Bomboanele care DISTRUG celulele canceroase
Blamate de părinţi, adorate de copii, bomboanele ar putea ajunge pe lista alimentelor sănătoase. O studentă de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor din Cluj a creat, în laborator, drajeuri fără zahăr, despre care spune că au efect anticancerigen, antioxidant şi hepatoprotector.
Bomboanele gustoase conţin pulbere făcută din turmeric şi afine proaspete şi ar putea fi uşor produse în serie, spun specialiştii clujeni.
Pentru bomboanele pe care le-a inventat, Ioana Oprea a găsit un nume care să o ajute să le promoveze pe piaţa produselor sănătoase: le-a denumit bomboanele-scut, asta pentru că ar funcţiona ca o barieră de protecţie pentru organism.
„Am demonstrat prin studii in vitro faptul că distrug celulele canceroase, odată cu creşterea concentraţiei de extract de turmeric. Consider că sunt alimente ale viitorului pentru că dacă le introducem de acum în alimentaţia copiilor pot preveni dezvoltarea atât a bolilor tumorale, cât şi a bolilor cardiovasculare şi hepatice”, explică Ioana Oprea - studentă USAMV Cluj-Napoca.
Pentru că nu există nici urmă de zahăr în ele, ci doar ştevie pentru îndulcire, drajeurile nu sunt dăunătoare nici pentru siluetă şi, mai important, pot fi consumate fără probleme şi de diabetici.
Bomboanele sănătoase nu necesită preparare termică şi sunt gata în cel mult două ore.
„Aceste alimente ale viitorului vin cumva să contraatace deficienţa aceasta, spre exemplu, de antioxidanţi,” spune Dan Vodnar - specialist biotehnologii USAMV Cluj-Napoca.
Inventatoarea bomboanelor sănătoase nu e la primul proiect şi visează să revoluţioneze piaţa dulciurilor.
„Anul trecut am realizat bomboane cu efect anestezic şi antimicotic. Aceste bomboane au extract de cuişoare şi de scorţişoară şi ajută la tratarea aftelor bucale,” adaugă Ioana Oprea.
Bomboanele din afine şi turmeric vor fi prezentate publicului la Festivalul Alimentului care are loc luna viitoare, la Cluj-Napoca.
Sursa: digi24.ro
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei
De ce votul util înseamnă Nicolae Ciucă și nu Lasconi sau Geoană
INTERVIU // Iurie Ciocan, pentru Gândul: „Președintele României trebuie ales inclusiv cu un suport masiv din partea cetățenilor români din R. Moldova”