Calculele expertului Ioniță: În 20 de ani, R. Moldova a beneficiat de un suport financiar extern în mărime de 37,8 miliarde de lei. „Fără suport extern, R. Moldova poate supraviețui, dar nu se poate dezvolta”
În ultimii 20 de ani, R. Moldova a beneficiat de un suport financiar extern în mărime de 37,8 miliarde de lei, dintre care 56% sau 21,3 miliarde de lei sub formă de granturi și 16,5 miliarde de lei - creșterea netă a împrumuturilor externe.
Calculele au fost făcute de către expertul economic Veaceslav Ioniță, pe blogul său, unde concluzionează că, „fără suport extern, R. Moldova poate supraviețui, dar nu se poate dezvolta”.
Ioniță arată că, tot în această perioadă, cheltuielile bugetului de stat au constituit 388 de miliarde de lei, iar 9,7% au fost acoperite din sursele externe, mai exact 5,5% din granturi și 4,2% din împrumuturi.
Astfel, fiecare al 10-lea leu cheltuit de Guvern în ultimii 20 de ani a fost din surse externe.
Ioniță calculează că, în perioada anilor 2001-2006, când suportul extern în bugetul de stat a fost zero, R. Moldova a obținut 1,4 miliarde de lei sub formă de granturi și a redus datoria externă cu 1,34 de miliarde de lei, luând de fapt granturi pentru a întoarce împrumuturile externe.
„Anii 2007-2008 sunt anii când R. Moldova s-a bucurat de un suport extern în mărime de 2,2 miliarde de lei, dintre care 93% sau 2,04 miliarde de lei au fost sub formă de granturi. Amintim că această perioadă a fost precedată de angajamentele proeuropene ale guvernării de atunci și suportul european nu a întârziat să vină. Criza din 2008 a lovit puternic Republica Moldova și fără un suport extern ar fi fost imposibil onorarea obligațiilor Guvernului față de cetățeni. În anul 2010, cheltuielile bugetului de stat în proporție de 24% au fost acoperite din surse externe. Este mărimea-record a suportului financiar extern, fiecare al patrulea leu cheltuit de Guvern a provenit din Granturi sau împrumuturi externe”, cităm din analiza expertului.
Perioada 2011-2014 poate fi considerată „epoca de aur” a suportului financiar extern. Moldova a beneficiat de 13,1 miliarde de lei suport extern, dintre care 71% sau 9,34 miliarde de lei sub formă de granturi și doar 3,76 de miliarde de lei sub formă de împrumuturi. În anul 2014, granturile au atins nivelul-record de 3% din PIB, indicator de 2,5 ori mai mare decât media în toți cei 20 de ani.
După jaful bancar din 2014 și prestația proastă a autorităților în recuperarea banilor furați, autoritățile R. Moldova și-au pierdut credibilitatea față de partenerii externi, iar în perioada 2016-2017 suportul extern a fost dominat de împrumuturi. Astfel, R. Moldova a beneficiat de un suport financiar extern de 9,6 miliarde de lei, dintre care 75% sau 7,2 miliarde de lei sub formă de împrumuturi și doar 2,4 miliarde de lei sub formă de granturi, susține Veaceslav Ioniță.
Expertul mai spune că, în istoria R. Moldova, perioada 2018-2019 va fi descrisă ca una de „izolare financiară și politică externă”.
„Suportul financiar extern până în septembrie 2019 se ridică la doar 1,37 de miliarde de lei, cea ce constituie 1,5% din cheltuielile bugetului de stat, valoare minimă de după 2008. Este perioada când R. Moldova nu poate accesa nu doar granturi, dar și împrumuturi externe”, afirmă Ioniță, exprimându-și speranța că acest blocaj extern va fi depășit în perioada imediat următoare.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”