19:25:50 13.01.2025
Stiri

UPDATE // Bursa Română de Mărfuri acuză „Energocom”-ul de la Chișinău că nu prezintă datele reale privind achiziția gazelor: Prețurile în România sunt mai mici decât în Grecia, un „avantaj pentru plata unui preț mai mic de către consumatorii finali”

Actualitate 25.04.2023 17:13 Vizualizări2506 Autor: Ziarul National
UPDATE // Bursa Română de Mărfuri acuză „Energocom”-ul de la Chișinău că nu prezintă datele reale privind achiziția gazelor: Prețurile în România sunt mai mici decât în Grecia, un „avantaj pentru plata unui preț mai mic de către consumatorii finali”

UPDATE // SA „Energocom” a reacționat a doua zi la acuzațiile lansate de Bursa Română de Mărfuri, precizând miercuri faptul că „informațiile prezentate anterior despre procurările în calitate de test a gazelor de la BRM și de la compania grecească DEPA au urmărit identificarea celor mai bune soluții pentru diversificarea surselor de aprovizionare a gazelor, evaluarea riscurilor de transportare și a modului cum funcționează lanțurile logistice”.







SA „Energocom” de la Chișinău ar fenta România și ar opta pentru achiziția de gaze naturale din Grecia pentru că ar fi mai ieftine, însă datele cu care operează instituția de la Chișinău ar omite cheltuielile de transport, care ar fi mult mai consistente.

Acuzația a fost lansată astăzi de Bursa Română de Mărfuri (BRM), în contextul anunțului făcut, pe 13 aprilie curent, de „Enercogom” privind importul de gaze și energie electrică, în regim de testare, din Grecia și Bulgaria.

CITIȚI și R. Moldova importă GAZE și energie electrică, în regim de testare, din Grecia și Bulgaria. Prețul pentru 1 000 de metri cubi de gaze constituie 477 de dolari

În acel comunicat, „Energocom” a făcut referire la prețurile de achiziție a gazelor naturale de pe Bursa Română de Mărfuri și operatorul de gaze DEPA, prezentând un preț de achiziție al gazelor naturale prin intermediul BRM de 48,82 EUR pentru 24 MWh pe oră (echivalentul a 1 MWh/zi) și 45 EUR/1MWh pe zi, prin intermediul DEPA, fără a menționa costurile de transport.

„Considerăm că datele publicate privind prețurile de achiziții induc în eroare publicul și populația Republicii Moldova cu privire la prețul final al gazelor naturale și oportunitățile reale oferite, pe viitor, pentru operațiunile de cumpărare/ vânzare prin intermediul BRM. Un prim factor pe care îl considerăm important este costul transportării gazelor naturale, care influențează nemijlocit, costul final. Așadar, menționăm că prețul transportării gazelor naturale cumpărate din România este mai mic față de cel din Grecia, având în vedere infrastructura energetică ce prevede livrarea gazelor naturale prin aceeași condunctă – Iași-Ungheni-Chișinău, iar pentru transportarea gazelor dintr-o țară vecină exclude costurile ce țin de tranzitul gazelor, făcând ca prețul final să fie unul mai mic pentru consumatori”, punctează instituția de peste Prut.

Totodată, BRM precizează că, așa cum achiziția de gaze naturale a fost efectuată pe piața SPOT, prețurile se actualizează în baza evoluțiilor zilnice și a indicilor de referință ai platformei de tranzacționare stabiliți de hub-ul Dutch TTF pentru Europa, ceea ce nu oferă o bază corectă de comparație din perspectiva evoluțiilor continue pe piața regională a gazelor naturale.

CITIȚI și ALTERNATIVE // „Energocom” a semnat un contract cu DEPA, operatorul de gaze din Grecia, stat care dispune de un terminal de gaze lichefiate

„Energocom a anuntat achiziția de gaze naturale prin BRM în data de 31 martie 2023, si de la DEPA la 13 aprilie 2023. Astfel, se observă o diferență de aproximativ două săptămâni între perioadele de achiziție. Conform Natural Gas EU Dutch TTF, la sfârșitul lunii martie 2023, prețurile au înregistrat o ușoară creștere, iar în primele zile ale lunii aprilie, preturile au început să descrească, ceea ce a determinat ca prețul de achiziție de la DEPA să fie mai mic. Din acest motiv, comparația realizată de Energocom nu reflectă realitatea costurilor reale efective și vreunui avantaj pentru consumatorii finali. În acest sens, considerăm inoportună comparația celor două nivele de pret și confuzia creată în jurul acestora, deoarece consumatorii finali vor beneficia de un preț final mai mic în cazul achizițiilor de gaze naturale de la BRM, ceea ce poate fi considerat un avantaj major în contextul securității energetice a Republicii Moldova și, implicit, pentru plata unui preț mai mic pentru consumatorii finali”, cităm din comunicatul BRM.

Autoritățile de la Chișinău nu au comentat acuzațiile lansate de Bursa Română de Mărfuri.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md