11:37:05 25.11.2024
Stiri

PERICOL // Borelioza, o boală infecțioasă cauzată de o mușcătură de căpușă

Reportaj 06.06.2016 11:00 Vizualizări5291 Autor: Ziarul National


PERICOL // Borelioza, o boală infecțioasă cauzată de o mușcătură de căpușă foto simbol

ALARMANT // Netratată, infecția poate afecta pielea, articulațiile, sistemul nervos și inima

E în toi anotimpul marcat de impactul căpușelor și al bolilor pe care o simplă înțepătură le poate genera.

Eritemul migrator, simptomul distinctiv

Boala Lyme este denumită și „boala cu 1 000 de fețe”, din cauza marii varietăți de simptome pe care le poate dezvolta și care pot duce la confundarea sa cu alte maladii. De asemenea, multe dintre simptome sunt nespecifice, se manifestă și în alte boli – de exemplu, infecțiile virale, diverse tulburări comune, fibromialgia, sindromul oboselii cronice sau chiar depresia. Se poate întâmpla și ca, inițial, aceste tulburări comune să fie greșit diagnosticate ca fiind boala Lyme. Există și infecții asimptomatice când pacienții nu prezintă niciun simptom.

Diagnosticul infecției Lyme este stabilit adesea prin recunoașterea clinică a eritemului migrator în primul stadiu al infecției. Perioada de incubare de la momentul infectării până la apariția simptomelor este de obicei de o săptămână-două. Dar poate fi de doar câteva zile ori de luni sau, în unele cazuri, chiar ani.

Mimează alte boli

Simptomele boreliozei sunt vagi și pot varia de la o persoană la alta, dar simptomul distinctiv este o pată de dimensiuni mari, o erupție în formă de țintă – un cerc cu un punct roșu în mijloc. În absența acesteia, boala Lyme poate figreu de diagnosticat. Ea mimează alte boli, cum sunt gripa, artrita, scleroza multiplă, epilepsia, Parkinson, tiroidita autoimună Hashimoto, poliartrita, spondilita, lupusul. Deseori, trece destul de mult timp până la apariția unor noi simptome.
Medicii pot diagnostica boala prin date fizice, cum ar fi erupția cutanată, împreună cu un istoric al simptomelor. Cu toate acestea, nu toată lumea are erupții cutanate și nu toate persoanele își amintesc că au fost mușcate.

Pentru confirmarea diagnosticului, pot fi făcute teste de sânge speciale la 3-4 săptămâni după ce a avut loc un posibil contact. Alte teste pot ajuta la diagnosticarea bolii Lyme sau la excluderea altor condiții.

Tratament

De cele mai multe ori, infecția Lyme este tratabilă cu antibiotice, în special atunci când maladia este diagnosticată și tratată precoce. Etapele ulterioare au nevoie de tratament pe termen lung.

În cazul în care boala Lyme nu este depistată și tratată la apariția primelor simptome sau dacă nu aveți simptome care să necesite tratament, infecția poate afecta pielea, articulațiile, sistemul nervos și inima în câteva săptămâni sau luni de la infecția inițială.

Recomandări & Remedii naturiste

Prevenția, cel mai ieftin tratament

Prevenirea infectării cu Borrelia Lyme constă în măsuri de protecţie individuală împotriva mușcăturii de căpuşă şi deparazitarea animalelor şi păsărilor domestice. După activităţi în aer liber, este necesară inspectarea zonelor de piele expusă unde dacă există o căpuşă va fi extrasă cu multă grijă: cu o pensetă se apucă căpuşa de zona capului şi a aparatului bucal, se roteşte de câteva ori, apoi, trăgând repede şi ferm, se extrage cu tot cu cap şi aparatul bucal, iar locul se dezinfectează cu alcool medicinal. Mare grijă să nu se preseze corpul căpuşei, deoarece conţinutul ei va fi injectat în plagă. Fiecare persoană care a scos o căpuşă de pe pielea sa trebuie să se prezinte la un consult medical, mai ales dacă apare o înroşire la locul mușcăturii.

Gheara pisicii, extrem de utilă în boala Lyme

Este unul dintre cele mai puternice remedii vegetale cu acţiune imunostimulatoare: stimulează sistemul imun, activează fagocitoza, fiind un adjuvant valoros în tratamentul multor infecţii (şi în boala Lyme) şi candidoze (dezvoltate după tratament intensiv cu antibiotice). Are acţiune puternic antioxidantă şi antiinflamatoare: reduce durerile, menţine flexibilitatea şi confortul articulaţiilor, este un foarte bun antiinflamator şi protector hepatic, digestiv, respirator şi la alte nivele ale organismului.

Usturoi şi pătrunjel, imunostimulatoare puternice

Cercetările au demonstrat că usturoiul poate distruge mai mult de 60 de tipuri de fungi şi aproximativ 20 de tipuri de bacterii, inclusiv unele foarte virulente. Pătrunjelul este un tonic general al organismului, are efect antianemic, antirahitic, antiscorbutic, antitoxic, vasodilatator și depurativ.

Spirulina, produs naturist necesar

Foarte bună pentru corectarea deficienţelor nutritive, pentru detoxifierea organismului şi refacerea după tratamentul cu antibiotice, ajută la detoxifierea organismului prin eliminarea toxinelor rezultate din infecţia cu borelia.

Depistată precoce, boala Lyme are leac

Nu toate căpușele sunt purtătoare de Borelia, așadar nu toate persoanele mușcate de o căpușă vor dezvolta borelioză.

Cel mai important e să nu ne panicăm: doar o mică parte din căpușe sunt infestate cu diverși agenți patogeni, iar dacă îndepărtăm căpușa în cel mult două zile de la mușcătură șansele să facem boala Lyme sunt foarte mici.

Cea mai bună profilaxie a bolii Lyme se face evitând muşcătura căpuşelor sau îndepărtându-le pe acestea cât mai curând cu putinţă. În principiu, nu se recomandă administrarea de antibiotic preventiv pentru orice muşcătură, dacă nu ne aflăm într-o zonă endemică, mai ales dacă căpuşa nu a fost ataşată mai mult de 36 de ore.

În cazul în care observați că ați fost mușcați de o căpușă, faceți, în cel mai scurt timp posibil, un test pentru diagnosticarea bolii Lyme. În eventualitatea în care testele sunt pozitive, cu cât începeți mai repede tratamentul corespunzător, cu atât aveți șanse mai mari de recuperare.

Vindecare prin masaj și mișcare

În ciuda oboselii cronice sau a fibromialgiei din infecția Lyme, exerciţiile pot fi benefice, însă fără surmenaj. Bucuraţi-vă de natură, plimbările în aer liber, mersul pe jos şi expunerea la lumina naturală tonifică organismul, îmbunătăţesc circulaţia şi oxigenarea ţesuturilor, revigorează sistemul nervos, induc o stare de relaxare fizică şi psihică, ajută metabolismul să producă o cantitate mai mare de energie, asigură buna dispoziţie şi pofta de viaţă.

Masajul efectuat de un fizioterapeut îmbunătăţeşte circulaţia sangvină şi oxigenarea ţesuturilor, reduce durerile musculare şi articulare, îmbunătăţeşte flexibilitatea şi mobilitatea articulaţiilor, întăreşte muşchii slăbiţi.

(Selecție din presa românească)

Pagină realizată de Maria Boroda

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.11.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fantoma trecutului p...

22.11.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Război și Pace, Stra...

18.11.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alte alegeri, cam ac...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum credeți, va reuși justiția din R. Moldova să pedepsească persoanele implicate în operațiunea privind cumpărarea voturilor la ultimele alegeri din R. Moldova, cu bani din Federația Rusă?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md