Bugetul pentru anul 2024, votat în prima lectură de Parlament: Opoziția reclamă majorarea cheltuielilor birocratice în defavoarea susținerii domeniului sănătății
Veniturile bugetului de stat în anul 2024 vor constitui 66,632 de miliarde de lei, în creștere cu 1,3% comparativ cu anul curent, iar cheltuielile - 82,222 de miliarde de lei, în scădere ci 2,2% față de anul curent. Astfel, deficitul bugetului de stat este estimat la 15,790 de miliarde de lei sau 4,6 % din PIB, potrivit proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2024, aprobat astăzi în prima lectură de către Parlament.
Potrivit ministrului Finanțelor, Petru Rotaru, datoria de stat prognozată pentru finele anului 2024 va constitui peste 125,525 de miliarde de lei, dintre care 64,5% va fi datoria de stat externă și 35,5 % – datoria de stat internă. Ponderea datoriei în PIB nu va depăși 37%, iar PIB va fi în creștere, comparativ cu anul curent, cu 3,5%, atingând cifra de 342,1 miliarde de lei.
Totodată, autoritățile anticipează o rată de creștere a economiei naționale de 3,5% în anul 2024.
Ministrul Finanțelor a specificat, de la tribuna Parlamentului, că bugetul pentru anul 2024 va fi orientat spre susținerea domeniilor social, educație și dezvoltarea infrastructurii. Astfel, de la 1 ianuarie 2024 vor fi majorate salariile cadrelor didactice cu 15%, iar indemnizația acordată la nașterea copilului va fi majorată până la 20 de mii de lei.
Pentru domeniul transporturi și infrastructură, în buget sunt planificate peste 4,036 de miliarde de lei, dintre care 1,394 de miliarde vor fi mijloace financiare din surse externe și 2,505 miliarde de lei vor fi alocate pentru reparația și întreținerea drumurilor naționale și locale.
Pentru subvenționarea sectorului agricol, dezvoltarea rurală și integrarea sectorului agroindustrial național în economia europeană în bugetul pentru anul 2024 sunt prevăzute alocații în mărime de 1,6 miliarde de lei. De asemenea, vor fi alocate 322,1 milioane de lei pentru eficiența energetică, 601,5 milioane de lei destinate Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, dar și 175 de milioane de lei pentru promovarea politicilor în domeniul protecției mediului.
Opoziția a criticat faptul că bugetul de stat pentru anul viitor prevede o majorare a cheltuielilor birocratice și creșterea aparatului administrativ central, în detrimentul domeniului sănătății.
Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.
METEO // Vremea schimbă foaia: Cod galben de scădere a temperaturii medii zilnice și de ghețuș
VIDEO // România ADERĂ astăzi la programul Visa Waiver. Când vom putea călători propriu-zis fără viză în SUA. Care sunt documentele, costurile și pașii care trebuie urmați
R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 MILIOANE de euro de la începutul anului 2025. Peste 57% din energia consumată provine din România