Primarul care vrea să facă din Chișinău o veritabilă capitală europeană. „Capitala a ajuns o MARE PIAȚĂ CENTRALĂ”
Comparație // Orașul Sibiu este unul din cele mai frumoase orașe nu doar din Romania, ci și din Europa
Sibiul nu ar fi fost așa, dacă la cârma orașului nu ar fi venit un adevărat gospodar, care a uitat de interesele personale și a muncit pentru oameni. Nu toți însă sunt la fel de norocoși ca sibienii. Noi, chișinăuenii, am mizat pe un om care ne-a promis Europa acasă. Nu a fost să fie, căci interesele celor de la Primărie au fost și sunt mai înguste: ei și apropiații lor.
Una din cele mai grave probleme ale capitalei R. Moldova este halul în care a ajuns să arate din punct de vedere arhitectural şi urbanistic. Din păcate, nenumăratele şi pestriţele gherete, care mai sunt supranumite „cuşti”, „butci”, „sicrie” etc., au inundat pur și simplu orașul. La un moment dat, proaspătul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a anunțat că va lupta cu acest fenomen și chiar a încercat să facă ceva. Lupta însă a durat exact până în momentul în care a aflat că un coleg de partid este cel mai mare pe gheretele din capitală, așa că s-a răzgândit și a permis acestuia să „înfrumusețeze” capitala așa cum știe mai bine: adică, gherete unde se vând de toate.
Din păcate, în timpul „domniei” liberalului Chirtoacă, capitala R. Moldova, în loc să devină europeană, a devenit o mare piață centrală. Gheretele sunt amplasate peste tot: lângă instituţii de învăţământ, parcuri şi locuri publice aglomerate, lângă monumente istorice sau spitale.
Personal nu sunt mirat că lupta lui Dorin Chirtoacă cu gheretele s-a stopat înainte de a da rezultate. În joc e vorba de milioane de lei. Un calcul matematic simplu ne arată că fiecare gheretă are încasări de cel puţin 3 000 - 4 000 de lei pe zi. Astfel, lunar, sutele de gherete ce împânzesc orașul și unde, de cele mai dese ori, nu se eliberează bon fiscal, aduc proprietarilor și celor care îi acoperă milioane de lei.
Sigur, cei de la Primărie nu sunt afectați de cum a ajuns să arate orașul nostru. Probabil, din autorizațiile eliberate, ei călătoresc mult în Europa și le este suficient. Noi, însă, cei care am visat că vom trăi într-un Chișinău curat, frumos, european, nu putem lăsa lucrurile așa.
În calitate de candidat la funcția de primar al municipiului Chișinău, declar cu fermitate că problema gheretelor și a comerțului primitiv nu mai poate fi tolerată și necesită rezolvare urgentă chiar și prin metode dure. Noul primar al capitalei, care va fi ales în acest an, va primi o moștenire grea, dar prin acțiuni concrete și rapide va reuși să rezolve problemele capitalei, chiar dacă va avea de făcut față la multe provocări.
La capitolul gherete, este necesar în regim de urgență de anulat autorizațiile pentru centrul istoric și pe străzile principale ale capitalei. De altfel, autorizațiile respective au fost eliberate temporar și proprietarii vor fi obligați să schimbe locația la solicitarea autorităților. Următoarele acțiuni vor fi și mai drastice și implică evacuarea tuturor gheretelor din zonele menționate în mod benevol sau forțat.
Proprietarilor de gherete în celelalte sectoare ale capitalei ar trebui să li se dea termen până la expirarea autorizațiilor cu compensarea anumitor pierderi din partea Primăriei în caz de evacuare benevolă. Dacă la momentul expirării documentelor nu vor fi evacuate benevol gheretele, atunci proprietarii vor rata automat posibilitatea de a primi compensații din partea statului, iar gheretele vor fi evacuate imediat. Referitor la pierderea locurilor de muncă de către oamenii simpli, vânzători în aceste gherete, consider că nu vor exista probleme, ci invers, vor putea să activeze legal și în condiții decente în numeroasele centre comerciale și magazine specializate care vor apărea datorită atragerii investițiilor în Chișinău.
Sunt multe de făcut pentru a schimba fața și sufletul municipiului Chișinău. Trebuie să ne unim forțele și să ne mobilizăm pentru a crea un viitor frumos pentru generațiile care vin și care nu trebuie să sufere din cauza incompetenței actualei conduceri a capitalei. Lucrurile frumoase pot fi făcute doar împreună!
Marcel Darie,
Președinte al Asociației „Pro Chișinău”,
candidat la funcția de primar al capitalei
FOTO // Cel mai COSTISITOR proiect de infrastructură rutieră din raionul Orhei a fost finalizat: Leagă satele Tabăra și Vatici
Fonduri facultative de pensii, în R. Moldova
Banca Națională a Moldovei a încheiat un memorandum de înțelegere cu banca centrală a Ungariei