Când au început strămoșii noștri să coacă pâine? În ce epocă? Știința oferă un răspuns surprinzător!
Pentru multe popoare, pâinea a fost și continuă să fie unul dintre alimentele de bază ce nu lipsește aproape de la nicio masă. Intuim că pâinea are o istorie îndelungată. Dar când a început, oare, istoria acestui aliment? Există tentația de a afirma că pâinea reprezintă o „invenție” apărută cam în același timp cu agricultura. Fals! Pâinea a apărut înainte de generalizarea agriculturii, arată un nou studiu. Știau s-o pregătească și strămoșii noștri vânători-culegători, chiar dacă nu deprinseseră încă știința cultivării grânelor.
În cadrul unui studiu de dată recentă au fost examinate, inclusiv prin microscopia electronică, rămășițele carbonizate de cereale găsite într-o vatră străveche, de acum 14.400 de ani, descoperită pe teritoriul Iordaniei, în Deșertul Negru. Acestea sunt, până în momentul de față, cele mai vechi urme ale activității de coacere a pâinii, existente la nivel mondial. Desigur, în acea epocă pâinea era preparată dintr-un aluat nedospit.
Cercetătorii proveniți de la Cambridge și de la Universitatea din Copenhaga au ajuns la concluzia că nu doar prepararea pâinii a precedat apariția agriculturii, dar și că… a cauzat-o. Spre a avea materie primă pentru pâine, înaintașii noștri au început să colecteze semințele plantelor cerealiere sălbatice în cantități tot mai importante. Apoi, le-a venit ideea să le cultive, pentru a nu mai fi nevoiți să străbată mari distanțe în căutarea lor.
Astfel, a început o nouă epocă. O veritabilă revoluție, în istoria civilizației, al cărei efect a fost, printre altele, o creștere demografică fără precedent (hrana devenind mai accesibilă, mai ușor de procurat). Contrar ideii de revoluție, însă, procesul de adoptare a agriculturii s-a produs destul de lent.
Remarcabil este că practica preparării pâinii este cu cel puțin 4000 de ani mai veche decât apariția agriculturii. Rămășițele de cereale arse vechi de 14.400 de ani, găsite în Iordania, sunt foarte asemănătoare cu acelea care datează din timpuri mai recente, din Neolitic, descoperite în Europa sau în Turcia. Cerealele pe care le foloseau „brutarii” din vechime pentru obținerea aluatului erau orzul, ovăzul, alacul.
Sursa: cunoastelumea.ro
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania