12:14:00 24.11.2024
Stiri

Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”

Actualitate 21.11.2024 17:30 Vizualizări2352 Autor: ZiarulNational
Candidatul PNL la funcția de PREȘEDINTE al României, Nicolae Ciucă, despre escaladarea războiului din Ucraina, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul Armatei Române: „Vă ordon, treceți Prutul”


Liderul Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a spus ce ar face în cazul în care ar fi nevoit să aleagă, în calitate de președinte al României, între „o pace condiționată de cedarea de teritorii pentru Rusia” și varianta „înarmării Ucrainei”. A spus, de asemenea, cum ar sprijini R. Moldova și dacă ar da ordinul „Vă ordon, treceți Prutul” Armatei Române.

În contextul evoluțiilor recente ale războiului din Ucraina, specialiștii sunt îngrijorați de o eventuală escaladare a conflictului și se gândesc la o eventuală capitulare a Ucrainei în favoarea Rusiei, cu cedarea teritoriilor. Cealaltă variantă este sprijinirea Ucrainei pentru a continua eforturile sale în fața agresiunii neprovocate a Federației Ruse.

Nicolae Ciucă, candidatul PNL la președinția României, spune că țara sa ar trebui să se alinieze reglementărilor internaționale și tuturor pactelor și tratatelor la care este parte:

„Vă întreb următoarea chestiune. Sunteți român, da? Ca și mine, ca și toți cei care sunt aici în sală. Cum ați primi o indicație față de ceea ce trebuie să faceți? Când vine vorba de apărarea suveranității, apărarea integrității, apărarea unității naționale?", întreabă Nicolae Ciucă.

„Nu cred că putem să ne pronunțăm niciunul dintre noi, cei de aici, față de un asemenea subiect. Nu putem să dăm indicații Ucrainei. Sunt reguli internaționale, sunt prevederi ale Cartei Națiunilor Unite, sunt prevederi ale Acordului de la Helsinki, sunt specialiști care sunt în măsură să negocieze toate aceste probleme care țin de un acord de pace.

Nu putem să venim noi și să spunem: Ucraina, știi ce, cedează tu teritoriile alea, că vedem noi cum ne rezolvăm după aceea...

Puneți-vă în situația lor. Noi avem un acord pe care l-am semnat pe 11 iulie, anul acesta, la Washington - un acord de securitate cu Ucraina, care are la bază toate aceste documente internaționale și apartenența noastră la organizațiile internaționale, în care am convenit că trebuie să ne comportăm într-un anume fel. Ca atare, trebuie să urmăm acel fel de comportament", a mai spus Ciucă la Antena 3 CNN, potrivit DCNews.ro.

Ce ar face în raport cu R. Moldova

„Ce ar face generalul Ciucă, președintele României, dacă în urma unei agresiuni militare asupra R. Moldova, președintele R. Moldova ar solicita sprijin militar din partea României? Ați da comanda, conform prerogativelor militare, dar și constituționale, Armatei Române: Vă ordon, treceți Prutul?”

„Pornim de la final. Nu mai suntem în 1941 (...). Nu mai suntem în acel moment și, ceea ce vreau să subliniez în răspunsul față de dumneavoastră la o întrebare care este cât se poate de complexă, cât se poate de aproape de îngrijorările noastre, ale tuturor, vreau să vă spun că trebuie să pronesc de la ceea ce am făcut", spune Nicolae Ciucă.

„Am ajutat R. Moldova din momentul în care am fost comandant de divizie, șef al forțelor terestre, șef al apărării. Ca ministru al Apărării, am făcut în așa fel încât să pot să am întâlniri și relații de colaborare și de întărire a tot ceea ce înseamnă cooperarea în domeniul militar. Suntem două țări: România, membră Alianței Nord-Atlantice, R. Moldova, partener al Alianței Nord-Atlantice și tot ceea ce ține de dimensiunea de apărare este subsumat acestei relații formale.

Eu nu m-aș duce până acolo încât să consider că este nevoie să ne gândim la ce am face pentru R. Moldova dacă Rusia ar ajunge să aibă prezență pe teritoriul R. Moldova, pentru că atunci ar fi vorba de România, nu ar fi vorba doar de R. Moldova.

Și în momentul respectiv trebuie să vorbim de tot ceea ce înseamnă Articolul 4 al Alianței Nord-Atlantice, tot ceea ce înseamnă nevoia noastră de a continua să sprijinim așa cum am făcut-o până acum.

În primul rând, Ucraina - pentru că Ucraina trebuie să mențină linia de apărare acolo unde o menține de 1000 de zile și, peste ceva timp, de aproape 3 ani de zile, aici trebuie să înțeleagă toată lumea că, atunci când sprijinim Ucraina, nu facem nimic altceva decât să împlinim acele demersuri prin care linia frontului să stea departe de România, să stea departe de Europa.

Și nu mi-aș dori niciodată să mă gândesc și să văd că trupele Federației Ruse vor fi pe teritoriul R. Moldova, pentru că atunci situația va fi cu totul și cu totul alta și nu doar România va fi cea care trebuie să intervină. Este nevoie de mai mult decât atât", adaugă candidatul la funcția de președinte al României.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md