00:09:04 23.11.2024
Stiri

Calvarul DEPORTĂRILOR: „Au venit la ora 4.00 și ne-au luat, 60 de suflete într-un vagon. Ne-au spus că nu avem dreptul la nimic și că acolo vom rămâne pe viață”

Social 13.06.2018 10:00 Vizualizări2268 Autor: Ziarul National


Calvarul DEPORTĂRILOR: „Au venit la ora 4.00 și ne-au luat, 60 de suflete într-un vagon. Ne-au spus că nu avem dreptul la nimic și că acolo vom rămâne pe viață”
Moș Ion Ciorescu, deportat din Băcioi

Era un copil atunci când, într-o noapte, cineva le-a bătut în geam și le-a strigat: „În cinci minute să fiți gata!”.

„N-am reușit să luăm nimic. Ne-a spus să fim în mașină în cinci minute și ne-au dus la stația de la Ghidighici”, își începe povestea moș Ion Ciorescu de 83 de ani, căruia copilăria din localitatea Băcioi, suburbie a capitalei, i-a fost întreruptă de sovietici după ocuparea Basarabiei.

Povestește și lăcrimează: „Am mers până în Tiumeni trei săptămâni. În vagon eram 60 de suflete. Alături de mine erau mama, tata, frații și sora. Când am ajuns acolo, ne-au spus că aici vom rămâne pe viață și că nu avem dreptul la nimic. În Moldova terminasem patru clase la români și acolo mă puneau să mai fac o dată școala. Nu am vrut, dar frații mei au învățat”.

Azi, când se împlinesc 77 de ani de la primul val de deportări organizat de sovietici în Basarabia, în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, moș Ion a venit să depună flori la Monumentul ridicat în memoria deportaților la Gară.

CITIȚI și ATROCITĂȚILE sovietice: 77 de ani de la primul val de DEPORTĂRI din Basarabia

„Când ne-am întors, peste zece ani, nu ne-au primit în sat și am fost nevoiți să plecăm în altă localitate. Din 1989 tot umblăm pe drumuri și nu ne-au mai întors casele confiscate de sovietici, atunci când ne-au ridicat și ne-au dus departe”, își spune of-ul Ion Ciorescu.

Fostul primar al Chișinăului, Dorin Chirtoacă, venit astăzi cu un grup de membri ai Partidului Liberal să depună flori în memoria deportaților la același monument, acuză faptul că autoritățile centrale nu au făcut nimic pentru această categorie încercată de oameni.

„Autoritățile centrale nu le-au făcut dreptate deportaților, nu i-au egalat în drepturi cu veteranii de război. Oficialii R. Moldova trebuie să fie primii aici (la monument - n.r.) pe 13 iunie și 6 iulie”, a declarat Chirtoacă.

CITIȚI și DOCUMENTAT: Ce pierderi umane a avut Basarabia pe timpul ocupației sovietice. Cifre DUREROASE

În opinia fostului primar, suferințele veteranilor de război și ale deportaților sunt comparabile.

„Astăzi este o zi a memoriei, a conștiinței, o zi a demnității acum, în 2018, sau după 1990. Înainte de asta a fost o zi a durerii, a suferinței, a despărțirii familiilor, a dispariției a mii de oameni de pe fața pământului. O dată cu deportările, au dispărut oameni și nu s-a știut unde de mers și de pus o lumânare, pentru că nu s-a știut unde erau mormintele. Iată de ce avem acest monument al celor deportați aici, la Gară, ca măcar aici să se poată pune o floare”, a mai spus Dorin Chirtoacă.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

15.11.2024 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Supărările și demnit...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md