Caniculă extremă cu temperaturi ca-n Valea Morții: Un val de căldură prelungit va testa limitele de supraviețuire în mai multe țări


Pentru sute de milioane de oameni care trăiesc în India și Pakistan, sosirea timpurie a valurilor de căldură de vară a devenit o realitate terifiantă, care pune la încercare limitele de supraviețuire și exercită o presiune enormă asupra aprovizionării cu energie, a culturilor vitale și a mijloacelor de trai. Temperaturile au ajuns să fie similare cu cele din Valea Morții, potrivit CNN.
Ambele țări se confruntă cu valuri de căldură în lunile de vară mai și iunie, însă sezonul valurilor de căldură din acest an a sosit mai devreme decât de obicei și se preconizează că va dura mai mult.
Se așteaptă ca temperaturile să urce la niveluri periculoase în ambele țări în această săptămână.
Potrivit departamentului meteorologic al Pakistanului, în perioada 14-18 aprilie, unele părți ale Pakistanului se vor confrunta cu temperaturi cu până la 8 grade Celsius peste cele normale. Temperaturile maxime din Balochistan, în sud-vestul țării, ar putea ajunge până la 49 de grade Celsius.
Este ca și cum ai trăi în Valea Morții - cel mai cald și mai uscat loc din America de Nord - unde temperaturile din timpul zilei de vară ajung adesea la niveluri similare.
Ayoub Khosa, care locuiește în orașul Dera Murad Jamali din Balochistan, a declarat că valul de căldură a sosit cu o „intensitate care i-a prins pe mulți cu garda jos”, creând provocări grave pentru locuitorii săi.
„Una dintre problemele majore este persistența penelor de curent”, a spus Khosa, care a declarat pentru CNN că acestea pot dura până la 16 ore pe zi. „Acest lucru a intensificat impactul căldurii, făcând mai greu pentru oameni să facă față”, a spus el.
India vecină s-a confruntat, de asemenea, cu o căldură extremă care a sosit mai devreme decât de obicei, iar departamentul său metrologic a avertizat oamenii din anumite părți ale țării să se pregătească pentru un „număr peste normal de zile de caniculă” în aprilie.
Temperaturile maxime din capitala Delhi, un oraș cu peste 16 milioane de locuitori, au depășit deja 40 de grade Celsius (104 Fahrenheit) de cel puțin trei ori în această lună - cu până la 5 grade peste media sezonieră - a declarat departamentul meteorologic.
Căldura toridă este resimțită și în mai multe state vecine, inclusiv Rajasthan, în nord-vest, unde muncitorii și fermierii se străduiesc să facă față și au început să apară rapoarte de îmbolnăvire.
Temperaturile maxime înregistrate luni în unele părți din Rajasthan au ajuns la 44 de grade Celsius, potrivit departamentului meteorologic.
Anita Soni, de la grupul de femei Thar Mahila Sansthan, a declarat că căldura este mult mai rea decât în alți ani și că este îngrijorată de impactul pe care îl va avea asupra copiilor și femeilor din stat.
Când muncitorii sau fermierii ies afară, există o lipsă instantanee de apă potabilă, oamenii simt adesea că vomită, se îmbolnăvesc sau se simt amețiți, a spus ea.
Fermierul Balu Lal a declarat că oamenii se îmbolnăvesc deja din cauza faptului că lucrează în ea. „Nici măcar nu putem sta să lucrăm în ea”, a spus el. „Când sunt afară, simt că oamenii vor arde din cauza căldurii.”
Lal a spus că își face griji pentru munca sa și pentru modul în care va câștiga bani pentru familia sa. „Nu avem unde altundeva să mergem”, a spus el.
Experții spun că temperaturile în creștere testează limitele umane.
Căldura extremă a ucis zeci de mii de oameni în India și Pakistan în ultimele decenii, iar experții climatici au avertizat că, până în 2050, India va fi printre primele locuri în care temperaturile vor depăși limitele de supraviețuire.
În condiții de caniculă, femeile însărcinate și copiii lor nenăscuți sunt deosebit de expuși riscului. „Există pierderi inexplicabile de sarcină și nașteri premature”, a declarat Neha Mankani, consilier la Confederația internațională a moașelor din Karachi.
"În timpul verii, 80% dintre copii se nasc prematur, cu probleme respiratorii, din cauza vremii. Observăm, de asemenea, o creștere a hipertensiunii induse de sarcină, care ar putea duce la preeclampsie - principala cauză a mortalității materne."
Se preconizează că India și Pakistanul, ambele țări cu disparități evidente în materie de dezvoltare, vor fi printre cele mai afectate națiuni de criza climatică - peste 1 miliard de oameni din subcontinent urmând să fie afectați.






































































