Când va scădea TARIFUL la gazele naturale? Prețul pentru consumatorii casnici rămâne 29,27 de lei/m3 sau 1 600 de dolari/1 000 m3, deși gazele sunt tranzacționate la bursele internaționale cu 480 de dolari
„Este greu de explicat populației faptul că la bursele internaționale de referință gazele naturale se tranzacționează la prețul de sub 40 Euro/mW sau ceva mai puțin de 480 dolari/1 000 m3, iar prețul de achiziție de la „Gazprom” declarat de „Moldovagaz” pentru lunile martie și aprilie curent fiind de 1 000 și, respectiv - 700 dolari/1 000 m3 respectiv”, constată experții Asociației „Lex Econ Consulting”.
Potrivit lor, este și mai dificil de explicat nivelul prețului gazelor naturale pentru consumatorii casnici - 29,27 de lei/m3 sau 1 600 de dolari/1 000 m3, care este mult peste cotațiile internaționale și prețurile aplicate în țările europene - România, Turcia, Ungaria, Polonia etc.
„Discuțiile privind livrarea gazelor naturale și prețul acestora a luat o nouă intensitate. „Moldovagaz” confirmă realizarea înțelegerilor protocolare și contractuale din octombrie 2021, efectuate sub „controlul și în ochii” Guvernului. Pe de altă parte, Guvernul sau cel puțin unii membri ai săi se arată nedumeriți de decizia „Moldovagaz” de a prelua o parte din gazul livrat de „Gazprom” pentru malul drept al Nistrului. De rând cu secretomania impusă în jurul tranzacțiilor comerciale aferente procurării gazelor naturale pe piețele internaționale și modul de cheltuire a creditelor luate de la partenerii de dezvoltare, schimbarea Guvernului și apariția Ministerului Energeticii, transparență și claritate mai mare în domeniul gazelor naturale nu a apărut”, spun experții.
Cu toate acestea, în pofida criticilor și discuțiilor din ultimii ani, societatea este în așteptarea unor clarificări tranșante din partea autorităților privind statutul juridic al contractului de livrare al gazelor naturale semnat cu „Gazprom” în octombrie 2021: termenul și condițiile de valabilitatea și plată, cantitățile, tranzitul pe teritoriul Ucrainei, în condițiile in care vânzătorul se obligă să livreze gazul la frontiera cu R. Moldova la condiția DAP (Delivery at Place – Incoterms) etc., precum și legătura dintre livrările de gaze către regiunea transnistreană și contractarea energiei electrice pentru piața internă.
„De asemenea, se impune o decizie privind gestionarea rezervelor de gaze naturale: procedura de formare a lor șimodul de acoperire a costurilor aferente prin tarif (necesitatea modificării legislației și actelor normative în domeniu). La fel suntem în așteptarea auditului financiar al datoriilor „Moldovagaz”, precum si termenii de recuperare transferurilor de mijloace financiare din bugetul de stat la procurarea gazelor naturale în anul 2022. Chiar dacă unele începuturi deja se observă, așteptăm o implicare mai activă a Ministerului Energeticii în elaborarea politicilor în domeniu și accelerarea implementării necondiționate a Pachetului III Energetic în partea ce ține de liberalizarea piețelor gazelor naturale și energiei electrice, dar și crearea interconectărilor cu piața UE”, mai spun experții Asociației „Lex Econ Consulting”.
Dosarul „INTERPOL”: Sechestre de 11 milioane de lei aplicate de ARBI
Ultimul sondaj privind prezidențialele din România: Ciucă, singurul candidat ce are șanse să îl depășească pe Simion pentru turul 2
VIDEO // Marcel Ciolacu anunță construcția unei linii de cale ferată cu ecartament european între Iași și Chișinău: Ar fi începutul modernizării infrastructurii feroviare din R. Moldova