Camera Agricolă Națională și camere agricole regionale, înființate în zece zone din R. Moldova. „Forța fermierilor” nu este de acord: „Colectivizare forțată”
O Cameră Agricolă Națională și zece camere agricole regionale urmează a fi înființate în R. Moldova pentru a susține dezvoltarea comunității agricole și promovarea integrării tehnologiilor noi, a inovațiilor și a bunelor practici.
Guvernul a aprobat astăzi un proiect de lege ce creează un cadru instituțional pentru a realiza prioritățile de dezvoltare a sectorului agrar și a mediului rural.
Potrivit vicepremierului Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, prin intermediul camerei agricole, fermierii vor putea colabora pentru a aborda problemele specifice și își vor putea promova interesele în raport cu autoritățile publice, instituțiile și organizațiile naționale și internaționale.
De asemenea, camerele agricole vor oferi fermierilor acces la resurse și informații necesare, inclusiv la programe de instruire și finanțare, facilitând schimbul de cunoștințe și experiențe între membri. Un fermier va putea fi membru doar al unei camere agricole regionale.
Legea urmează să fie aprobată de Parlament.
Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că nu susține „categoric” conceptul privind organizarea și funcționarea camerelor agricole, fiindcă ar îngrădi „drepturile omului”.
„Acest document prevede, de facto, asocierea forțată a fermierilor și ingerință directă a autorităților statale în procesul constituirii camerelor agricole. Chiar dacă Ministerul Agriculturii încearcă să camufleze colectivizarea silită a agricultorilor sub formă de persoana juridică de drept public, este evident că în realitate se urmărește imixtiunea autorităților publice centrale în activitatea producătorilor agricoli prin crearea unor organizații necomerciale ale agricultorilor din toata țara, cu OBLIGAREA tuturor fermierilor să devină membrii acestora. Mai mult ca atât, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare va convoca adunarea generală a camerelor agricole regionale pentru alegerea organelor de conducere ale acestora”, arată „Forța Fermierilor”.
Aceeași sursă a solicitat Parlamentului să organizeze „urgent” consultări publice la acest subiect, iar altor asociații de profil agricol - să conștientizeze „pericolul acestui proiect” pentru societatea civilă din domeniul agriculturii și să se implice în vederea neadmiterii aprobării legii în redacția propusă.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania