Caju: BENEFICII importante pentru sănătate
În ultima vreme, caju capătă din ce în ce mai multă atenţie în alimentaţia de zi cu zi. Îl vedem tot mai des pe mese, în magazine, folosit ca gustare, dar şi în foarte multe reţete. Se poate spune chiar că începe să se lupte cu şanse mari la un loc de cinste pe mese alături de omniprezentele alune cu sare şi fistic. Gustul sau foarte plăcut, dar şi calităţile sale de a înlocui cu succes smântâna şi alte produse lactate, au adus caju în atenţia vegetarienilor, dar şi a celor care doresc puţină varietate şi vor să încerce ceva nou şi delicios.
Pentru cine nu ştie, caju este o nucă care creşte în mod ciudat în afara unui fruct (asemănător mărului). Gustul puternic astringent al fructului nu este pe placul multor consumatori din Vest, aşa că nuca nu primeşte toată atenţia. Nu însă şi pentru localnicii din zonă, care de multe ori preferă fructul pe care îl folosesc în diferite preparate.
Originar din America de Sud, caju este acum răspândit şi crescut în multe alte ţări cu climat tropical.
Pentru ca beneficiile sale să fie din cele mai bune, caju folosit trebuie să fie crud, organic, netratat.
1. Caju previne cancerul Caju conţine proantocianide, o clasă de flavanoide care înfometează tumorile şi blochează divizarea celulelor canceroase. O serie de studii au demonstrat de asemenea că alimentaţia cu caju reduce riscul cancerului de colon. Conţinutul lor ridicat de cupru, fitochimicale şi antioxidanţi conferă proprietăţi de luptă împotriva radicalilor liberi.
2.Caju ajută sănătatea inimii Caju au un conţinut mai scăzut de grăsimi decât alte nuci şi majoritatea sunt sub forma acidului oleic, grăsimi mononesaturate care se găsesc şi în uleiul de măsline şi care sunt foarte benefice pentru o inimă sănătoasă. Studiile arată că acidul oleic îmbunătăţeşte sănătatea sistemului cardiovascular prin reducerea trigliceridelor ale căror nivele ridicate sunt asociate cu riscuri mari de atacuri de cord. Caju nu conţine colesterol, iar magneziul găsit în el ajută la coborârea presiunii arteriale şi astfel previne bolile de inimă.
3.Caju ajută la sănătatea părului şi a pielii Caju este bogat în mineralul cupru. Un component esențial al multor enzime, cuprul joacă un rol important într-o pleiadă de procese chimice din organism. O astfel de enzimă care conţine cupru este tirozinaza care transformă tirozina în melanină, care este un pigment ce dă culoare părului şi a pielii. Fără conţinutul de cupru mare precum este cel al caju-ului, aceste enzime nu şi-ar putea face treaba.
4. Caju ajută la sănătatea oaselor Caju este îndeosebi bogat în magneziu. Este bine ştiut faptul că pentru a avea oase sănătoase şi puternice este nevoie de calciu, dar nu numai, magneziul şi vitamina K2 sunt alte elemente importante necesare în acest process. Majoritatea magneziului din corpul uman se găseşte în oase. De asemenea, cuprul din caju este vital pentru enzimele care sunt implicate în combinarea colagenului şi elastinului, dând substanţă şi flexibilitate oaselor şi încheieturilor.
5. Caju este bun pentru nervi Magneziul previne calciul să intre rapid în celulele nervoase şi să le activeze, magneziul ne ţine astfel nervii relaxaţi, prin urmare şi vasele de sânge şi muşchii. Prea puţin magneziu înseamnă că prea mult calciu poate intra în celulele nervoase, ceea ce le face să trimită prea multe mesaje şi duce la prea multă contracţie.
6. Caju previne pietrele la bilă Datele adunate de la 80,718 de femei din celebrul studiul al „Asistentelor” demonstrează că femeile care consumă cel puţin 30 de grame de nuci pe săptămână, precum caju, au un risc de 25% mai mic de a face pietre la bilă.
7. Caju ajută la pierderea în greutate Oamenii care mănâncă de două ori pe săptămâna nuci au şanse mai mici de a se îngrăşa decât cei care consumă nuci mai rar. Chiar dacă caju este bogat în grăsimi, aceste grăsimi sunt considerate „grăsimi bune” şi acest lucru este datorat raţiei ideale de 1:2:1- saturate: mononesaturate: polinesaturate, care este recomandată de specialişti ca cea mai bună raţie. Şi oricum caju conţin mai puţine grăsimi în comparaţie cu alte nuci precum alunele, migdalele, nucile sau nucile pecan. Ele sunt concentrate în energie şi au un conţinut mare de fibre, ceea ce le face de fapt o variantă de gustare foarte bună pentru menţinerea greutăţii.
sursa: viataverdeviu.ro
DOC // Maia Sandu și Volodimir Zelenski, DECLARAȚIE comună semnată la Kiev: „Împreună cu Ucraina suntem mai puternici și pregătiți să ne protejăm cetățenii de șantajul Rusiei”
Maia Sandu, vizită la Kiev: Va discuta cu Volodymyr Zelenskyy inclusiv despre criza energetică din Transnistria, provocată de Federația Rusă
VIDEO // Dodon, foc și pară după vizita Maiei Sandu la Kiev. Socialistul, care a îndemnat-o anterior pe Maia Sandu să meargă la Putin și să le plătească rușilor pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, vrea izolarea lui Zelenski