Ministrul Buliga: „Nu învinuiesc pe nimeni pentru situația creată”
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și a Familiei a anunțat astăzi obiectivele pe care și le-a trasat în domeniul protecției sociale: un sistem de pensii echitabil, fără facilități și avantaje pentru unele categorii de populație, introducerea muncii în folosul societății în cadrul ajutorului social, continuarea reformelor în domeniul drepturilor copilului ș.a.
Potrivit raportului prezentat de Valentina Buliga, în anul 2014, în domeniul pe care îl conduce va fi un deficit de 120 de milioane de lei. Potrivit „Eurostat”, un sistem de asigurare cu pensii poate funcționa atunci când 4 sau 5 oameni muncesc, iar unul este pensionar. În Republica Moldova, raportul este de 1,3 la 1. Limita a fost atinsă încă în anul 1988, spune Buliga. Actualmente, sunt 805 000 de mii de contribuabili și 656 408 mii de pensionari. Astfel, dacă în anul 2001 intrau în sistem aproape 4 000 de pensionari, trei ani mai târziu, în 2004, numărul lor ajungea la 19 000, iar în 2012 – la 29 000. „Aceasta este viteza cu care vin pensionarii în acest sistem. Acum sunt 120 de milioane de lei deficit! O atare situație nu mai poate fi tolerată. E necesar să se întreprindă măsuri de stabilizare a situației. Sistemul de asigurări este o prioritate”, a declarat ministrul.
„Sunt plină de speranță că vom reuși. Ne dorim asta nu numai noi, autoritățile, ci își doresc și pensionarii, dar și tinerii care vor să-și vadă buneii cu pensii bune. Nu vreau să învinuiesc pe nimeni de situația creată în domeniul asigurărilor sociale, pentru că au fost mai multe motive care au dus la probleme economice”, a explicat Buliga. Ministrul propune lichidarea avantajelor la stabilirea pensiilor. „Acel care a copt pâine sau ne-a educat copiii este la fel de important ca și acel care ne-a făcut dreptate. Atât timp cât cetățenii vor avea pensii diferite pentru aceeași durată și contribuție depusă, nu vom obține încrederea contribuabililor și vom avea deficit bugetar”, a explicat Buliga. Pentru anul 2014, ministerul își propune să apropie mărimea pensiei de cea contribuției. Mai mult, au fost lansate discuții publice cu societatea civilă pentru a găsi un model de pensionare, care să asigure un trai decent.
Un alt obiectiv este îmbunătățirea acordării ajutorului social și cel pentru perioada rece a anului. „Vom introduce munca în folosul societății în aceste programe de ajutor social. Ne propunem să susținem un număr cât mai mare de familii. Analizele noastre arată că societatea nu percepe corect prestația socială. Iată de ce vom implementa, în 2014, o campanie de informare a publicului despre obiectivele prestării sociale și care sunt prevederile legale”, a afirmat Buliga.
Tot în acest an, ministerul își propune să promoveze proiectul legii privind indemnizațiile pentru școlarizare, dar și cele pentru tripleți, cvadrupleți etc. De asemenea, vor continua reformele în domeniul drepturilor copilului. Valentina Buliga a mai adăugat că va fi dură vizavi de agenții economici care dau salarii în plic. „Angajații acceptă aceste condiții, pentru că nu realizează că se pedepsesc singuri. Ne vom concentra atenția să sporim responsabilitatea agenților economici”, a spus Buliga.
Aceasta a spus că sancțiunile vor fi mai dure, „până la zeci de mii de lei”.
DOC // Motociclete și mașini de marcă „Mercedes”, „BMW”, „Nissan” sau „Citroen”, la prețuri cuprinse între 2 894 și 87 774 de lei: Serviciul Fiscal de Stat a scos la vânzare mijloacele de transport și piesele auto confiscate de autorități
Vizita lui Parlicov la „Gazprom”, o „eroare” a diplomației R. Moldova? „De ce să nu meargă o delegație tehnică în locul unei politice? Gândiți de zece ori!”
IGM: Peste 2 270 de ucraineni au obținut cetățenia R. Moldova în ultimii circa doi ani, iar alți 2 151 au fost recunoscuți ca fiind cetățeni moldoveni