Bogatu: „Factorul TRANSNISTREAN nici pe vremea lui Voronin n-a jucat un rol atât de semnificativ în alegerile de la noi”. Ce SFAT le dă guvernanților
Analistul politic Petru Bogatu este convins că motivarea și organizarea unui număr atât de important de alegători din stânga Nistrului în turul II al alegerilor prezidențiale nu ar fi fost posibilă fără implicarea serviciilor secrete rusești care, de facto, controlează regiunea.
„Evident că pe teritoriul transnistrean astfel de lucruri, fără implicarea serviciilor militare și serviciilor secrete rusești, și a administrației de la Tiraspol, sunt absolut imposibile. Oricine care cunoaște starea de lucruri de dincolo de Nistru știe că acest teritoriu este controlat cap-coadă de Moscova. Este pentru prima oară când acest lucru se vede foarte clar. Factorul transnistrean nici pe vremea lui Voronin n-a jucat un rol atât de semnificativ în alegerile de la noi”, a declarat Bogatu pentru Europa Liberă.
Potrivit analistului, autoritățile de la Chișinău trebuie să reacționeze dur la aceste ingerințe ale Federației Ruse în treburile interne ale R. Moldova.
„Eu cred că ar trebui să reacționeze dur. Țin să vă amintesc despre o decizie judecătorească de aici, la Chișinău, în care se constata că Ambasada Rusiei a fost implicată direct în cumpărarea de deputați, pe banii unor interlopi. Nu am văzut o reacție pe măsură a Ministerului de Externe, a Guvernului R. Moldova, ceea ce mi se pare un lucru absolut incalificabil. Această slăbiciune de care dă dovadă puterea nu face decât să încurajeze un amestec străin, ingerințe clandestine care sunt foarte periculoase și care sunt extrem de nocive chiar pentru actuala putere. Și asta pentru că provoacă fel de fel de suspiciuni de cârdășie, de acceptare tacită și multe alte lucruri de acest gen”, e de părere Petru Bogatu.
Și directorul Asociaţiei pentru Politică Externă, Victor Chirilă a adreasat un apel autorităților constituționale ale R. Moldova, îndemnându-le să investigheze foarte probabilul scenariu de implicare a serviciilor rusești în alegerile prezidențiale.
„Având în vedere că aceste suspiciuni există, ar fi bine ca să fie claritate, iar SIS-ul să-și facă meseria și să investigheze. Dacă se adeverește că au existat mii de oameni, care au venit forțați, plătiți... sigur, este prezumția nevinovăției, nu putem să afirmăm, noi doar avem suspiciuni, făcând o comparație cu alegerile precedente. De data asta am văzut un număr extraordinar de mare, și am văzut din mai multe reportaje media că unii oameni nu puteau răspunde de ce au venit, unii spuneau că au venit colectiv. Având în vedere aceste lucruri, este important ca SIS să investigheze și să răspundă clar dacă a fost sau nu. Dacă a fost, atunci acesta este un caz grav, și poate fi calificat drept un atentat la democrația noastră”, a menționat Chirilă
Serviciul de Informații și Securitate al R. Moldova nu a venit, deoacamdată, cu o reacție la aceste declarații, care au fost lansate în spațiul public imediat după alegerile din 13 noiembrie.
Comisia Electorală Centrală a totalizat rezultatele scrutinului prezidențial din 13 noiembrie și a transmis toate actele Curții Constituționale, care urmează să valideze sau să nu mandatul de președinte ales al socialistului Igor Dodon.
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei