu pentru energie al Transnistriei este nemulțumit de faptul că Chișinăul achită în lei energia electrică procurată, iar valuta noastră națională s-a devalorizat esențial, în ultima perioadă, față de dolar. Nemulțumirile vin la doar o lună după ce Ucraina a sistat livrările de energie în R. Moldova, urmare a crizei prin care trece țara vecină. După ce s-a pomenit dependentă în proporție de 80 la sută de lumina de la Cuciurgan, Tiraspolul amenință Chișinăul că i-ar putea cere achitarea în avans a energiei electrice consumată.

Contraziceri

Săptămâna aceasta, așa-zisul serviciu pentru energetică al Transnistriei și-a repetat de câteva ori avertismentul, iar mesajul a fost distribuit masiv pe rețelele de socializare de așa-zisa șefă a diplomației de la Tiraspol, Nina Ștanski. Tiraspolul își dorește crearea cât mai urgență a unei comisii comune din care să facă parte atât reprezentanți de la Chișinău, cât și de la Tiraspol, pentru a discuta situația creată.

Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău afirmă cu nu au primit nicio înștiințare oficială în acest sens. Mai mult, Valeriu Triboi, viceministrul Economiei responsabil de sectorul energetic, afirmă că în contractul de livrare a energiei electrice, semnat cu Centrala de la Cuciurgan pe 1 aprilie 2014, și care este valabil până la 1 aprilie 2015, este stipulat că achitările pentru energia electrică livrată se vor face în lei.

Șeful așa-zisului serviciu pentru energetică al Transnistriei, Vasili Vlasov, îl contrazice. Potrivit lui, în noiembrie, după ce Chișinăul a cerut majorarea volumului de energie electrică livrată de Centrală, a fost încheiat un acord adițional, iar acesta prevede achitarea energiei în valută forte (dolari – n.r.).

Un gest sinucigaș?

În octombrie curent, fostul prim-ministru al Moldovei, Ion Sturza, avertiza autoritățile că dependența de Cuciurgan poate deveni o problemă majoră pentru securitatea energetică a R. Moldova.

„Nu cădeți în capcană, dacă sunteți de bună-credință. În condițiile geopolitice actuale, ar fi un gest sinucigaș”, spunea el.

Experții energetici confirmă că R. Moldova s-a pomenit într-o situație delicată, dar speră că aceasta este o problemă temporară.

„În actuala situație, când R. Moldova a trebuit să își găsească urgent o altă sursă pentru procurarea energiei, Centrala de la Cuciurgan nu avea alternativă. Ar fi putut fi o soluție importul energiei electrice din Uniunea Europeană, dacă erau construite rețelele de interconexiune energetică cu România, dar lucrările sunt tărăgănate. E vorba și de costuri mari pentru executarea lucrărilor, dar și de lipsa de voință din partea autorităților noastre”, susține expertul în energetică al IDIS „Viitorul”, Ion Muntean. O altă soluție de alternativă ar fi sporirea cantităților de generare a energiei locale și permiterea introducerii în rețele a energiei verzi.

Vom plăti de două ori

Muntean afirmă că, în actualele condiții de devalorizare a leului și rublei rusești, și Centrala de la Cuciurgan s-a pomenit într-o situație complicată. Or, aceasta procură gazul rusesc în dolari. Rămâne însă o mare enigmă prețul la care se fac achizițiile și asta pentru că mai multe calcule arată că energia electrică livrată R. Moldova este mai ieftină decât gazul consumat pentru producerea acesteia. În calcule s-a ținut cont de prețul de achiziție al gazului anunțat de Centrală.

„În această situație se poate presupune că pentru o parte din gazul consumat la producerea energiei electrice nu se achită banii, iar datoriile se acumulează pe spatele „MoldovaGaz”. Putem spune că va trebui să achităm de două ori pentru această energie electrică, dacă vom ajunge să achităm datoriile Transnistriei pentru gazul rusesc consumat”, avertizează Muntean.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md