12:23:25 20.01.2025
Stiri

Căderea lui Putin este inevitabilă. Un istoric american anunță fenomenul tulburător din Rusia

Actualitate 07.11.2023 13:57 Vizualizări1505 Autor: Vitalie Hadei
 Căderea lui Putin este inevitabilă. Un istoric american anunță fenomenul tulburător din Rusia

Alexander J. Motyl, un reputat istoric american de la Universitatea Rutgers din Newark susține într-o analiză amplă că în prezent în Rusia se produce un fenomen ireversibil, care nu poate fi oprit. Căderea lui Vladimir Putin este inevitabilă, iar imperiul său se va prăbuși așa cum s-a întâmplat cu Uniunea Sovietică la începutul anilor ’90.

Federația Rusă este produsul prăbușirii imperiului sovietic, la fel cum Uniunea Sovietică a fost produsul prăbușirii Rusiei imperiale, explică expertul. Privind lunga istorie a imperiilor, nu este deloc surprinzător că Rusia de astăzi s-a angajat într-un proiect de re-imperializare - încercarea de a recuceri cât mai mult din fostul său imperiu, dar efortul său va eșua, potrivit Foreign Policy.

Marea majoritate a imperiilor aparent stabile se deteriorează în timp, până când tot ce rămâne este centrul imperial. Imperiile bizantin și otoman sunt exemple perfecte ale acestei dinamici: fiecare a pierdut din ce în ce mai mult teritoriu până când tot ce a rămas din primul a fost marele oraș Constantinopol și ținuturile rămase care au devenit Turcia.

Același lucru a fost valabil și pentru imperiile coloniale europene de peste mări: britanicii s-au retras din majoritatea posesiunilor lor mai mult sau mai puțin voluntar și fără să tragă prea multe focuri, în timp ce olandezii, francezii, portughezii și spaniolii au încercat mai mult să reziste, dar au pierdut în fața mișcărilor de eliberare naționale. Toate s-au abținut ulterior de la reimperializare.

Rusia se încadrează într-o categorie diferită, mai volatilă, a declinului imperial. La apogeul puterii lor, unele imperii se destramă brusc și complet, de obicei ca rezultat al cataclismelor care rup legăturile formale dintre nucleu și periferie. Rusia imperială, Germania Wilhelmină și Uniunea Sovietică au întâmpinat această soartă. Până în momentul colapsului brusc, legăturile structurale și instituționale dintre nucleu și periferie erau încă vibrante.

Mai important, ideologia imperială a rămas vie și bine după prăbușire, ceea ce a condus la încercări ale elitelor centrului imperial de a recrea toate sau părți din fostele lor imperii.

Trei lucruri lovesc Rusia, forțând colapsul

Astfel, bolșevicii – care nu și-au ascuns niciodată dorința (și presupusul drept) de a recuceri toate teritoriile Imperiului Rus, pe care chiar și Vladimir Lenin le-a respins ca fiind șovinism imperial rus – au recreat imperiul sub forma Uniunii Sovietice, stingând cu brutalitate mai mult de o duzină de state proaspăt independente care profitaseră de haos ca pe o oportunitate de a scăpa de stăpânirea colonială a Rusiei.

La fel imperiul austro-ungar a fost rupt în bucăți într-o înfrângere catastrofală, dar nu a încercat să se reimperializeze ca și celelalte cazuri din această categorie. Imperiul a decăzut ireversibil timp de o jumătate de secol.

Istoria Rusiei ca imperiu – sub formele Rusiei imperiale, a Uniunii Sovietice și a Federației Ruse – a început în secolul al XIV-lea odată cu expansiunea neobosită a Marelui Ducat al Moscovei, a atins apogeul totalitar în secolul al XX-lea odată cu subjugarea Europa Centrală și de Est și a intrat în declin abrupt în jurul anului 1990, când statele satelit din Europa de Est s-au eliberat și republicile sovietice non-ruse au devenit independente.

Chiar și în forma sa diminuată, Federația Rusă – mai întâi cvasidemocratică, apoi autoritară – este moștenitorul unui vast imperiu intern, cu zeci de popoare neruse cucerite și colonizate încă închise în interiorul granițelor sale.

Condițiile necesare pentru reimperializare sunt trei: o armată puternică, o economie puternică și un guvern eficient. Condițiile de facilitare includ legături instituționale preexistente între nucleul imperial și periferie, puteri exterioare care sunt fie indiferente, fie receptive la expansiunea imperială și guvernare autoritara la bază.

Dar luați în considerare ce se întâmplă cu un imperiu care ar fi în renaștere dacă cele trei condiții necesare nu sunt îndeplinite - chiar dacă sunt prezenți factorii facilitatori și o ideologie imperială. Dacă se încearcă expansiunea fără o armată suficient de puternică și o economie capabilă să o susțină, rezultatul va fi un eșec.

Fără un guvern eficient, efortul susținut necesar pentru extindere nu poate fi menținut. Supraextinderea și înfrângerea – și foarte posibil schimbarea regimului Putin sau colapsul statului – devin probabile acum în Rusia, concluzionează profesorul american Alexander Motyl, născut la New York în 1953.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md