„Buchete sănătoase”: Modă nouă de a face daruri în R. Moldova
Natalia Peredelcu este o tânără din R. Moldova care creează buchete comestibile și promovează un mod de viață sănătos
Natalia Peredelcu este studentă în anul trei la Facultatea Farmacie, USMF „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, iar în timpul liber creează buchete din fructe și legume pentru clienții săi.
Prin hobby-ul său, tânăra a devenit o adevărată concurentă pentru vânzătorii de flori, căci în scurt timp mica afacere a atras un număr mare de doritori ai buchetelor vitaminoase.
Florile sunt cadouri inutile
Peste hotarele țării, ideea creării buchetelor din fructe nu este una nouă, însă în Chișinău a devenit abia acum un nou trend. Natalia a hotărât să lanseze pe piață ceva nu doar frumos, dar și util.
„Ideea de a crea aceste buchete o aveam de mai demult, dar era oarecum vagă. Aceasta a prins contur acum aproape trei luni, când eram în vacanță la Odesa și m-am adăpostit de ploaie într-un magazin cu fructe și legume, cu un design cu totul deosebit. Atunci am avut ocazia să analizez fructele și legumele și am înteles că acestea au forma și culoarea deosebită, iar combinate cu flori iese un buchet cu totul inedit”, ne spune tânăra.
Natalia nu neagă faptul că îi sunt dragi florile, dar preferă să dăruiască celor apropiați un cadou original, ce poate fi și util.
„Îmi plac foarte mult florile, dar nu obișnuiesc să le ofer, pentru că oricât de frumoase nu ar fi se ofilesc și îmi pare rău să ajungă la coș. Eu sunt adepta cadourilor practice, care să nu fie doar frumoase, dar și folositoare”, ne-a spus ea.
Cât costă bomba de vitamine?
Buchetul din fructe și legume este tot mai des dăruit la serbări și evenimente mondene, având preț accesibil.
„Prețul variază în fucție de „ingrediente”, dimensiuni și complexitatea buchetului. Un buchet mediu costă în jur de 250 de lei. Îmi place să experimentez, de aceea buchetele le personalizez după preferințele speciale ale clienților. Cel mai scump buchet a costat puțin peste 1 000 de lei. A fost o compoziție într-o cutie specială și conținea 65 de tradafiri, fructe exotice, dar și de sezon și macarons”, ne dezvăluie Natalia.
Fiecare buchet „preparat” de către tânără este unul deosebit și diferit de celelalte, luându-se în calcul fiecare detaliu dorit de client, începînd de la greutatea buchetului și până la compoziția acestuia.
„Fructele cel mai des folosite acum sunt fructele de sezon, pe care mă straduiesc să le aleg crescute în Moldova. Acum o lună vedetele buchetelor au fost căpsunile, iar pe moment cel mai des folosesc piersici și nectarine”, menționează Natalia.
Două ore pentru un buchet
Fiind studentă la Medicină, Natalia totuși găsește în agenda sa zilnică timp pentru confecționarea buchetelor inedite, chiar dacă acestea necesită o perioadă mai îndelungată de producere decât un buchet din flori.
„Primesc câteva comenzi pe săptamână. De obicei, zilele de weekend sunt mai încărcate, pentru că se organizează mai multe evenimente de familie, zile de naștere, nunți sau botezuri. Procedura de creare a buchetului nu este complicată, dar este destul de delicată. Dacă e să calculam timpul pe care îl petrec alegând fructele pentru buchete, crearea lui propriu-zisă și livrarea, atunci durează chiar mai mult de două ore, iar pentru cele mai complexe - și până la cinci ore”, ne povestește tânăra.
Natalia ne îndeamnă să optăm pentru un buchet comestibil, de fiecare dată când stăm în fața dilemei de dăruire a unui buchet din fructe sau din flori: „Buchetele din fructe față de cele din flori au mai multe avataje. În primul rând, sunt mai practice, mai sănătoase, mai aromate, dar atrag și mai multă atenție”.
Farmacistă sau creatoare de buchete?
Puțini tineri au propria afacere chiar în anii de studenție, iar Natalia este un exemplu care demonstrează că poți îmbina studiile și hobby-ul care aduce venit.
„Sunt studentă în anul trei la Medicină, iar aceste buchețele sunt un hobby pentru mine, un mod plăcut de a crea, dar și de a mă recrea. Totuși, mă văd mai mult în postura de farmacist și cu siguranță aceasta este profesia pe care vreau să o îmbrațișez în viitor”, ne zice tânăra.
Inga Apostolachi, stagiară
Dosar cu „barbă” de 25 de ani, rezolvat de Procuratura din Găgăuzia: 14 episoade de tâlhărie și două episoade de omor. Care este soarta cauzei penale „Găgăuzia Land”
România reacționează la declarațiile lui Patrușev: La 35 de ani după ce URSS a fost aruncată la coșul de gunoi al istoriei, unii de la Kremlin încă mai cred că pot spune națiunilor suverane ce să facă
LISTĂ // Numele oamenilor de cultură din R. Moldova, premiați de Ziua Culturii Naționale