Când „Regina Nopții” l-a trimis la origini pe Nicu CEAUȘESCU
Am avut și noi, românii, Mata-Harile noastre, poate mai eficiente și mai frumoase. Una dintre ele a fost Elena Constantinescu, devenită Helen O’Brien după a doua căsătorie, care a avut o întâmplare cu Nicu Ceaușescu.
Elena Constantinescu era o frumusețe blondă născută în Bucureștiul anului 1925, dintr-un tată bogat și o ducesă rusoaică. În urmă, după o viață în care a jucat de-adevăratele rolul lui Humphrey Bogart din „Casablanca”, a lăsat o carte de memorii, „Regina nopţii: cabaretul Eva”, în care a scris că Aristotel Onassis era „un ţăran păros fără maniere”.
În clubul pe care îl patrona în Londra a cunoscut mari vedete ca Frank Sinatra, Shirley Bassey, Barbara Cartland, Jack Hawkins sau Errol Flynn. Ultimul și-a dus fiul de 12 ani, Sean, în stabiliment, iar cel mic s-a ascuns în vestiarele dansatoarelor.
Și-a îndeplinit visul
Elena Constantinescu a fost o fană a cluburilor de noapte bucureștene, dorindu-și să conducă unul. Iar visul i s-a îndeplinit la nici treizeci de ani.
Înainte să se căsătorească, în 1946, cu aviatorul britanic, Kenneth Archer, învăţase să călărească de la prizonieri cazaci și să piloteze de la un ofițer german.
După o lună de căsătorie, Kenneth Archer a fost împuşcat de un soldat englez care a tras prin uşă, crezând că de partea cealaltă se află un rus. Elena se afla la brațul soțului său dar a scăpat neatinsă. A ieșit un scandal uriaș. Părinţii lui Kenneth au reclamat la Scotland Yard că Elena ar fi pus crima la cale.
De partea cealaltă, comuniștii o suspectau de spionaj pentru britanici, așa că a plecat la Londra. Acolo a început ca vânzătoare de ţigări, apoi s-a angajat animatoare într-un club de noapte din Soho. I-a sucit mințile rapid patronului Jimmy O’Brien, căruia i-a devenit soție în 1948. De atunci lumea vorbește de marea spioană Helen O’Brien.
În 1953, soții O’Brien au deschis clubul de lux Eve’s, care a intrat în legendă ca și Helen.
Lista cu clienții l-a speriat pe judecătorul-șef al Londrei
În club, Helen avea în permanență 35 de fete frumoase, antrenate să danseze provocator, dar mai ales să tragă de limbă clienții. La Eve’s se amestecau politicieni, vedete, ofiţeri de contrainformaţii, aristocrați din toată lumea, dar și spioni.
Ziarele făceau prima pagină cu ultimele scandaluri de la clubul Elenei.
După ce Daily Mail a publicat lista cu membrii clubului Eve’s. Lawrence Dunne, judecătorul-şef al Londrei, ar fi concluzionat: „Eva, aici pare să fie un departament al Ministerului de Externe şi al Parlamentului!”.
Însă era mult mai mult, pe listă apăreau nouă maharajahi, doi sultani, 12 ambasadori, 30 de ataşaţi de ambasadă, 70 de nobili britanici, parlamentari și înalţi demnitari ai Regatului Unit.
„Afacerea Profumo”
John Profumo era un înalt demnitar al regatului, devenit celebru după un scandal sexual, cunoscut ca „Afacerea Profumo”. Demnitarul avea o relație cu una dintre fetele lui Helen, fără să știe că era şi amanta unui agent sovietic, Evgheni Ivanov, ataşat al ambasadei URSS în Marea Britanie.
În 1963, parlamentarul şi secretarul de stat pe probleme de război John Profumo lucra la întocmirea unor planuri cu Statele Unite, de a crea o bază militară pentru rachete în Germania.
Profumo a demisionat, însă o investigaţie guvernamentală a tras concluzia că întreaga chestiune se reducea în fond la „un comportament imoral, pentru care nu poate fi făcut răspunzător guvernul Majestăţii Sale”.
Scandalul „Oz”
Doi membri de frunte ai Partidului Conservator din Marea Britanie și-au dat demisiile, în 1957, după ce s-a aflat că au avut relaţii intime cu animatoare de la Eve’s . În scandalul cunoscut sub numele de „Oz”, în care erau implicate fete de la clubul lui Helen, șeful Scotland Yard, Kenneth Drury, şi 400 de ofiţeri de poliţie au fost destituiţi, fiind acuzaţi de prostituţie.
Hop și Securitatea română!
Un securist român, care lucra sub acoperire de diplomat la ambasada din Londra, a încercat, în 1958, s-o racoleze pe Helen. În schimbul colaborării i-a promis că îi va scoate părinţii din România.
Helen l-a trimis la plimbare. Pe lângă faptul că ura regimul comunist, ea lucra pentru serviciul militar de spionaj MI5 şi pentru MI6, serviciul de informaţii externe, cărora le dădea informații obținute de fetele ei de la clienții de vază, care erau atrași de Eve’s și pentru că fotografiatul era interzis.
Nicu Ceauşescu, fiul preferat al Elenei și al lui Nicolae Ceauşescu, a mers în clubul Elenei în luna iulie 1974. Obișnuit din România să facă tot ce poftea, pentru că nimeni nu avea curajul să i se opună, „prințișorul” a crezut că-i merge și la Londra.
S-a apucat să pipăie o animatoare care îi fusese trimisă la masă. Pe a doua a mușcat-o de gât. Fata s-a plâns patroanei, care i-a trimis direct nota de plată.
Securistul care îl însoțea a încercat s-o convingă pe Helen să nu-i dea afară din club, argumentând că e băiatul președintelui României. „În primul rând, nu e fiul președintelui nostru, ci e fiul președintelui vostru; în al doilea rând... îl bag în mă-sa!”, l-a pus scurt la punct Helen.
Întoarcerea acasă
Soții O'Brien au renunțat la clubul Eve’s în 1992, mutându-se în Franța. Jimmy avea să moară doi ani mai târziu, iar cea născută Elena Constantinescu, în 2005.
Helen s-a întors în țara natală în 1990. Împreună cu o asociaţie britanică, a adus „ajutoare”, 20 de tone de alimente şi îmbrăcăminte.
Însă ea mai avea de rezolvat niște socoteli cu România. A dat statul în judecată pentru a-i restitui proprietăţile părinţilor, deținuți politici în timpul regimului comunist, dar s-a lovit de mafia post-comunistă. S-a ales doar cu un teren din toată averea familiei Constantinescu.
Sursa: evz.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania