Căile de comunicare ale business-ul OBSCUR cu criptomonede de sute de MILIOANE din Transnistria ar trece prin Chișinău: „Nu ar trebui să umblăm puțin la „rubilnik”? Poate a venit momentul ca R. Moldova să...”
Partenerul de afaceri al fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, Igor Ceaika, nu ar fi vioara numărul 1 în businessul de sute de milioane cu criptomonede din Transnistria. Peste acesta ar fi alte persoane mult mai influente, care ar fi făcut lobby pentru ca R. Moldova să aibă un contract de furnizare a gazelor cu „Gazprom”, ținând cont că „ferma” de criptomonede funcționează cu energie electrică, energie care e produsă pe gaze de Centrala de la Cucuiurgan, consideră fostul premier Ion Sturza.
„De aproximativ patru ani, Transnistria este cel mai mare furnizor de criptomonede din Europa! Mulți cred că tartarul este partenerul de afaceri al lui Dodon, Igor Ceaika. Ei nu, el a făcut lobby și nu prea s-a descurcat tehnic. În schimb, au venit alții. Foarte discreți, dar o să aflăm cine sunt și ei neapărat. Pentru acest „mining” de cripto se folosește o cantitate uriașă de energie, de 2-3 ori mai multă decât este consumul total pe malul drept! Acest „business” extrem de obscur nu poate să funcționeze decât cu energie ieftină.
De unde? Din gazul la prețuri - atenție! - la jumătate din prețul din Rusia! Chiar și așa, banii colectați nu ajung la „Gazprom”. Ei sunt colectați de administrația de la Tiraspol și folosiți pentru a întreține regimul. Vorbim de venituri de sute, poate chiar miliarde de USD! Acești „mineri” cred că sunt cei mai mare lobbyiști ai Moldovei în problema gazului la Moscova. O fracțiune din profit este îndeajuns să-l convingă pe oricine...”, a precizat Stursa într-o postare pe Facebook.
În aceeași postare, fostul premier mai spune că toate „căile de comunicare cu cripto tot pe la Chișinău trec”.
„Noi mereu vorbeam că cheia rezolvării conflictului transnistrean e la Moscova. Risc să spun că nu mai este așa. După blocajul total al regiunii de către ucraineni, aprovizionarea regiunii cu resurse energetice, exporturile, tranzacțiile bancare și multe altele sunt la cheremul Chișinăului. Atenție, căile de comunicare cu cripto tot pe la Chișinău trec. Nu ar trebui să umblăm puțin la „rubilnik”? E criză energetică și nu ar trebui să irosim resursele pe niște fleacuri. Așa că, unde dai și unde crapă! Poate a venit momentul ca R. Moldova să... Guvernanții să decidă ei ce e de făcut, căci, aparent, soarta s-a întors cu fața spre ei”, a conchis Sturza.
România a livrat în R. Moldova o cantitate-RECORD de gaze, aproape de capacitatea maximă a conductei Iași - Ungheni - Chișinău. Electricitatea din România a acoperit vineri 75% din consumul republicii noastre
Vicepremierul Mihai Popșoi, întrevedere la Kiev cu Volodimir Zelenski: ,,Ucraina apără valorile noastre comune și protejează R. Moldova de urgia Kremlinului”
Lovitură pentru Putin din partea lui Zelenski: Armata Ucrainei are un AVANTAJ neașteptat, cu 50% mai puternic decât Rusia