CAMPANIE ANTIFUMAT // Ministra Sănătății: „R. Moldova este singurul stat din regiunea europeană a OMS în care s-a înregistrat o tendință de creștere a consumului de tutun. Până la 6 000 de vieți pierdem anual din cauza tutunului”
Elevii Liceului Teoretic Republican „Aristotel” din Chișinău au participat marți, 19 noiembrie, la un experiment interactiv, în cadrul căruia au aflat informații detaliate despre substanțele chimice din țigările electronice și efectele devastatoare ale acestora asupra sănătății.
Experimentul a avut loc în cadrul evenimentului de lansare a campaniei antifumat și despre pericolul țigărilor electronice, cu genericul „Nu te lăsa aburit(ă)”, în prezența ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, a ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, reprezentanților Uniunii Europene, ai Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, a directorului Liceului Teoretic Republican „Aristotel”, Pavel Cerbușca, profesorilor etc.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a apreciat utilitatea experimentului care a arătat elevilor cum influențează substanțele nocive pe care le conțin țigările electronice asupra plămânilor, inimii, creierului și altor organe ale corpului nostru.
Potrivit oficialului, „niciun organ nu scapă de otrăvire” și „nu există niciun produs sănătos de tutun sau nicotină”.
„Până la 6 000 de vieți pierdem anual în R. Moldova din cauza tutunului. R. Moldova este singurul stat din regiunea europeană a OMS în care s-a înregistrat o tendință de creștere a consumului de tutun”, a atenționat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Un factor care a determinat această creștere este apariția țigaretelor electronice, dar și marketingul agresiv care le promovează. Potrivit unui studiu citat de ministra Nemerenco, în 2019, peste 16% din tineri cu vârste de 13 – 15 ani din R. Moldova foloseau produse de tutun.
Și ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a atenționat copiii despre faptul că „în lumea asta sunt câteva industrii bogate și periculoase”, care o să încerce să-i determine să consume produse care le vor distruge sănătatea.
Potrivit lui Dan Perciun, este vorba despre industriile alcoolului, tutunului și drogurilor, care „nu dau doi bani pe sănătatea voastră”, fiindcă „scopul lor este să-și sporească profiturile”.
Gazda evenimentului, Pavel Cerbușca, a îndemnat la final elevii să fie promotorii unui mod de viață sănătos și să se implice în acțiuni de voluntariat menite să ajute alți copii să evite consumul de substanțe periculoase pentru sănătate.
„Voi trebuie să jucați un rol deosebit, să fiți mentori, să fiți cei care organizați acțiuni de voluntariat cu acei copii din școlile din care ați venit”, a spus directorul de la „Aristotel”.
Campania antifumat și despre pericolul țigărilor electronice, cu genericul „Nu te lăsa aburit(ă)”, va continua și în alte instituții de învățământ din R. Moldova.
FOTO // Marcel Ciolacu aduce Autostrada UNIRII până la Chișinău. În 2025 încep lucrările pentru construcţia primelor loturi din autostrada A8 şi a podului de la Ungheni peste Prut
Adio certificate medicale pe hârtie. Documentul ar putea fi eliberat în format digital, pentru a simplifica procesul de transmitere a datelor între angajat, angajator și CNAS, dar și de a crește acuratețea datelor declarate
Dronele lansate de armata lui Putin au ajuns până la Chișinău. Un obiect zburător a fost găsit în apropierea unei zone rezidențiale din capitală