ERASMUS // Burse europene pentru studenții moldoveni
OPORTUNITĂȚI // UE oferă milioane de euro pentru a le crea condiții studenților din R. Moldova să beneficieze de burse de scurtă durată la universități din UE
Peste o mie de studenți, profesori universitari și personal administrativ din universitățile din R. Moldova au beneficiat în ultimii zece ani de burse de studii și de perfecționare în universități prestigioase din Uniunea Europeană. Cheltuielile de studii și de întreținere au fost acoperite din cadrul unui program al Uniunii Europene, „Erasmus”.
Până în prezent, în cadrul acestui program, universitățile din R. Moldova au beneficiat de proiecte în valoare de aproape două milioane de euro. Cea mai mare parte din acești bani abia urmează să fie cheltuită.
„Sunt o norocoasă”
Ana Lisnic a revenit din Spania cu jumătate de an în urmă. Tânăra, studentă la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (ULIM), a beneficiat acum un an de o bursă de studii de un semestru la cunoscuta Universitate din Alicante, Spania, în cadrul programului „Erasmus Mundus”.
„Sunt o norocoasă pentru că am avut această experiență. Am aflat despre programul „Erasmus” de la un profesor care a beneficiat de un stagiu de o lună la aceeași universitate și am decis să îmi încerc norocul. Nu a fost complicat. Nu știu care a fost principalul criteriu în baza căruia m-au ales, dar bănuiesc că e vorba despre note. Eu aveam note bune. A contat și scrisoarea de motivare”, ne descrie Ana cum a ajuns studentă la Facultatea de Asistență Socială a universității din unul dintre cele mai pitorești locuri din Spania.
Una dintre cele mai bune din curs
Deși se pregătea de un semestru de studii în limba engleză, Ana s-a pomenit că facultatea la care aplicase avea doar cursuri în limba spaniolă. „Eu nu aveam decât 17 ore de spaniolă făcute acasă. Mă gândeam că ar fi bine să învăț lucruri elementare ca să pot comunica pe stradă. Până la urmă, mi-au fost de mare folos. În două săptămâni de aflare în Spania, nu mai aveam probleme de exprimare. Mi-am încheiat studiile de acolo cu un zece, doi de nouă și un opt. Un rezultat foarte bun”, își evaluează ea reușita.
Ana a rămas impresionată de procesul de studii din Spania. „Acolo, studentul este mult mai responsabil. Există un campus virtual pe care profesorul încarcă toate cursurile, prezentările video, temele pentru acasă. Nu e nevoie să petreci ore la universitate scriind conspecte”, spune tânăra care le recomandă și altor studenți să profite de această oportunitate de a studia peste hotare, fără a cheltui niciun ban.
Cheltuielile acoperite de UE
„Toate cheltuielile de studiere, transport, cazare și întreținere sunt acoperite din proiect. Studenții beneficiază de burse lunare de o mie de euro. În cazul personalului didactic universitar, cărora programul „Erasmus” le oferă oportunități de perfecționare, vizite de studiu sau de predare timp de maximum două luni la o universitate din Europa, bursa lunară este de 2 500 de euro”, ne explică Valentina Prițcan, vicerector pentru activitate științifică și relații internaționale al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți.
Din 2010 și până anul trecut, această instituție a beneficiat de opt proiecte în cadrul programelor de mobilitate care astăzi poartă numele de „Erasmus Plus”. Peste o sută de studenți, masteranzi, doctoranzi și profesori universitari de la „Alecu Rosso” au obținut burse în universități din UE.
Burse la universități de renume
Potrivit vicerectorului, de burse de studii în cadrul programului „Erasmus” pot beneficia doar persoanele care studiază în universități care au oficii de relații internaționale ce aduc proiecte de burse.
„Universitatea caută și aderă la un consorțiu format din mai multe universități din Europa. Sunt abordabile toate universitățile. Consorțiul aplică pentru a obține finanțare în cadrul programului „Erasmus”. Se stabilește câți studenți pot beneficia de burse în cadrul proiectului, la ce specialități, pe ce durată. Studenții pot obține burse doar la universitățile din cadrul consorțiului. Bursele pentru studenți sunt de maximum 12 luni. Nu am avut cazuri în care bursieri de la universitatea noastră să nu revină acasă”, ne explică Valentina Prițcan.
Studenții de la „Alecu Russo” au avut ocazia să studieze la universități de renume din Lituania, Italia, Portugalia, Franța.
„Am avut proiecte de mobilitate și cu Universitatea din Berlin, inclusă în top zece cele mai prestigioase universități din Europa”, ne vorbește vicerectorul despre succesele obținute grație capacității lor de a aplica la cât mai multe proiecte.
Studenții europeni, mulțumiți de studiile în R. Moldova
Programul „Erasmus” le oferă posibilitate și studenților din UE să obțină burse de studii în R. Moldova.
„Am avut astfel 24 de studenți de la universități mari din Spania, Germania. Au plecat foarte mulțumiți. Le-au plăcut și cursurile, și cultura, și modul în care le organizam sejurul. Au existat mai mulți studenți străini care și-ar fi dorit să studieze la Universitatea „Alecu Russo”, dar nu i-am putut primi, pentru că nu prea avem specialități cu predare în limba engleză”, afirmă Valentina Prițcan.
Vicerectorul Universității din Bălți susține că face campanii ample de informare a studenților și angajaților instituției despre proiectele de mobilitate.
„Este bine ca un număr cât mai mare de persoane să participe. E o experiență unică. Toți cei care au beneficiat de aceste burse s-au întors încântați”, ne asigură doamna Prițcan.
Mai multe oportunități
„Erasmus+” este un program al UE pentru perioada 2014-2020. Dincolo de proiectele de mobilitate, programul mai oferă proiecte de echipament tehnic, de restructurare a curriculei universitare, de modernizare a bibliotecilor. Spre deosebire de proiectele de mobilitate, în care universitățile din R. Moldova nu pot aplica singure, ci doar ca parte a unui consorțiu, în aceste proiecte instituțiile de învățământ superior de la noi pot depune singure proiecte”, ne vorbește despre alte oportunități ale programului Constanța Lungu, responsabilul de comunicare din cadrul Oficiului Național Erasmus Plus în Moldova.
Mai nou, „Erasmus Plus” oferă programe comune de master de 12 și 24 de luni. Tinerii care vor să urmeze cursuri de masterat sau doctorat integral peste hotare, fără implicarea vreunei universități din R. Moldova, pot accesa direct site-ul programului care îi interesează. Lista programelor comune de Masterat/ Doctorat Erasmus+ (Joint Master/Doctoral Degree) poate fi găsită pe site-ul oficial al EACEA. Se poate aplica concomitent la trei programe.
Cum poți să aplici pentru o bursă „Erasmus”
Pentru a obține o astfel de bursă, trebuie să contactezi Departamentul pentru Relații Internaționale al universității în care înveți sau lucrezi și să întrebi despre ce posibilități există.
Poți alege maximum trei universități la care să aplici, doar la specialitățile apropiate celei la care îți faci studiile în R. Moldova.
Dosarul de aplicare conține o scrisoare de motivare, copia foii de matricolă, un certificat care adeverește că ești student al universității din cadrul consorțiului. Selecția este făcută de universitatea-gazdă. Dosarele sunt depuse online în perioada noiembrie-martie a fiecărui an.
Cunoașterea limbii engleze este obligatorie.
Dacă vei fi selectat, vei beneficia de bani care acoperă cheltuielile dus-întors, o sumă unică de o mie de euro pentru acomodare și o bursă lunară de o mie de euro. De asemenea, sunt acoperite cheltuielile de asigurare medicală.
Mai multe detalii găsiți pe www.erasmusplus.md.
CSM a reluat procedura disciplinară în privința a trei judecători în demisie de la CSJ, după ce aceștia au anulat hotărârile Comisiei „pre-vetting” în privința a 21 de magistrați
R. Moldova, reprezentată la Forumul Economic de la Davos de o delegație condusă de premierul Dorin Recean: Întrevederi bilaterale cu lideri politici și reprezentanți ai companiilor internaționale pentru a promova agenda economică a statului nostru
INVENTARIERE // Mai multe lacuri mari de acumulare din R. Moldova sunt nefuncționale, iar peste un sfert necesită reparații: Recomandările autorităților pentru proprietarii acestora