Brînzan acuză noua guvernare că pune în PERICOL securitatea energetică: „Guvernul Dodon a dat-o în BARĂ în privința aprovizionării cu gaze. Și nici bani în buget nu au, datorită cadourilor populiste de la Moș Gerilă”
Fostul ministru al Economiei și Infrastructurii (MEI), Vadim Brînzan, acuză Guvernul Chicu că a scăpat de sub control lucrurile și că R. Moldova ar putea rămâne fără gaze de la 1 ianuarie 2020.
„Guvernul Dodon de „tehnocrați” a dat-o în bară când vine vorba de rezolvarea problemei aprovizionării cu gaze. La 12 noiembrie, când a fost picat în Parlament Guvernul Sandu prin moțiune de cenzură, urma să mă întâlnesc la Isaccea și apoi Orlovka cu omologii mei din România și Ucraina, inclusiv cu directorii companiilor „Naftogaz” Ucraina, „Transgaz” România și „Moldovagaz”, pentru a finaliza detaliile tehnice și contractuale de furnizare a gazelor pe perioada de iarnă. Dar în locul acestei întâlniri am petrecut ziua în Parlament, ascultând aberațiile socialiștilor și pediștilor. Acea întâlnire culmina munca echipei mele de la MEI”, menționează Brînzan.
Sursa citată subliniază că atunci au fost găsite toate soluțiile pentru ca R. Moldova să nu se confrunte cu o criză a gazelor de la 1 ianuarie 2020: „Promisiunea Federației Ruse dată președintelui Dodon că „vom avea gaze la iarnă” ne încălzește inimile, dar nu și casele. Împreună cu echipa, am identificat și eram pe cale să finalizăm realizarea a două soluții de alternativă pentru această iarnă – livrarea în regim revers pe la sud (Isaccea) a 12.4 mm m3 de gaze pe zi prin ruta Transbalcanică și aproximativ 5 mm m3 pe zi pe la nordul republicii prin „Naftogaz” Ucraina. R. Moldova are nevoie de aproximativ de 17-18 mm m3 de gaze pe zi pentru ambele maluri pe perioada de iarnă”.
„După demiterea Guvernului Sandu, le-am dorit succes așa-numiților „stataliști” (vorba președintelui Dodon) la negocierile cu partenerii români și ucraineni. Se pare că nici discursurile prietenoase cu ocazia Zilei României nu îl mai ajută pe președintele Dodon să salveze situația datorită relațiilor ostile față de partenerii din regiune pe care le-a „cultivat” pe parcursul anilor prin ruperea hărților și recunoașterea ocupației ilegale a unor regiuni ucrainene. Apropo, la plecare m-am oferit să finalizez tratativele pentru soluționarea problemei aprovizionării cu gaze. Nu m-a contactat însă nimeni de atunci. În schimb aud și văd declarații că Guvernul Sandu a fost cel mai „ineficient Guvern”. În realitate, „tehnocrații” președintelui Dodon au furat în modul cel mai banal bugetul solidarității elaborat de Guvernul Sandu și ideile noastre de asigurare a securității energetice. Însă, la capitolul „implementare” frânează dur mișcându-se ca un „Jiguli” pe gheață”, a subliniat fostul ministru.
Acesta a explicat la ce etapă se află astăzi autoritățile. „Președintele rus a anunțat recent că urmează să lanseze „Turkish Stream 2” împreună cu omologul său turc în a doua săptămână a lunii ianuarie. Chiar dacă se va întâmpla așa, R. Moldova va fi fără gaze începând cu 1 ianuarie. Înțeleg că nici Guvernul „tehnocrat” și nici președintele Dodon nu au reușit să se înțeleagă deocamdată cu companiile ucrainene privind livrarea gazelor prin nordul republicii. Și nici bani în buget nu au datorită cadourilor populiste de la „Mos Gerilă” la Anul Nou, și finanțarea în minus de la partenerii din UE și SUA. Populismul, lipsa de profesionalism și mediocritatea Guvernului Dodon au un preț. Din păcate, acest preț urmează să-l plătim noi, cetățenii R. Moldova”, a conchis Brînzan.
Menționăm că, astăzi, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele Igor Dodon a declarat că „a primit asigurări” potrivit cărora cetățenii R. Moldova vor avea energie electrică și gaze de la 1 ianuarie 2020. Mai exact, în cazul în care Centrala de la Cuciurgan, de unde procurăm în prezent 68% din energia electrică, nu va avea gaze pentru a produce volumul necesar pentru R. Moldova, ar fi „soluții și tehnice, și juridice”, pentru ca acesta să fie „asigurat de Ucraina sau sunt și unele idei cu România”.
„Începând cu 1 ianuarie 2020, indiferent de riscurile ce țin de livrarea gazelor prin tranzit pe teritoriul Ucrainei, R. Moldova va fi asigurată cu energie electrică”, a spus Dodon.
De asemenea, șeful statului afirmă că R. Moldova are două posibilități pentru a fi asigurată cu gaze - „din Ucraina și prin revers, prin coridorul transbalcanic”.
„În ambele cazuri, prețul gazelor livrate în R. Moldova va fi același, de 172 de dolari pentru mia de metri cubi”, a încheiat Dodon.
Marea Britanie și Franța nu exclud să conducă un contingent militar european în Ucraina
VIDEO // Violenţă la un meci de copii din Spania. O mamă a intrat pe teren şi l-a pălmuit pe arbitru
Încă o lovitură puternică pentru Putin. Jumătate dintr-o industrie a Rusiei se prăbușește