Bunurile transferate de inculpați pe numele altor persoane, în încercarea de a le „salva”, vor fi confiscate: Cum va recupera R. Moldova bunurile de peste hotare ale infractorilor


Confiscarea bunurilor care au fost transferate de către bănuit, învinuit, inculpat sau condamnat unor persoane terțe fizice sau juridice va deveni posibilă în R. Moldova. Mai exact, confiscarea va fi efectuată dacă persoanele terțe știau că bunurile au fost transferate pentru a evita confiscarea sau că acestea au rămas, în continuare, în proprietatea efectivă a bănuitului, învinuitului, inculpatului sau a condamnatului.
Un proiect de lege care perfecționează mecanismul de confiscare a bunurilor infracționale se află pe masa deputaților și va fi dezbătut în curând în ședința în plen a Parlamentului.
Modificările la Codul penal mai prevăd posibilitatea confiscării unui alt bun echivalent sau contravaloarea acestuia, dacă este imposibilă confiscarea bunurilor dintr-un anumit motiv. La fel, va fi posibilă și confiscarea bunurilor rezultate din infracțiuni, precum și orice venituri sau foloase obținute din valorificarea acestora.
Documentul conține și modificări la Codul de procedură penală, care urmează a fi completat cu noțiunea de „proprietate efectivă”, cu scopul de a sublinia raportul dintre controlul real asupra unui bun și drepturile economice, indiferent de titulatura formală. La fel, Codul de procedură penală va fi completat cu acțiunea de planificare a sechestrului, care va presupune derularea activităților pentru a stabili oportunitatea aplicării unui sechestru, printr-o analiză cost-beneficiu a bunurilor urmărite.
Inițiativa legislativă conține și modificări la Codul de executare prin atribuirea unor noi competențe Serviciului Fiscal de Stat, care va putea executa hotărâri judecătorești în materie penală. De asemenea, în situația în care este necesară identificarea bunurilor confiscate peste hotarele țării, Serviciul Fiscal de Stat va putea solicita contribuția Agenţiei de Recuperare a Bunurilor Infracţionale, inclusiv pentru identificarea bunurilor deținute prin intermediul persoanelor terțe.
Proiectul de lege mai reglementează și modul de repatriere a bunurilor de către statul Republica Moldova. Astfel, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor vor negocia cu statul de executare modul de restituire a bunurilor infracționale confiscate sau valoarea acestora, iar autoritățile naționale vor avea obligația să întreprindă măsurile necesare pentru a repatria bunurile confiscate.
Alte prevederi ale proiectului se referă la extinderea atribuțiilor Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale, care va putea efectua investigații financiare, va putea gestiona sistemul informativ de evidență a bunurilor sechestrate și a hotărârilor de sechestru. La fel, ARBI va putea participa la negocierea repatrierii bunurilor confiscate și va coopera cu organismele și agențiile de specialitate ale Uniunii Europene.
Menționăm că inițiativa legislativă aliniază cadrul normativ național la standardele Uniunii Europene.









































































