Când trebuie să fii născut pentru a ajunge la 100 de ani. Luna de naștere influențează speranța de viață a unei persoane
În Spania, majoritatea centenarilor (persoane care ating vârsta de 100 de ani) s-au născut în primele patru luni ale anului, în special în ianuarie. Conform unui studiu al Col·legi d’Actuaris de Catalunya, luna ianuarie înregistrează cu aproape 40% mai mulți centenari decât luna iulie. Deși nu se cunosc exact cauzele acestui fenomen, datele indică o legătură între luna de naștere și longevitate, cu persoanele născute în ianuarie având șanse mai mari de a trăi peste 100 de ani.
Luna nașterii unei persoane ar putea influența câți ani va trăi, potrivit unui studiu realizat de grupul de longevitate al Col·legi d’Actuaris de Catalunya (Colegiul Actuarilor – un actuar este un specialist în calcule statistice privitoare la asigurări și, în general, la probleme financiare). Entitatea a studiat cele 17,2 milioane de decese care au avut loc în Spania între 1975 și 2022 și a ajuns la concluzia că majoritatea centenarilor – aproximativ 113.000 de persoane – s-au născut în primele patru luni ale anului.
De fapt, lunile ianuarie acumulează cu 40% mai multe centenare decât în iulie. „Nu știm de ce se întâmplă, dar datele reflectă că se întâmplă”, a declarat directorul grupului de lucru care a efectuat ancheta, Jaime García Moral, în declarații pentru El Periódico, transmite ziarulromanesc.at.
Cu toate acestea, nu este o lege științifică exactă și, prin urmare, este clar că nu este întotdeauna îndeplinită, ci mai degrabă este o tendință observată empiric. Există multe exemple de persoane ale căror nașteri coincid cu începutul anului, iar altele sunt excepții. Catalana Maria Branyas, care a murit pe 20 august, la vârsta de 117 ani și 168 de zile, ca cea mai în vârstă persoană din lume, s-a născut în martie. Dimpotrivă, cea cunoscută drept „bunica Soriei”, Virgilia de Diego, care a murit în 2023 la vârsta de 110 ani, s-a născut în noiembrie 1912.
Grupul de lucru de analiză a longevității al Col·legi d’Actuaris de Catalunya din Barcelona a prezentat rezultatele cercetării, joi, într-o sesiune în auditoriul Pompeu Fabra al Col·legi d’Enginyers. Grupul de lucru este format din actuari care își desfășoară activitatea profesională în diferite entități de asigurări și consultanță și care se întâlnesc periodic pentru a dezvolta proiecte și cercetări comune. Prezentarea, sub titlul „Descifrarea codului longevității”, a fost susținută de dr. Iván Ibáñez García, director al Masterului în Medicină Anti-Aging și Longevitate de la Universitatea din Barcelona, și dr. Ramon Miralles Basseda, director a Fundației Salut i Envelliment a Universității Autonome din Barcelona (UAB).
După cum a explicat dr. Ibáñez la conferință și pentru ziarul menționat anterior, există factori legați de luna nașterii care pot influența longevitatea unei persoane: expunerea la infecții sezoniere în timp ce se află încă în uter, alimentația mamei sau mediul din primele luni ale vieții. Ibáñez, deși subliniază că nu există nimic dovedit științific, consideră că nașterea în primele luni ale anului ajunge să constituie un „avantaj evolutiv” și afirmă că fenomenul se întâmplă și cu sportivii de elită, majoritatea fiind născuți în primele luni ale anului și asta îi face să aibă o dezvoltare cu aproape 10% mai mare.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”