BNS // PIB-ul a crescut cu 4,4% în primul trimestru al anului 2019. Filip: „Am intrat într-o zonă de instabilitate”
Produsul Intern Brut (PIB) a însumat, pe serie brută, 41185 de milioane de lei prețuri curente de piață, în creștere cu 4,4% față de trimestrul I 2018. Pe seria ajustată sezonier, față de același trimestru din 2018, PIB s-a majorat cu 4,1%, iar față de trimestrul IV 2018 - cu 0,3%, arată datele publicate astăzi de Biroului Național de Statistică (BNS).
Potrivit BNS, la creșterea PIB în trimestrul I 2019 față de trimestrul I 2018 au contribuit comerțul cu ridicata și cu amănuntul; activități de cazare și alimentație publică (+1,2%), cu o pondere de 19,7% la formarea PIB și o creștere a valorii adăugate brute (VAB) cu 6,4%; construcții (+0,9%), cu o pondere de 6,3% la formarea PIB și o creștere a VAB cu 15,7%; industria extractivă; industria prelucrătoare; producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat; distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,5%), cu o pondere de 16,3% la formarea PIB și o creștere a VAB cu 3,1% etc.
Din punct de vedere al utilizării PIB creșterea s-a datorat formării brute de capital fix (+2,3%), cu o pondere de 20,6% la formarea PIB și o creștere a volumului cu 11,3%; consumului final al gospodăriilor populației (+1,6%), cu o pondere de 87,0% la formarea PIB și o majorare a volumului cu 1,7%; consumului final al administrației publice și instituțiilor fără scop lucrativ în serviciul gospodăriilor populației (+0,5%), cu o pondere de 19,6% la formarea PIB și o majorare a volumului cu 2,6%; exportului net de bunuri și servicii (+1,0%), consecință a creșterii cu 9,5% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai redusă a importurilor de bunuri și servicii (+3,8%).
„În primele trei luni ale anului curent economia a crescut cu 4,4%, peste așteptările noastre. Este inclusiv rezultatul acțiunilor pentru stimularea mediului de afaceri, crearea locurilor de muncă și atragerea investițiilor străine. Sper că tendința se va menține chiar și după recentele evoluții de pe scena politică. Am intrat într-o zonă de instabilitate, cu o guvernare creată în baza unei „înțelegeri politice temporare”, iar acest „temporar” nu are cum să-i încurajeze pe investitori. În ultimii ani am asigurat o creștere economică constantă, așa că și în continuare vom monitoriza cu atenție politicile economice și inițiativele noului Guvern”, a comentat datele BNS fostul premier Pavel Filip.
VIDEO // Marcel Ciolacu, anunț ISTORIC de la Budapesta: ,,România va intra în spațiul Schengen terestru din 1 ianuarie 2025"
Aproape 600 de mii de persoane au solicitat deja compensații la energie: Au mai rămas lapte zile pentru a depune cererile pe platforma compensatii.gov.md
Cadrele didactice din Chișinău își vor primi salariile! Ministerele Educației și Finanțelor au găsit, împreună cu Primăria Chișinău, 209 milioane de lei