Când se văruiesc pomii, de fapt. Ce trebuie să faci neapărat înainte de a aplica varul. Secretul pe care îl știu doar grădinarii pricepuți
Văruirea pomilor nu este doar pentru aspect, ci au și un rol foarte important atunci când vine vorba despre sănătatea acestora. Prin aplicarea varului pe trunchiul pomilor, aceștia vor fi protejați de ouăle depuse de insecte și de paraziții care se ascund în crăpăturile scoarței. Când se văruiesc pomii și cum trebuie să preparați varul, aflați în rândurile următoare.
Odată cu venirea primăverii, întreaga livadă trebuie curățată. Aici vorbim despre îndepărtarea frunzelor uscate, îndepărtarea crengilor căzute și alte resturi vegetale.
De asemenea, de regulă, tot primăvara se dau cu var pomii, după încheierea lucrărilor de tăiere și stropire, înainte ca pomii să înflorească și dăunătorii să intre în acțiune. Văruirea pomilor se mai poate face și toamna, după ce o mare parte din frunze au început să cadă.
Scopul principal al aplicării varului pe pomi este de a-i proteja de diferite boli și de dăunători. Odată aplicat varul pe trunchiul pomilor primăvara, aceștia sunt protejați inclusiv și pe timpul verii. Văruirea pomilor reduce riscul de apariție a lichenilor și mușchilor.
Totodată, un alt scop al văruirii pomilor primăvara este cel estetic. O livadă este mult mai frumoasă dacă pomii sunt văruiți și au un aspect curaj și îngrijit.
Experții recomandă efectuarea lucrării când afară sunt temperaturi pozitive, de cele mai multe ori începând cu luna martie. Văruirea trebuie făcută doar după ce pomii au fost tăiați.
Înainte de a aplica varul pe trunchiul pomilor, trebuie să începem prin curățarea scoarței de pe trunchi. Putem face acest lucru folosind o perie de sârmă sau de plastic, însă nu trebuie să fie foarte aspră. Cu ajutorul periei vom înlătura scoarța uscată și o parte din ouăle depuse de insecte.
Un lucru important pe care trebuie să-l luați în considerare este faptul că trebuie să curățați pomii cu o zi înainte de aplicarea varului. După ce ați curățat pomii, resturile se adună și pot fi arse.
Varul pentru pomi trebuie pregătit în aceeași zi în care văruiți pomii. Văruirea este recomandată să fie efectuată a doua zi după curățarea scoarței pomilor.
Aplicarea varului se poate face se poate face cu o pensulă mai mare. De asemenea, puteți folosi și un trafalet, în cazul în care trunchiurile pomilor sunt mai mari.
Văruirea începe din partea de sus, sub primele ramuri care formează coroana pomului. Se continuă văruirea în jos, până la baza pomului, iar acolo unde nu reușiți să ajungeți bine, puteți aplica varul prin stropire.
Este indicat să aplicați minim două straturi de var pe fiecare pom pentru ca trunchiul să fie acoperit. Lucrarea trebuie începută de dimineață, într-o zi cu soare, pentru ca varul să se usuce până seara.
Indiferent dacă alegeți să văruiți pomii primăvara sau toamna, rețeta pentru var este aceeași. Veți avea nevoie de următoarele:
- 50 de grame de aracet pentru aderență mai bună;
- 2-3 kilograme de var stins;
- 10 litri de apă;
- 250 grame de sulfat de cupru sau 100 grame sare grunjoasă.
Pentru început, punem varul stins, aracetul și sulfatul de cupru sau sarea în cei 10 litri de apă. Amestecăm până când obținem o pastă omogenă, iar apoi putem aplica varul pe pomi.
Pentru ca varul să reziste mai mult timp, văruirea se poate face cu o pastă din caolin, la care se adaugă balegă proaspătă de vadă și apă de ploaie, apoi silicat de sodiu. Se folosesc circa 2 litri de silicat de sodiu la 100 de litri de pastă de caolin.
Povestea TRAGICĂ a celor mai cunoscuți cvintupleți din lume: Cele cinci fetițe, separate de familie și expuse ca la grădina zoologică
Moartea misterioasă a geniului Eminescu sau cine a vrut să îl facă nebun?
FOTO // Drumul LUNG al unui test pentru COVID-19, rezultatele căruia sunt gata în cel puțin opt ore: Cum decurge o zi de muncă a angajaților de la laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică