07:15:57 23.11.2024
Stiri

Campion la matematică în Marea Britanie!

Moldovenii în lume 28.06.2013 11:35 Vizualizări3588 Autor: Ziarul National
Campion la matematică în Marea Britanie!


Ai noștri tineri // În R. Moldova ocupa locul trei la olimpiadele de matematică

Horia Burcă studiază la „Lomond School” din Marea Britanie și a obținut locul I la concursul de matematică desfășurat printre elevii din această țară. Cu ocazia finalizării cu brio a studiilor din acest an, liceanul a fost distins cu cel mai mare premiu al școlii. Tânărul matematician face parte dintr-o familie numeroasă, iar una din surorile sale, Monica, a participat la „Miss Bikini International 2010”, concurs ce a avut loc în China.

Studiază și locuiesc împreună

Horia Burcă a ajuns la studii tocmai în Scoția (Marea Britanie) datorită programului de burse HMC, destinat tinerilor din Europa de Est. Programul oferă elevilor oportunitatea de a petrece un an de liceu într-o şcoală independentă din Marea Britanie. Prin participarea la program, elevii învață atât limba engleză, cât şi sistemul „boarding school”, în care tinerii locuiesc şi studiază împreună. Bursele acoperă taxa şcolară anuală, cazarea şi cheltuielile de masă.

Table interactive și profesori prietenoși

Este o instituție medie de învățământ ca dimensiuni, găzduind în jur de 500 de elevi. „Liceul este foarte organizat, în fiecare luni dimineața are loc adunarea generală a instituției, la care ne sunt aduse la cunoștință diferite noutăți din activitatea școlii și din domeniul sportului. Școala e dotată cu aparatura modernă, fiecare sală de clasă având table interactive. Profesorii sunt foarte prietenoși și oricând gata să-ți dea un sfat sau o mână de ajutor”, ne povestește entuziasmat tânărul.

„Acum gândesc direct în engleză”

Pentru Horia, problemele de acomodare au fost minore, întrucât toți colegii și profesorii i-au creat o atmosferă primitoare și prietenoasă. Singura problemă mai serioasă pentru el a fost, la început, legată de schimbarea limbii de studiu. „Eu,  fiind deprins să gândesc și să vorbesc în română, eram nevoit să gândesc în română, să traduc și apoi să mă exprim în engleză. Dar cu timpul am ajuns să fac acest lucru rapid sau chiar uneori să gândesc direct în engleză”, spune el.

Curriculumul școlar - mai lejer decât la noi

Sistemul britanic de învățământ se deosebește foarte mult de cel moldovenesc. „În primul rând, în Marea Britanie elevii învață toate obiectele până la 16 ani, iar în ultimii doi ani de liceu au posibilitatea de a alege cinci discipline pe care să le studieze intens. În al doilea rând, curriculumul școlar este mai lejer decât cel de la noi”, ne-a relatat Horia. Potrivit lui, elevii sunt instruiți cum să aplice în viață ceea ce învață la ore. O altă diferență specifică este că elevii care doresc, desigur, pot aplica pentru universitate încă din clasa S5 (echivalentul clasei a 11-a în R. Moldova). Ei trebuie să susțină la admitere cinci examene sau pot aplica deja după absolvire, de rând cu majoritatea.

Pasionat de cifre din fragedă copilărie

S-a simțit atras de matematică de la o vârstă destul de fragedă. „De mic eram  pasionat de numere și de provocarea ce o trezea în mine o problemă de matematică”, își amintește viitorul matematician.

La Chișinău a participat la olimpiadele republicane de matematică, ocupând de mai multe ori locul trei, iar în Marea Britanie la un concurs de matematică a reușit să se claseze chiar pe locul întâi. „Aceasta se datorează faptului că sistemul de testare englez în cadrul olimpiadelor este diferit de cel de acasă. La concursurile din R. Moldova, de regulă, se propun spre rezolvare patru probleme complexe, pe când în Marea Britanie – 25 de exerciții, dar cu variante de răspuns și nu toate într-atât de complexe”, spune Horia cu modestie.

„Sunt și englezi care nu prea se au de bine cu cartea”

Întrebat care este opinia sa despre tinerii de acolo, Horia zice că nu poate face o comparație veridică între tinerii englezi și cei moldoveni, pentru că oamenii și circumstanțele sunt diferite. „Desigur, sunt englezi silitori și doritori să învețe și sunt englezi care nu prea au de bine cu cartea. Același lucru se întâmplă și în patrie, ca peste tot în lume”, explică el.

Sport, excursii, cinema și teatru

Elevii cazați la cămin își pot petrece timpul liber după bunul lor plac, dar sunt organizate și diverse activități comune – fie excursii prin țară, fie ieșiri la cinema, teatru etc. Cel mai valoros punct de atracție al regiunii este orașul Glasgow, o localitate mai mare decât cea în care se află școala. De asemenea, sportul ocupă o parte importantă din timpul liber al elevilor. Sala de sport oferă o gamă largă de posibilități, începând cu fitness și fotbal și terminând cu cricket și hochei.

După absolvirea anului în curs, Horia intenționează să revină în țară pentru a absolvi clasa a 12-a de liceu, după care vrea să aplice la o universitate de prestigiu din Europa unde să-și continue studiile.

Sora sa - participantă la „Miss Bikini International”

Sora cea mai mare a lui Horia, Monica, s-a afirmat în modelling în țara vecină,  România. Ea este fotomodel și DJ, iar acum trei ani a participat la „Miss Bikini International”, concurs desfășurat în China.

Cătălin Mihai

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md