Candidatul la primăria Bobeica, Stela Bucur, își propune să protejeze bunurile localității, după ce în ultimii ani au fost vândute netransparent mai multe pământuri din sat
Interviu cu Stela Bucur, candidat la funcția de primar al comunei Bobeica:
Dnă Bucur, ce înseamnă pentru Dvs. comuna Bobeica?
Comuna Bobeica este formată din trei sate – Bobeica, Drăgușeni și Dahnovici, o localitate foarte frumoasă. Un sat cu oameni gospodari, care ar putea fi îmbunătățit din punct de vedere al infrastructurii, care poate fi dezvoltat. Din păcate, localitatea este afectată de aceleași fenomene ca majoritatea celor din R. Moldova, oamenii migrează în căutarea unei surse de existență. Dar în sat sunt tineri capabili și îi văd rămânând acasă, deschizându-și afaceri și contribuind la prosperitatea familiilor lor și, implicit, a localității. Sunt oportunități, dar trebuie să aibă și motivație.
De ce ați decis să candidați la funcția de primar de Bobeica?
Conduc o organizație neguvernamentală și am realizat mai multe proiecte frumoase pentru sat. Dar, colaborarea ineficientă cu primăria a făcut să ratăm mai multe proiecte importante care ar fi schimbat viața locuitorilor de aici. Sunt manager de proiecte și mă ocup cu atragerea investițiilor în cadrul cărora ce sere neapărat colaborarea cu primăria. Neavând această colaborare, am dat cu piciorul mai multor proiecte.
Un alt motiv a fost că actualul primar s-a apucat să vândă terenurile comunei. La Drăgușeni, spre exemplu, au fost vândute imașurile până în porțile oamenilor. Unii săteni chiar plâng. Nu au unde paște un animal. Asta chiar este o problemă pentru mediul rural, fiindcă fiecare om ține acasă o capră, o vacă, păsări etc.
Oamenii nu au fost întrebați atunci când au fost vândute pășunile?
Consiliul local nu a permis acest lucru. A fost o tentativă de a vinde pășunile și la Dahnovici, dar acolo oamenii s-au împotrivit și terenul a fost întors. La Drăgușeni, din discuțiile cu oamenii, ei zic că nici nu au știut, dar s-au trezit cu terenurile vândute. S-au pomenit cu stăpân nou lângă ei. Au fost vândute mai multe pământuri și cel mai trist este că noii stăpâni nici măcar nu sunt din sat. Primarul a vândut pământul străinilor. Oamenii noștri nu merită? Ar fi fost un stimulent pentru tineret să rămână acasă ca să-și deschidă o afacere.
Locuitorii ce spun despre faptul că pământul satului se împuținează?
Oamenii zic că, dacă mai rămâne un mandat actualul primar, „ne va vinde și pe noi”. Nu va mai rămâne nimic din Bobeica.
Un exemplu elocvent este terenul de lângă un magazin de materiale de construcții din centru satului. Acel teren de 18 ari a fost dat, inițial, în locațiune de Consiliu cu o sumă de 9 940 de lei pe an pentru o perioadă de 20 de ani. Oficiul Cadastral a estimat acel teren la peste 226 de mii de lei, dar primarul l-a vândut, fără decizia Consiliului local, cu numai 4 500 de lei. Vă dați seama? A fost vândut de 50 de ori mai ieftin! Chiar și arenda era de două ori mai scumpă! Mă întreb care o fi „miezul” aceste afaceri păguboase pentru localitate?
Curios este că firma căreia i-a fost vândut terenul atât de ieftin câștigă licitațiile de efectuare a lucrărilor de reparație la obiectivele de menire socială din sat. Aceeași firmă construiește și un garaj de două milioane de lei în spatele primăriei. O fi având aur acel garaj de costă atât.
Bugetul comunei este foarte limitat. Când a venit Musteață la primărie, fostul primar i-a lăsat în buget 2 000 000 de lei. Cel care o să vină, o să găsească numai datorii. Acestea au pornit de la acest garaj unde au fost băgați deja 700 de mii de lei.
De asemenea, a fost vândut și terenul de la fostul depozit de chimicale, iarăși fără decizia consiliului. Nimeni nu verifică ce sume ajung în bugetul local și cum sunt repartizați banii.
La început spuneați că satul are mulți gospodari. Intelectualitatea din sat tace? Cum privesc oamenii aceste lucruri?
Am discutat cu foarte mulți oameni. Cei care conștientizează realitatea știu că în asemenea mod nu se mai poate continua și sunt de partea noastră. Foarte mulți profesori și antreprenori mă cunosc, îmi cunosc onestitatea și știu ce aș putea eu face pentru această localitate.
Grija față de oameni se vede inclusiv din felul cum ai grijă de bătrâni și copii. Chiar zilele trecute m-am întâlnit cu bătrâni din sat care spun că nu au primit absolut nici un ajutor social în cei patru ani de mandat al actualului ales local. Abia în această iarnă au primit niște lemne pentru foc. Probabil, se gândea la alegeri…
Mai sus ați menționat că ați realizat, totuși, proiecte la Bobeica. Despre ce este vorba?
Majoritatea sunt axate pe tineret, dar și pe promovarea femeilor în politică și am avut succes. În consiliul local, până la proiectul nostru, a fost doar o femeie. Acum sunt patru consiliere de la diverse partide. Am adus ajutoare în sat, stimulăm și tinerii să se implice în activități locale. Am realizat împreună cu ei construcția unui teren de joacă, a unui fitness-parc în localitate. Scopul a fost de a-i întruni într-un mediu sănătos, să învețe să ducă un mod de viață sănătos, să nu stea prin baruri. În schimb, familia actualului primar are un bar la nici o sută de metri de școală…
Terenul de joacă pentru copii este în mod sigur proiectul organizației pe care o conduceți? Întreb, fiindcă l-am văzut trecut la „realizările” actualului primar…
(râde – n.r.) Este proiectul organizației noastre, recunoscută și la nivel național. O poate confirma întreaga comunitate. Oamenii din sat au participat la lucrările de construcție a ambelor terenuri. Primăria a contribuit doar cu pietriș și atât. Actualul primar a trecut în darea sa de seamă și realizările noastre. Acolo a scris că primăria a contribuit cu „sume bănești” și cu „30 de tone de pietriș”. Lucru neadevărat. Cantitatea de pietriș este mult mai mică, dar „sume bănești” nu au fost niciodată. Doi-trei consilieri au contribuit personal cu câte o sută-două de lei și atât.
Primarul se laudă și cu termoizolarea școlii. Acesta este un proiect al administrației școlii, în parteneriat cu Consiliul raional Hâncești. Deja de doi ani școala este la autogestiune și nu are nimic cu primăria. Primarul mai spune că a construit un parc cu 40 de mii de lei, dar niciun om nu știe unde este acest parc.
Tabăra, Casa de cultură au fost reparate inclusiv din banii Consiliului raional, condus de PLDM. Consiliul raional nu a împărțit banii în funcție de culorile politice ale primarilor, dar sunt date care arată că, acolo unde au fost primari liberal-democrați, investițiile au fost masive, de zeci și chiar sute de milioane de lei.
În sat a fost pornit proiectul de construcție a apeductului, însă lucrările sunt ineficiente și necalitative. Multă lume se plânge că le-au fost tăiate țevile, ba chiar și cele de la gazificare, și nu au fost reparate. Le-au îngropat așa în pământ și au mers mai departe.
Cum a fost ales antreprenorul care să facă aceste lucrări?
Și aici este un semn de întrebare, fiindcă la asemenea licitații este chemată, de obicei, comisia formată din consilierii locali, însă nu toți au fost invitați la acea licitație. Am citit în presă că licitația a fost câștigată de un deputat democrat. Consilierii locali de multe ori nici nu primesc documentele pe care le solicită, primarul găsind mereu tot felul de pretexte, ba că nu are documentele la el, ba că data viitoare.
Ce proiecte a ratat comuna Bobeica din cauza faptului că nu ați găsit susținere la primărie?
De exemplu, acum patru ani am lucrat la un proiect, pe care îl am și acum, de iluminare stradală în localitate. I-am spus primarului ideea, i-am spus că pot să scriu proiectul, știu unde să-l depun pentru a obține bani și, la început, parcă a fost de acord. Acum se oferă multe oportunități, trebuie numai să știi să scrii proiecte și să știi unde să le depui. Ulterior, au apărut tot felul de chestii și proiectul acesta a fost stopat. Dar o să fie realizat neapărat după ce o să câștig alegerile.
Dacă veți fi aleasă în funcția de primar, ce alte proiecte veți implementa la Bobeica?
Programul echipei noastre include finalizarea apeductului și realizarea unor lucrări de calitate, astfel încât oamenii să fie mulțumiți, a rețelei de canalizare, iluminarea a 80 la sută din străzile tuturor celor trei sate, rezolvarea problemei gunoiștii din sat care riscă să se transforme în catastrofă ecologică. Multă lume se plânge de miros urât și de gunoaiele care se împrăștie peste tot. De asemenea, vrem să construim drumul de la Dahnovici care leagă localitatea de traseul principal, drumul central din Bobeica, cel din centrul satului Dahnovici, dar acest lucru – după finalizarea apeductului.
Avem și multe proiecte pentru tineri și bătrâni.
De ce candidați anume din partea PLDM?
Am participat la foarte multe instruiri de dezvoltare personală, leadership, erau doamne din diverse partide, dar cel mai mult mi-a plăcut și m-a motivat doamna Liliana Palihovici, vicepreședinta Parlamentului. Mentor mi-a fost și doamna Ecaterina Mardarovici. În plus, în raionul Hâncești PLDM este votat masiv, probabil este o susținere pentru liderul Vlad Filat care este originar din acest raion și a făcut multe lucruri pentru satele din împrejurimi. În mod sigur, conducerea raionului va aparține, după alegerile din 14 iunie, tot acestui partid și mie, ca primar, îmi va fi mult mai ușor să conlucrez cu conducerea raionului, să depun proiecte și să aduc investiții la Bobeica.
Am destule competențe, diverse instruiri și aș putea să fiu un primar foarte bun pentru localitatea mea. Important este doar ca locuitorii să știe să aleagă grâul de neghină, să conștientizeze situația în care s-a pomenit satul în ultimii patru ani.
Vă mulțumim și vă urăm succese!
Fișier:
Stela Bucur, 35 de ani
Manager de proiecte, președinte de ONG, candidat PLDM la funcția de primar al comunei Bobeica
Studii: Facultatea de Drept Internațional la Academia de Drept, 4 ani; licență în Psihologie, Facultatea de Drept Administrativ Public la USEM
Limbi străine: engleza și spaniola
Căsătorită, doi copii
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania