Bogăția unui baron german, de IZBELIŞTE la Chișinău
ÎNVĂȚĂMÂNT // A fost una dintre cele mai celebre școli din Chișinău, iar familia nobililor von Gheiking a investit toată averea în construcția acestei instituții
Clădirea fostului gimnaziu pentru fete, fondat de baroneasa Iulia A. von Gheiking, aflat pe strada Alexei Mateevici 85, se distruge văzând cu ochii. Și asta chiar dacă este monument de arhitectură de însemnătate națională, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură ale municipiului Chișinău.
În proprietatea Ambasadei Germaniei
Sunt cinci ani de când fostulgimnaziu pentru fete se află în proprietatea Ambasadei Germaniei din Chișinău. Deși teritoriul este înconjurat de un gard de metal, clădirea, construită în anii ‘90 ai secolului al XIX-lea, arată ca o fantomă, iar din toată splendoarea ei au rămas doar pereții, treptele și pilonii grațioși din față. Din anul 1892, aici a fost sediul gimnaziului pentru fete, fondat de baroneasa Iulia A. von Gheiking, iar din 1918 a funcționat Liceul „A. Donici”. La sfârșitul anilor ’30 ai secolului trecut, a fost o parte componentă a liceului industrial. În perioada postbelică, aici s-a aflat sediul Sovietului Comisarilor Norodnici ai RSSM, apoi - Școala medie nr. 5.
Baroneasa - din Rusia, baronul - din Germania
La sfârșitul secolului al XIX-lea, numele von Gheiking era cunoscut de fiecare locuitor al Chișinăului. Această familie și-a impus respect nu doar prin bunătate și noblețe, dar și prin faptul că a pus bazele învățământului epocii de altădată. Iulia von Gheiking s-a născut în 1858 la Sankt Petersburg, în familia generalului-locotenent Piotr Osipovici Șumleanskyi.
La scurt timp după ce Iulia Șumleanskyi a absolvit Institutul de fete nobile „Smolinyi”, familia generalului Șumleanskyi s-a stabilit în Basarabia. La Chișinău, Iulia Șumleanskyi l-a cunoscut pe baronul german Alexandru von Gheiking, alături de care a muncit pentru a pune în valoare învățământul, iar din banii proprii au ridicat o clădire de toată frumusețea. În 1982, baroneasa a deschis aici o grădiniță, iar zece ani mai târziu a transformat-o în școală primară. În 1909, instituția a devenit oficial gimnaziu de fete, care timp de 30 de ani i-a purtat numele.
Au investit toată averea pentru acest gimnaziu
Familia von Gheiking a investit toți banii, timpul și puterile în construcția și menținerea acestui gimnaziu, care a obținut titlul de „cel mai bun” din oraș. Pe băncile sale au crescut generații întregi de specialiști și doamne din înalta societate.
În prezent, din „perla” nobililor a rămas doar numele. Pereții abia se mai țin, acoperișul lipsește de mult timp, iar teritoriul este împânzit de copaci, tufari și buruieni. Construită în două etaje, clădirea este ridicată pe un soclu înalt, dotat pentru acces cu o suită din trepte.
Imobilul are un aspect monumental, fațada fiind dominată de un portic din patru coloane a ordinului doric, partea superioară a căruia prezintă un balcon, care întrunește și dubla funcție de tribună în cazul festivităților școlare. Clădirea era construită din cele mai bune materiale, ușile aveau mânere din bronz, iar sobele erau din faianță. Arhitectura clădirii este în stil eclectic cu reminiscențe neoclasice.
Clase de studiu, sală festivă și sală de sport
La finele anilor ’90, clădirea devenea tot mai pustie, iar treptat a fost părăsită. Se spune că gimnaziul a suferit și un incendiu, care i-a fost fatal, iar de atunci nu s-a mai restaurat nimic.
Când era încă funcțională, clădirea era foarte bine amenajată și structurată. La etaj se aflau clasele, cu amplasarea identică celor de la parter, și sala festivă, iluminată prin ferestre în arc în plin cintru, orientată spre stradă. La capătul opus al intrării se afla sala sportivă.
Deși au construit o clădire de o mare frumusețe, familia von Gheiking a locuit într-o casă modestă, amplasată pe strada Gavriil Bănulescu-Bodoni 3 din Chișinău, foarte aproape de gimnaziul de fete. Resursele financiare de care dispunea familia baronului erau îndreptate pentru întreținerea liceului. Aici se includeau atât cheltuielile curente de întreținere a clădirii, materialele didactice, cât și salariile profesorilor. Potrivit istoricilor, aportul statului pentru întreținerea acestui gimnaziu era unul foarte mic.
Pasiune pentru copii
Baronul Alexandru von Gheiking și Iulia Șumleanskyi au avut patru copii împreună, iar dragostea pentru ei nu au păstrat-o doar în familie, dar au împărtășit-o și cu elevii de la școală. Ziarul„Viața Basarabiei”, ediția din 25 ianuarie1912, îl prezenta pe baronul von Gheiking drept participant al Războiului ruso-turc din 1877-1878, precum și laureat al ordinelor „Sf. Stanislav” și „Sf. Ana” de clasa a III-a.
În urma participării la Războiul ruso-japonez din 1904-1905, baronul s-a întors la Chișinău în grad de sublocotenent, purtând arme din aur pe care erau încrustate cuvintele „Pentru vitejie”. Alexandru von Gheiking s-a stins din viață pe 26 iulie 1930, iar odată cu moartea lui a început o perioadă dificilă pentru instituția de învățământ.
În 1936 a decedat și soția lui, Iulia von Gheiking. Din acel moment, clădirea fostului gimnaziu de fete a cunoscut o perioadă din ce în ce mai dificilă. După cel de-al Doilea Război Mondial, instituția a găzduit sediul Sovietului Comisarilor Norodnici ai RSSM, apoi Școala medie nr. 5, iar astăzi clădirea este la un pas de prăbușire.
Sergiu Ciocanu, șeful Direcției patrimoniu din cadrul Ministerului Culturii:
„Monumentul a fost cumpărat de către statul german. Eu nu am participat la negocierile respective. Clădirea se ruinează, iar un proiect de restaurare pentru acest monument încă nu a fost depus la minister”.
Sursa foto: monument.sit.md
VIDEO // Cine a CÂȘTIGAT alegerile parlamentare anticipate. PAS ar fi acumulat 55,1%, iar BeCS - 24%. În viitorul Parlament va fi și Partidul „ȘOR”. Prezentarea rezultatelor prealabile a sondajului AFTER POLL 2021
Cavcaliuc poate fi CERCETAT PENAL în perioada electorală, în pofida faptului că e candidat la funcția de deputat. Cum comentează PACE decizia CSJ
Nicolae Negru // Primul pas, Maia Sandu cu Volodymyr Zelenski