06:12:43 25.01.2025
Stiri

ARME // „Bomba atomică”, de vânzare în R. Moldova

Social 22.03.2015 09:34 Vizualizări10648 Autor: Mariana Rață
ARME // „Bomba atomică”, de vânzare în R. Moldova
În ultima operațiune de contracarare a unei tentative de contrabandă cu uraniu au fost implicați aproape o sută de polițiști moldoveni și agenți FBI

Patru cazuri de contrabandă cu uraniu, depistate de polițiștii moldoveni, au pus pe jar întreaga comunitate internațională

În ultimii patru ani, în R. Moldova au fost introduse, prin contrabandă, substanțe radioactive suficiente pentru a fabrica jumătate de bombă atomică. Polițiștii moldoveni au reușit să identifice patru astfel de cazuri și să zădărnicească planurile contrabandiștilor care au încercat să vândă substanța, alegând cu predilecție cumpărători din statele islamice.

Cele patru cazuri investigate de polițiștii moldoveni sunt unice în Europa și au fost înalt apreciate de experții americani care, totodată, și-au exprimat îngrijorarea față de faptul că R. Moldova a devenit un coridor de tranzit pentru uraniu.

Fiola letală din centrul capitalei

În urmă cu trei săptămâni, în fața Teatrului de Operă și Balet din Chișinău, un ofițer sub acoperire al Inspectoratului Național de Investigații (INI) cumpăra, de la membrii unei grupări criminale, o fiolă de câteva grame cu o substanță radioactivă gălbuie. După ce le-a plătit contrabandiștilor suma pe care aceștia o cereau pentru „marfă” și a pus fiola mortală la loc sigur, peste vânzătorii de moarte au tăbărât mascații, încătușându-i.

Surprinși de jurnaliști în momentul operațiunii, polițiștii au fost deosebit de secretoși. Astăzi, însă, Constantin Malic, ofițerul superior de investigații al Direcției nr.3 din cadrul INI, cel care a condus operațiunea, recunoaște: „Dacă acea fiolă s-ar fi spart în acel moment, pe o rază de mai multe sute de metri ar fi fost radiat tot ce este viu”.

Luați pe nepregătite

Malic este angajatul INI implicat în contracararea tuturor tentativelor de vânzare a substanțelor radioactive, depistate de oamenii legii.

„Până în anul 2010, nu am avut niciun caz de acest fel. La acel moment, am fost luați pe de-a dreptul nepregătiți”, își amintește locotenent-colonelul cum a ajuns să cumpere pentru prima dată 0,075 gr de uraniu din cele 1,8 kg pe care un locuitor al capitalei le ținea în garajul său din oraș.

Din gruparea criminală implicată în acest caz făceau parte șapte moldoveni, printre care și doi foști polițiști.

Astăzi, toți ei sunt deja la libertate, după ce și-au ispășit pedeapsa de doi ani de pușcărie. „În 2010, în lege nu exista ca infracțiune contrabanda cu substanțe radioactive. Au fost judecați în baza unui alt articol, cu o pedeapsă prea blândă. Lucrurile s-au schimbat abia după acest prim caz”, ne explică ofițerul INI.

Un agent FSB și un milițian transnistrean

În 2011, despre faptul că R. Moldova a devenit „piață neagră” de vânzare a substanțelor radioactive a scris toată presa internațională. Atunci, oamenii legii au depistat o grupare criminală care încerca să vândă un kg de uraniu contra sumei de 32 de milioane de euro.

Membrii grupării pretindeaucă mai dețin încă nouă kg de uraniu și o anumită cantitate de plutoniu.

Precizăm că, pentru fabricarea unei bombe atomice, experții afirmă că este nevoie de circa 16 kg de uraniu.

Printre membrii grupării criminale se regăsea un angajat al așa-zisei miliții din Transnistria și un angajat al FSB-ului rusesc. Ambii au reușit să fugă în Rusia, printr-un „coridor de trecere” asigurat, potrivit polițiștilor moldoveni, de către autoritățile ucrainene care au fost informate anterior să nu le permită accesul.

În această operațiune au fost implicați, pentru prima dată, și mai mulți agenți FBI, al căror ajutor a fost solicitat de MAI.

Îngrijorările americanilor

Săptămâna viitoare, Judecătoria Râșcani urmează să pronunțe verdictul pe cel de-al patrulea caz de contrabandă cu uraniu, depistat în decembrie 2014. Atunci, oamenii legii au negociat procurarea a 200 de grame de uraniu la prețul de 1,6 milioane de euro.

„Contrabandiștii au încercat să vândă metalul radioactiv în centrul capitalei, nu departe de Piața Centrală. A fost cea mai amplă operațiune a noastră. Schema organizației criminale a devenit mult mai complicată, cu mai mulți participanți”, susține Malic.

Ofițerul CNI afirmă că, în toate aceste cazuri, substanța radioactivă a fost adusă din Rusia.

Senatorul american Richard Lugar a întocmit un raport cu privire la cazurile de contrabandă cu uraniu din R. Moldova, în care atenționează despre pericol reieșind din faptul că infractorii moldoveni implicați în aceste cazuri au obținut acces la stocurile militare ale Rusiei de unde au sustras substanța.

Au fost mai multe cazuri

Chiar dacă până în 2010 nu au fost documentate cazuri de contrabandă cu uraniu, oamenii legii din R. Moldova nu exclud că astfel de cazuri au existat și anterior. Cert este că, în 2009, în Franța, la un control de rutină, într-un automobil a fost depistată o anumită cantitate de uraniu. Printre suspecți se regăsea și un cetățean al R. Moldova, originar din Găgăuzia, care ulterior a dispărut fără urmă.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
30.12.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anul politic 2024, î...

30.12.2024 09:55 Valeriu Saharneanu Valeriu Saharneanu // Rezidenții tran...

27.12.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Maia Sandu, al doile...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cine credeți că va prelua puterea în R. Moldova, după alegerile parlamentare din 2025?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md