Bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate
IMPORTANT // Atacurile cardiace şi cerebrale pot fi prevenite
Ateroscleroza este o afecţiune caracterizată prin întărirea şi îngustarea arterelor, în cadrul unui proces lent şi progresiv. Boala poate împiedica buna desfăşurare a circulaţiei sanguine, obstrucţionând accesul sângelui către organele vitale ale organismului.
Ateroscleroza poate cauza atacuri cardiace, atacuri vascular-cerebrale sau afecţiuni cardiovasculare. Afecțiunea poate fi prevenită şi tratată, dacă este depistată la timp.
Cauzele apariției
Ateroscleroza este rezultatul depunerii lipidelor în pereţii vaselor, sub forma unor plăci de aterom, care micşorează aportul de sânge la ţesuturi. Arterele care transportă fluxul sanguin de la inimă către celelalte organe ale corpului sunt căptuşite de un strat subţire de celule, numit endoteliu. Acesta menţine interiorul arterelor tonifiat şi încăpător, pentru o bună circulaţie a sângelui.
Afecțiunea se declanşează când hipertensiunea arterială, fumatul sau nivelul mare de colesterol din corp afectează structura endoteliului. Ateroscleroza se poate instala în orice regiune a corpului, iar în funcţie de localizarea ei, se declanşează şi o anumită afecţiune.
Simptomele bolii pot să lipsească
Ateroscleroza nu prezintă simptome până la vârste mature sau înaintate. Odată ce îngustarea uneia sau mai multor artere avansează în mod periculos, blocarea sângelui la nivelul vaselor poate să cauzeze dureri. Plăcile de aterom se pot rupe, determinând formarea de cheaguri de sânge.
Simptomele aterosclerozei pot să difere în funcţie de localizarea şi dinamica plăcilor de aterom.
Metode de tratament
Odată ce ateroscleroza s-a format la nivelul vasului de sânge, ea nu mai poate fi îndepărtată definitiv. În schimb, administrarea medicamentaţiei specifice şi schimbările sănătoase în regimul de viaţă pot opri evoluţia creşterii plăcilor de aterom, ba chiar şi micşorarea lor.
Schimbările stilului de viaţă se referă la reducerea factorilor de risc care conduc la declanşarea aterosclerozei, precum alimentaţia bogată în grăsimi saturate, fumatul şi sedentarismul. Aceste măsuri nu vindecă ateroscleroza, însă îi opresc evoluţia şi previn atacurile cardiace.
Administrarea de medicamente pentru reducerea nivelului de colesterol şi micşorarea hipertensiunii arteriale pot opri expansiunea aterosclerozei. Se impune și reducerea aportului alimentar de sare. Antiagregantele plachetare, administrate în doze zilnice mici, scad riscul producerii accidentelor vasculare majore.
Prevenție & Remedii naturiste
Evitarea factorilor de risc, garantul sănătății
Ateroscleroza este o boală progresiva, însă poate fi şi prevenită. Există nouă factori de risc responsabili cu aproximativ 90% din cazurile de infarct: fumatul; nivelul ridicat de colesterol; hipertensiunea arterială; diabetul; obezitatea; stresul; lipsa consumului de fructe şi legume; abuzul de băuturi alcoolice; lipsa exerciţiului fizic regulat.
Toţi aceşti factori au ceva în comun și pot fi eliminaţi din viaţa fiecăruia dintre noi, aceasta fiind şi cea mai eficientă strategie de prevenire a aterosclerozei. Medicii recomandă persoanelor care prezintă un risc moderat sau ridicat de a dezvolta afecţiunea administrarea unei aspirine în fiecare zi, care nu permite coagularea sângelui în artere sau vene.
Ardei gras roșu
Roşu, plin de vitamine şi gustos, ardeiul este leguma care nu trebuie să lipsească din salate. Conţine vitamine din grupa B, aduce beneficii sănătății cardiace și sistemului nervos. Consumul frecvent de ardei gras roșu ajută și la întărirea inimii. Vitaminele A şi C sunt antioxidanţi puternici şi cum în ardeiul gras cantitatea acestora este mai mult decât generoasă, aceştia ne ajută să luptăm împotriva radicalilor liberi.
Inclusă în dietă, leguma reduce riscul apariţiilor bolilor cardiovasculare, iar vitamina B6 şi acidul folic luptă pentru menţinerea sănătoasă a vaselor de sânge.
Ovăz la micul dejun
Ovăzul reprezintă cea mai sănătoasă opțiune pentru micul dejun, dar și o mare sursă de energie. Fulgii de ovăz conțin beta-glucan, o fibră care scade nivelul de colesterol din sânge, acizi grași Omega-3 și potasiu.
Ulei de măsline
Este unul dintre cele mai sănătoase uleiuri pentru consum. Astfel, consumul regulat de ulei de măsline aduce beneficii importante pentru sănătate, doar patru linguriţe pe zi fiind îndeajuns pentru a scădea semnificativ riscul de infarct în doar şase săptămâni, arată cele mai recente studii.
Pagină realizată de Maria Boroda (selecție din presa românească)
Centrale electrice cu turbine pe gaz, oferite R. Moldova de către Uniunea Europeană: CSE a activat și Mecanismului de Protecție Civilă al UE în vederea asigurării securității energetice
DOC // Guvernul COMPENSEAZĂ creșterea tarifului la energie electrică pentru agenții economici din sectorul alimentar și din industria prelucrătoare: Până la 50% din creșterea tarifului la energia electrică, pe o perioadă de 3 luni
Maia Sandu, răspuns pentru separatistul Krasnoselski, care „distorsionează realitatea”: „Originea crizei nu este la Chișinău, ci la Moscova, care trebuie să vină cu soluții reale pentru această problemă”